e-news.cz - kurzy
Reklama

Marek Unčovský: V podnikání jsem se přesvědčil o tom, že v České republice máme mnoho talentovaných a schopných lidí

06.11.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Marek Unčovský: V podnikání jsem se přesvědčil o tom, že v České republice máme mnoho talentovaných a schopných lidí

Rozhovor s Markem Unčovským, majitelem finanční skupiny Avant Financial Group, a. s. 

Marek Unčovský je majitel a silný hráč v oblasti financí. Jeho firma Avant Financial Group a. s. investuje do ekvitního partnerství, aby pomohla ambiciózním firmám růst. Unčovský investuje do tří klíčových oblastí: správy majetku, prémiových realit a moderních technologií.

„Český fondový byznys má hluboké kořeny v minulosti a vyznačuje se především stabilitou, která přispívá k jeho růstu. Současně se jedná o regulované podnikání, ve kterém panuje větší jistota a transparentnost. Víte, co se s vašimi penězi bude dít. Utajený úspěch spočívá v tom, že většina fondů investuje do rozvoje infrastrukturních projektů v Čechách, což přispívá k posilování české ekonomiky. Příkladem jsou developerské či energetické projekty, projekty na podporu obnovitelných zdrojů nebo čističek vody,“ říká Marek Unčovský. 

V minulosti jste působil na vysokých manažerských pozicích v nadnárodních společnostech, kde jste získal zkušenosti a know-how. Co vám tato zkušenost dala?

Především mě tato práce naučila dělat akviziční byznys, restrukturalizace a práci s pohledávkami. Dala mi také schopnost pružně reagovat na nepředvídatelné změny v rámci velkých týmů. Tyto zkušenosti jsem nakonec v Avant Financial Group nejvíce zúročil. 

Pět let jste zastával funkci obchodního ředitele energetické společnosti ABB či generálního ředitele Dora Group, zajišťující služby Mostecké uhelné. Jak vidíte současnou energetiku? Je Green Deal správný směr?

V udržitelnosti vidím velký potenciál. Tím mám na mysli udržitelné zdroje, do kterých investuje AVANT investiční společnost prostřednictvím fondů kvalifikovaných investorů.  Nejsem ale zastáncem uzavření zdrojů tepla, která produkují levnou energii bez toho, aniž by se vědělo, čím takové zdroje nahradíme. Konkrétním příkladem je Německo, které se tímto přístupem rozhodlo produkovat drahou energii a dnes to jeho ekonomiku dobíhá v konkurenceschopnosti. Takový přístup Evropu nikam neposune.

V roce 2008 jste koupil svou první firmu, kterou byla realitní kancelář Ráj nemovitostí. Jak vidíte dnes trh s nemovitostmi?

Za současné situace se trend přiklání spíše k nájemnímu bydlení. To je běžné například v západních evropských zemích. Do budoucna tomu nebude jinak. Pro určitou část lidí je život ve vlastním zkrátka něco, co si za aktuálních úrokových sazeb nebudou moci dovolit. 

Odlišným příběhem jsou prémiové reality, pro které historicky platí jiná pravidla hry. Luxus a autentičnost neztrácí na hodnotě nikdy. Historicky jsme se o tom mohli opakovaně přesvědčit. Movití lidé si totiž prémiové reality koupí bez ohledu na aktuální makroekonomickou situaci. Myslím si, že do budoucna se tento trend bude opakovat. I do takových projektů v Avant Financial Group investujeme například prostřednictvím fondu kvalifikovaných investorů Nemomax (plným názvem Nemomax investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.).

O rok později jste založil investiční skupinu RN Solutions, a. s.. Co pro vás znamenají investice?

Znamenají pro mne vyhledávání zajímavých a byznysově nadějných projektů, které mají potenciál růstu a multiplikace výnosů. A samozřejmě rozšiřování již tak úspěšného portfolia, na které jsme v Avant Financial Group velice hrdí. V neposlední řadě představují i budování silné komunity a posilování značky naší skupiny na trhu. 

Vaše skupina soustředí své aktivity především do poskytování finančních služeb nadějným podnikatelským projektům a zároveň investuje do třech odvětví – správy majetku, developmentu a technologií. Jak je na tom dnes ČR v oblasti technologií?

V Česku je obrovské množství šikovných firem a lidí, kteří mají dobré nápady a jsou podle nás schopni se prosadit i na zahraničních trzích. K tomu ale potřebují partnera, který jim pomůže s financováním jejich projektů. Právě takové v Avant Financial Group hledáme, protože jim chceme pomoct nápady škálovat. Pro Česko je extrémně důležité, aby se zbavilo své pověsti montovny a aby byly české značky schopné se více prosadit v Evropě a po světě.

Jste lídrem investičních fondů kvalifikovaných investorů. Kdo je kvalifikovaný investor? A kolik jich je podle vás v ČR?

Lídrem fondů kvalifikovaných investorů je AVANT investiční společnost, kterou považujeme za jednu z našich největších akvizic. Ta má pod správou 165 fondů a podfondů a aktiva v celkové výši 131,9 miliardy korun. Takové množství fondů umožňuje dostatečnou diverzifikaci portfolia.

Fondy kvalifikovaných investorů jsou investičním nástrojem, který umožňuje zhodnotit volné finanční prostředky efektivnějším způsobem. Jejich hlavní výhodou je při přijatelné míře rizika vyšší zhodnocení než mají jiné investiční nástroje. Jsou však dostupné pouze kvalifikovaným investorům. U těch se předpokládá, že mají v dané problematice zkušenosti a investicím dostatečně rozumí. Kromě toho musí disponovat patřičným kapitálem ve výši alespoň 1 milion korun a prokázat, že investice odpovídá jejich finančnímu zázemí. Vložený kapitál mohou investoři vložit hned do několika fondů. Nejdůležitějším způsobem ochrany investic je totiž diverzifikace. 

Co ale považuji za nejdůležitější aspekt těchto fondů, je fakt, že si na tyto investice mohou investoři sáhnout. Za fondy stojí reálné projekty okolo vás. Nejsou to žádné virtuální certifikáty nebo deriváty. 

Příznivé také je, že sami zakladatelé fondů do nich vkládají vlastní majetek či byznys, sami do nich investují a jdou tak s kůží na trh. Pro zakladatele fondů, kteří jsou jedním z druhů klientů, je to také skvělý způsob, jak koncentrovat kapitál k rozšíření jejich podnikání. Pokud fond zpřístupní dalším investorům, mohou skrze jeho strukturu získat další prostředky pro svůj byznys. Není proto divu, že jsou fondy kvalifikovaných investorů v naší zemi poměrně oblíbeným investičním nástrojem.

Pro vaši představu – v Česku dosáhl ke konci června letošního roku objem majetku investovaný ve fondech kvalifikovaných investorů výše 420 miliard korun a zaznamenal tak čtvrtletní nárůst o 27 miliard korun. 

Řekl jste, že fondový byznys je v ČR utajený úspěch, o kterém se málo ví. Proč je tomu tak? 

Český fondový byznys má hluboké kořeny v minulosti a vyznačuje se především stabilitou, která přispívá k jeho růstu. Současně se jedná o regulované podnikání, ve kterém panuje větší jistota a transparentnost. Víte, co se s vašimi penězi bude dít. Utajený úspěch spočívá v tom, že většina fondů investuje do rozvoje infrastrukturních projektů v Čechách, což přispívá k posilování české ekonomiky. Příkladem jsou developerské či energetické projekty, projekty na podporu obnovitelných zdrojů nebo čističek vody. 

K 30. červnu 2023 spravovala vaše skupina aktiva v celkové výši 1,35 miliardy korun. Jakou část trhu vaše skupina zastřešuje a kam až byste rádi dosáhli?

Naším cílem je stát se na trhu stabilním partnerem pro ekvitní financování, který bude první volbou pro podnikatele při hledání alternativních zdrojů kapitálu. Díky našemu ekosystému, do kterého řadíme také AVANT investiční společnost, jsme odborníci na vytváření fondových struktur, které takové financování umožní firmám využít. Přivedeme do nich potřebné investory a díky tomu dokážeme firmám pomoci ve všech fázích růstu.

Mezi vaše projekty jsou prémiové nemovitosti VIVA Lipno, Rezidence Na Karmeli, a další. Jak tyto speciální projekty vybíráte? 

Tyto projekty spadají pod fond kvalifikovaných investorů Nemomax, ve kterém Avant Financial Group vlastní majoritní část investičních akcií. Spojuje je jejich přidaná hodnota, kterou je kombinace luxusu, jedinečné architektury, zajímavé lokality a souladu s okolním rázem. Výběr projektů je nicméně v kompetenci fondu Nemomax.

Které firmy podle vašeho názoru snáze odolávají výkyvům trhu?

Zejména takové, jejichž byznysový model je funkční i v dobách ekonomické recese, případně na ně dokáže agilně reagovat a přizpůsobit jej. V takových podmínkách se nejvíce ukáže, zda je podnik udržitelný nebo ne. Mohli jsme se o tom přesvědčit během pandemie i po vypuknutí války na Ukrajině. Dobrý projekt těmto změnám odolá. 

Vaší snahou je podporovat takové projekty, za nimiž stojí výjimeční lidé, pro které je kvalita na prvním místě. Je jich u nás dost? 

V podnikání jsem se přesvědčil o tom, že v České republice máme mnoho talentovaných a schopných lidí, kteří mají snahu a potenciál budovat byznys globálního rozsahu. Mohl bych jmenovat mnoho takových příkladů. Problém ale je, že většina z nich nedisponuje dostatečnými prostředky, aby mohla své podnikání škálovat a posunout na další metu. Právě ty chceme podpořit a pomoci jim posunout jejich byznys do pomyslné vyšší ligy. 

Ve volném čase hrajete golf, jezdíte na motorce, a především se věnujete své rodině. Kolik času máte jako špičkový manažer také na sebe?

Mám to štěstí, že mě má práce baví a tudíž jí věnuji dostatek času. Je pro mne proto těžké oddělit pracovní a osobní život. Odpočinek ale určitě nepodceňuji a během týdne si na něj vždy čas najdu.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Markem Unčovským

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama