e-news.cz - kurzy
Reklama

Jitka Zelená: Data jsou naším pracovním nástrojem

11.12.2023, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jitka Zelená: Data jsou naším pracovním nástrojem

Rozhovor s Jitkou Zelenou, daňovou expertkou a bývalou partnerkou COO Ecovis Facta a.s.

Jitka Zelená je daňová expertka a bývalá partnerka společnosti Ecovis Facta a.s. a Chief Operations Officer (COO). Ve světě financí se pohybuje od roku 2006, věnuje se účetnictví, daním a finančnímu řízení. Má bohaté zkušenosti nejen s kompletním vedením účetnictví a přípravou daňových přiznání a podkladů pro audit, ale také se zaváděním agendy u nových klientů, přípravou daňových stanovisek a jednáním se zástupci státní správy. 

„Účetnictví chybí sebevědomí. Nebo možná spíše mu chybí sebevědomí účetní. Je to krásný obor, plný šikovných a chytrých lidí, bohužel je v naší zemi trochu podceněn. Jsem ráda za osobnosti, které toto téma otevírají a věřím, že pomůžou do oboru přivést více mladých lidí a současně upozornit více manažerů na jeho nezbytnost v řízení podniku,“ říká Jitka Zelená. 

Jak se podle vás změnil finanční svět od doby, kdy jste do něho vstoupila?

Změnil se velmi, tak jako všechno kolem nás. Já už přeci jenom něco pamatuji. 

Když jsem začínala, nosila se přiznání na finanční úřad papírově. S kolegyní jsme si vždy dávaly kámen, nůžky, papír, která roznese přehledy o platbách na pojišťovny a výplatní pásky jsme dávaly do obálek. Nic z toho už dnes dělat nemusíte a něco dokonce nesmíte. Digitalizace postupně prochází naší profesí, a ačkoli jsme všichni doufali v její hladší a rychlejší průběh, od mého začátku se dost změnilo.

Druhou změnu cítím ve vztahu k účetnictví samotnému. Plno podnikatelů začíná objevovat jeho informační důležitost a s účetnictvím pracuje jako s nástrojem, nikoli nutnou byrokracií. 

Je těžké se pro účetní a daňové poradce orientovat v neustálých změnách zákonů?

Těžké bych to nenazvala. Vnímáme to, jakou součást naší profese. Něco se nám líbí více, něco méně, ale sledování aktuální legislativy, rozsudků a názorů profesních komor je součástí naší odpovědnosti. Věřím, že většinu z nás to i baví.

Jak důležitá jsou pro vás data?

Data jsou naším pracovním nástrojem. Na základě získaných informací vytváříme zápisy do účetnictví a převádíme tak podnikatelskou činnost do datového světa. Z něho pak můžete neomezeně čerpat a vidět různé informace z několika úhlů pohledu. Účetní svět stojí na kvalitě dostupných dat. Reálná data a čísla vám pomůžou dělat reálná rozhodnutí a volit správné cesty.

Jaký je váš názor na ozdravný konsolidační balíček?

Nerada bych hodnotila nutnost kroků, které vláda zvolila. Doba není jednoduchá. Ocenila bych však větší důraz na účast odborné veřejnosti při zpracování jednotlivých kroků. Ať už jsou opatření jakákoli, měla by být domyšlená včetně aplikace a fungování v praxi. To se zatím dle mého názoru příliš nepodařilo. Vláda si sice vyžádala názory odborníků, ale bohužel je již nestihla zcela zohlednit. 

Co podle vás dnes nejvíce účetnictví chybí?

Účetnictví chybí sebevědomí. Nebo možná spíše mu chybí sebevědomí účetní. Je to krásný obor, plný šikovných a chytrých lidí, bohužel je v naší zemi trochu podceněn. Jsem ráda za osobnosti, které toto téma otevírají a věřím, že pomůžou do oboru přivést více mladých lidí a současně upozornit více manažerů na jeho nezbytnost v řízení podniku. 

Jak se do účetnictví a daní propisují moderní technologie?

Moderní technologie nám pomáhají urychlit procesy ve firmě. Usnadňují komunikaci a sdílení informací. Díky tomu můžeme mít data k dispozici dříve a odkudkoli. Odborník se může zabývat odbornou prací, nikoli získáváním podkladů.

Velké usnadnění vnímám také ve finančním řízení, které může na základě rychle dostupných a relevantních dat volit správné a efektivní strategie.

Budou někdy účetní nahraditelní umělou inteligencí?

Nemyslím si. Pouze se změní náplň naší práce. Umělou inteligenci vnímám jako další nástroj, který nám pomůže urychlit rutinní činnosti a zamezit chybám z nepozornosti. Dostaneme tak prostor věnovat se odborné práci, vyhodnocení dat a aplikaci závěrů z nich.

Máte vždy v životě vše spočítané?

Nejsem typ člověka, který by se v životě řídil čísly. Právě naopak. Hodně dám na svoji ženskou intuici. Zásadní rozhodnutí jsem vždy spíše cítila, než měla podložené nebo spočítané.

Dá se v účetnictví také zasmát?

Kdyby nedalo, nebavilo by mě to. Dle jedné ze základních pouček má být účetnictví věrným obrazem skutečnosti. A ve skutečnosti jsou některé situace v podnikání velmi humorné. 

Jsou ještě dnes firmy, které mají dvojí účetnictví?

Složitá otázka pro účetní milující svoji profesi. Obávám se, že taková účetnictví jsou. Často se však nejedná o záměr, ale o přístup k účetnictví jako nástroji. Stále se v praxi potkávám s podnikateli, kteří své podnikaní řídí na základě vlastních tabulek či zápisků, která nejsou nikterak navázána na účetnictví. Účetnictví je tak pro ně pouze povinnost, kterou jim ukládá legislativa a vede pouze k výpočtu daňové povinnosti. Logicky v něm pak některá data můžou chybět.

Jak se dá školit nový zaměstnanec?

Samozřejmě různě a každá firma k tomu přistupuje trochu jinak. U nás si zakládáme na školení od úplných začátků i u seniornějších zaměstnanců. Je důležité, aby zaměstnanec vnímal nejen odbornou část, ale také pevně nastavené procesy ve firmě. Důležitá je vzájemná komunikace v týmu. Budujeme velmi otevřené prostředí, které podporuje spolupráci, a tím i zaškolování v praxi. Fungování v týmu je důležitou součástí každého člena. Při společném řešení problémů dochází i k společnému profesnímu růstu.

Co účetní a daňové poradce nabíjí? 

Budu-li mluvit za kolegy z mého okolí, tak je to dobře odvedená práce, která je oceněna klientovou reakcí. Nedávno naše kolegyně uzavřela po několika měsících nepříjemnou daňovou kontrolu. Bylo opravdu nabíjející tento projekt v systému označit za „uzavřený“. Třešničkou na dortu byla pak kytice od klienta a jeho poděkování. To jsou ty momenty, kdy se už nemůžete dočkat na další projekt. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Jitkou Zelenou

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama