e-news.cz - kurzy
Reklama

Jiří Kobelka: Technologie blockchain má potenciál změnit způsob fungování světa

20.10.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jiří Kobelka: Technologie blockchain má potenciál změnit způsob fungování světa

Jiří Kobelka je spoluzakladatelem a výkonným ředitelem startupu Tatum, který letos vyhrál kontinentální finále SWCSummit2021. Startup poskytuje platformu pro rychlý vývoj aplikací postavených na technologii blockchainu.

Vystudoval byznys a finančnictví na Vysokém učení technickém v Brně a City University of Seattle. Přes patnáct let poté působil v bankovním sektoru.Působí také jako poradce ve FinTech4Good, kde pomáhá propojit inovativní společnosti s globálními lídry v oblasti finančních technologií v Severní Americe, Asii, Evropě, Africe a v Latinské Americe
Rozhovor s JIŘÍM KOBELKOU, ředitelem projektu Tatum a vítězem kontinentálního finále startupů SWCSummit 2021.
Vyhráli jste 1.cenu v kontinentálním finále SWCSummit2021, jehož finále proběhlo začátkem října 2021 v Praze a regionální kolo V4. Jak vnímáte tato ocenění?
Vyhrát kontinentální finále SWCSummit2021 je pro nás obrovským úspěchem, a cítíme, že i skvělou validací veškeré ohromné práce, kterou jsme do Tatumu v posledních letech vložili. Naší platformě, tomu, co jsme dosud vytvořili a kam směřujeme, velmi věřím. Vyhrát takovou prestižní soutěž nám ukazuje, že jsme na správné cestě a potvrzuje, že i širší publikum vidí v naší práci hodnotu.
V kontinentálním finále SWC Summitu2021 porotci do poslední chvíle zvažovali i jiné kandidáty – například z oblasti medicíny. Ve výsledku ale rozhodla pragmatická investorská úvaha, který projekt má největší potenciál zhodnotit případnou investici. Co si myslíte, že rozhodlo, že porotci vybrali právě vás?
Byli jsme ve společnosti úžasných startupů, které na nás doopravdy udělaly i velký dojem. To, že nám dala porota přednost před medicínským startupem, určitě neznamená, že technologické startupy mají pro investory větší hodnotu a vždy získají více investic. Věřím, že porota viděla široký disruptivní potenciál platformy a rozhodnutí mohlo vycházet z tohoto, spíše než výběru konkrétního odvětví startupů. Na platformě Tatum stojí aplikace z mnoha různých oborů, od fintech aplikací, které například zvyšují finanční inkluzi v Africe, přes medicínské aplikace, například pro uchovávání záznamů o pacientech, po širokou škálu aplikací založených na NFT, které mají našlápnuto revolucionalizovat svá specifická odvětví. Ano, je zde velký potenciál pro investory, ale silně věřím, že k rozhodnutí přispěl i potenciál velké společenské a technologické změny.
Jako vítěz SWCSummitu2021 jste obdrželi hlavní cenu ve výši 1.000.000 USD. Investoři vám také po vyhlášení vítězství na SWCSummitu2021 nabídli možnost okamžité investice ve výši půl milionu dolarů. Jak vám tyto finance pomohou k dalšímu rozvoji projektu a společnosti?
Aktuálně je pro nás v Tatumu vše o růstu. Potřebujeme škálovat, abychom udrželi tempo s raketově narůstající poptávkou po naší platformě, což znamená, že potřebujeme přidat do týmu další talentované lidi, strukturovat firmu pro udržitelnost růstu, a škálovat naši infrastrukturu, abychom získali náskok nad množstvím, které bude třeba zvládat v blízkém budoucnu. Investici tedy využijeme pro pomoc v růstu a efektivním rozvoji. Zatím jsme na správné cestě a tyto finance nám pomohou udržovat náskok nad křivkou.
Zmínil jste se, že blockchainové technologie se doteď pohybovaly na okraji zájmu, takže to, že jste porazili ostatní finalisty, je po letech intenzivní práce zadostiučinění nejen pro váš třicetičlenný tým, ale i pro celý obor. Jak vidíte další rozvoj a směřování firmy?
Chceme expandovat naši platformu tak, abychom usnadnili blockchainový vývoj pro ještě šiřší základnu vývojářů. Neustále přidáváme nové blockchainy, nové funkce a hledáme cesty, jak celý proces vývoje ještě více zefektivnit. Momentálně uvažujeme nad masivní expanzí do specifických oblastí blockchainové technologie a možností využití, ale zatím se nemohu pustit do větších detailů. Budujeme SKDs pro více programovacích jazyků, abychom umožnili vývojářům stavět na blockchainu v jakémkoliv jazyce, na který jsou zvyklí.
Jako firma jste na trhu velmi krátce 3 roky. Co vám pomohlo k tak raketovému startu?
Máme skvělý tým vývojářů, kteří jsou doopravdy nadšenci do blockchainu, ale zároveň prosazujeme vizi, které doopravdy věříme. Myslím, že naše jasná vize a zároveň nadšení pro technologie, je to, co nám pomohlo vybudovat něco unikátního.
V čem obecně spočívá princip blockchainů a blockchainových technologií? Kde všude se dají používat?
Základní princip blockchain technologie spočívá v tom, že místo centralizovaného systému, který je kontrolován jednotlivou entitou, blockchainové aplikace běží na decentralizované síti počítačů, takže nikdo nemůže kontrolovat ani měnit data v síti. Často bývá využit pro finanční nebo crypto aplikace, ale decentralizovaná technologie může být využita pro nespočet oborů. Od retailu přes logistiku ke zdravotnictví.
A v čem vynikají Tatum technologie?
Tatum je framework, který umožňuje vývojářům stavět aplikace aplikace na jakémkoliv blockchain, který podporujeme. Vývoj na blockchainu je pověstně komplikovaný, takže se snažíme udělat ho snadným pro každého vývojáře, nehledě na jeho blockchain zkušenosti.
Nabízíte platformu, která zjednodušuje vývoj aplikací nad blockchainem. Můžete nám to více přiblížit, o co se jedná?
Při vytváření aplikací na blockchainu by vývojáři obvykle potřebovali nastavit servery tak, aby běžely na blockchainu, což zabere spoustu času a docela dost know-how. Pak by se museli naučit kódovat konkrétní blockchain, který si vybrali. To často zahrnuje učení se více než jednoho programovacího jazyka. A nakonec, po týdnech a měsících práce mohou začít vytvářet aplikace pomocí jediného blockchainu.
Tatum poskytuje vývojářům přístup k více než 40 protokolům blockchainu, takže nemusí nic instalovat. Naše platforma to dělá tak, že se ani nemusí naučit kódovat pro žádný konkrétní blockchain a všechny je může okamžitě použít. A my jim poskytujeme obrovský výběr super nástrojů pro rychlé a snadné vytváření aplikací.
Jak vidíte rozvoj a využití blockchainů do budoucna? Jaký je užitek blockchainů pro obyčejné lidi, mohou je také využívat?
Myslím, že technologie blockchain se v blízké budoucnosti stane běžnou součástí každodenního života každého z nás. Blockchain mají používat běžní lidé. Je určen pro všechny. Má potenciál změnit způsob fungování světa, ale právě teď existují určité překážky vstupu. Je to trochu obtížné pochopit a někteří lidé se nechtějí obtěžovat zjišťováním, jak nakupovat a odesílat kryptoměny.
Existuje však již mnoho aplikací, které používají běžní lidé, kteří ani nevědí, že používají technologii blockchain. Například na Sicílii existuje platební řešení postavené pro boj s korupcí, kde místní používají ve svých vesnických obchodech šifrovací platební karty. Jsou tam 85 let staré babičky, které šlehají tyto karty k nákupu zeleniny a nemají tušení, co je to blockchain!
Blockchain již používá mnoho společností ke zlepšení každodenního života obyčejných lidí. V USA maloobchodní řetězec Walmart využívá blockchain ke sledování bezpečnosti produkce. Několik lékařských společností jej používá ke sledování záznamů pacientů. A některé pojišťovny nyní implementují blockchain, aby pomohly poskytnout okamžitý doklad o pojištění.
To je směr, kterým se vše ubírá. Blockchain bude základní technologií pro většinu našeho každodenního života.
Současný svět je ovládán moderními technologiemi, o kterých jsme ani před deseti a více lety neměli ani tušení. Je možné ještě něco nového vymyslet?
Určitě! Jsem si jistý, že za deset nebo dvacet let budeme používat technologie, které si dnes neumíme ani představit. A těším se na to.
Máte ještě nějaké sny, které byste si chtěl splnit? 
Rád bych dostal Tatum na tu úroveň, že na nás běží většina světových aplikací. Taky bych ale rád spal více jak 4 hodiny denně. A rozhodně, rád bych vychoval své děti tak, aby byly šťastné, zdravé a kreativní.
Ďekuji za rozhovor.
Foto1 + Zdroj: Renáta Lucková
Foto 2: Poskytnuto Jiřím Kobelkou


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama