e-news.cz - kurzy
Reklama

Kateřina Šrámková: Role zámecké paní je pro mne klasická manažerská práce

12.02.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Kateřina Šrámková: Role zámecké paní je pro mne klasická manažerská práce

Rozhovor s Kateřinou Šrámkovou, majitelkou zámku Loučeň.

Kateřina Šrámková je majitelkou zámku Loučeň, původního sídla rodiny Thurn-Taxisů. Kromě jiných cen je držitelkou ocenění Výjimečná podnikatelka. Svým  neobyčejným příběhem a vystupováním si sama ovšem výjimečná nepřipadá. Původní profesí je daňová poradkyně. 

„Českou republiku považuji za památkovou velmoc jednak ve smyslu, že je u nás hodně památek, které  jsou zpřístupněné, a hlavně že návštěvy hradů a zámků Češi uvádějí jako jednu z nejdůležitějších, za kterými po ČR cestují. Mnoho rodin má za úkol během prázdnin navštívit alespoň jeden hrad nebo zámek u nás,“ říká Kateřina  Šrámková.

Koupila jste zámek v zuboženém stavu v roce 2000. Původně jste ho chtěla prodat. Proč jste od tohoto záměru upustila?

Zcela upřímně, přirostlo mi to tady k srdci a uchvátily mě možnosti, které podnikání v památkovém cestovním ruchu přináší. Zámek Loučeň je jedinečný jak svojí polohou a dobrou dostupností, tak krásnou přírodou, je tak akorát velký, či spíše malý. 

Z daňové poradkyně jste se stala zámeckou paní. Jaký je život na zámku?

Role zámecké paní je pro mne klasická manažerská práce, starost o každodenní provoz celého areálu, péče o naše zaměstnance, a vymýšlení nových nápadů, jak udělat zámecký areál hezký pro návštěvníky.

Navštívil vás někdo také z rodiny Thurn-Taxis?

V roce 2017 jsme slavili 10.výročí od zpřístupnění zámku pro veřejnost. Na tyto oslavy jsme pozvali také žijící potomky Marie a Alexandra Thurn-Taxis, jejichž rodině zámek patřil do druhé světové války. Měli jsme obavy, jak na nás budou pohlížet, když o svoje majetky tady v Čechách přišli, a nemohli je restituovat. Nakonec to bylo velmi milé setkání, a když jsme se po 3 dnech loučili, měla jsem pocit, jako když odjíždí rodina. I nadále jsme s rodinou Thurn-Taxis v kontaktu a neuplyne rok, aby se někdo z nich na Loučeni nezastavil.

V roce 2020 jste byla oceněna v soutěži TOP ČESKÝCH 100 oborovou cenou za cestovní ruch. Co to pro vás znamená?

Já si nesmírně vážím všech ocenění, které jsme za naši práci získali. Nikdy by mne to nenapadlo, že naše výsledky budou tak výjimečné. Vše, co na zámku děláme, je každodenní snaha dělat dobře každou jednotlivou činnost, aby výsledek byl co nejlepší. Takže mě to pochopitelně moc těší, i když v roce 2020 se ceny udělovaly bez toho krásného setkání na Pražském hradě, díky covidovým opatřením. Toho mi bylo trochu líto, že jsem přišla o životní zážitek. 

V dvojjediné roli řídíte zámek i hotel Maxmilian Lifestyle Resort, jenž je součástí zámeckého areálu s kapacitou 142 lůžek. Jak je provoz ekonomicky a energeticky náročný? 

Jsme hotelové zařízení, jako každé jiné na venkově, a máme stejné starosti jako ostatní hoteliéři. Takže zvýšené ceny vstupů musíme promítat do prodejních cen, a věřit, že nám klienti zachovají přízeň a že cena není rozhodujícím důvodem, proč k nám přijedou.

Jste předsedkyní Asociace nestátních otevřených památek. Jak jsou na tom podle vás památky u nás?

Českou republiku považuji za památkovou velmoc jednak ve smyslu, že je u nás hodně památek, které jsou zpřístupněné, a hlavně že návštěvy hradů a zámků Češi uvádějí jako jednu z nejdůležitějších, za kterými po ČR cestují. Mnoho rodin má za úkol během prázdnin navštívit alespoň jeden hrad nebo zámek u nás. 

Díky tomuto zájmu návštěvníků mají památky velkou budoucnost. A dokud bude tento zájem návštěvníků trvat, pak to vidím velice pozitivně. A to jak u soukromých, tak státních památek, protože návštěvník toto nerozlišuje. 

Kdo je převážně váš klient?

Naším klientem je každý, kdo chce trávit příjemný čas v příjemném prostředí a se zážitky. Což jsou hlavně rodiny s dětmi a školy, ale i lidé v produktivním věku i senioři nebo business lidé. Pokud bych to měla označit číslem, tak jsme tady pro věkovou kategorii 0 – 99 let.   

Mají podle vás mladí zájem o památky?

Zájem o ně je podle mého názoru vzbuzen s tím, kdy se mladí lidé sami stávají rodiči. Podstatné je, aby měli dobrý základ z vlastní rodiny, kdy sami byli dětmi a vybavují se jim pěkné zážitky s návštěvou památek spojené. Sami pak chtějí tuto zkušenost předat dále. Já říkám, že každý by měl zámek Loučeň navštívit min. 3x za život, jednou jako dítě, jednou jako rodič a pak jako prarodič. Památky výborně fungují taky pro edukaci dětí. 

Máte také svůj erb? A co by na něm bylo nebo bude?

Naše rodina vlastní erb nemá. Je to z prostého důvodu. Všechno naše konání na zámku Loučeň, včetně prohlídek směřuje především k prezentaci historie a rodiny Thurn -Taxis, které Loučeň patřila. Jejich heraldickým zvířetem je jezevec. Kdybych si ale měla a mohla vybrat svoje heraldické zvíře, pak by to byl jelen, ale toto se týká mojí osoby. Je to pro mne takový aristokrat českých lesů. 

Stane se z vaší firmy také rodinná firma?

Pokud se děti svobodně rozhodnou, že chtějí pokračovat v tom, co já sama jsem začala, pak ano. Těším se, že tento moment jednou může přijít. 

Jak se dají skloubit moderní technologie s památkovými objekty? 

My sami s tím příliš zkušeností nemáme, protože český zákazník je konzervativní. A dle mého názoru je živý výklad nenahraditelný. Samozřejmě s ohledem na danou věkovou kategorii. Proto existují naše kostýmované prohlídky, při kterých provázejí návštěvníky naši průvodci, představující vždy jednoho ze členů rodiny Thurn-Taxisů. 

Máte čas také na své další záliby? Které to jsou?

Ano, snažím se s rodinou hodně cestovat a pobývat v přírodě, aktivně lyžujeme, jezdíme na kolech. Mými oblíbenými destinacemi jsou Alpy a Opatija v Chorvatsku, která v době Rakouska-Uherska patřila k jednomu nejnavštěvovanějších výletním místům své doby. Zkrátka ve všech zemích bývalého Rakouska-Uherska se cítím jako doma, líbí se mi tady. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Kateřinou Šrámkovou

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama