e-news.cz - kurzy
Reklama

Je stále těžké naprogramovat ekvivalent toho, co lidé nazývají intuicí

12.06.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Je stále těžké naprogramovat ekvivalent toho, co lidé nazývají intuicí

Více jak deset let působí v oblasti startupů a vývoji inovativních produktů po celé Evropě.  Pomohla tak vzniknout či stála sama u zrodu řady start-upů. Je zakladatelkou Coding Bootcamp Praha a Brikkapp.


Rozhovor s JANOU VEČERKOVOU, zakladatelkou Coding Bootcamp Praha a Brikkapp
Je známo, že IT je jedním z nejrychleji se rozvíjejících odvětví s dlouhotrvajícím nedostatkem kvalitních kvalifikovaných pracovníků. Jak jsme na tom v současnosti v ČR?
V posledním desetiletí se ICT sektor v České republice dále významně rozvinul. ČR se také stala velmi atraktivním místem pro IT outsourcing, vyhledávaným firmami ze Spojených státu a západní Evropy. Tento trend se odráží i v poptávce po IT specialistech, která dlouhodobě roste a nezastavila se ani v rámci současné koronakrize.
Platí stále, že obor IT a programování jsou převážně mužskou záležitostí?
Statisticky platí, že většina pracovníků v IT jsou muži. Odhady na českém trhu se pohybují mezi 90 – 95 %, podle toho, které všechny specializace se do IT počítají. Co se týká webového vývoje, tak zde je vyšší zastoupení žen zejména ve frontendu. V rámci Coding Bootcamp Praha máme dlouhodobě cca čtvrtinu studentek, takže i na tom je vidět, že o programování je mezi ženami zájem, a v delším horizontu bude v oboru žen přirozeně přibývat.
IT je přeci jen více o matematice a programování. Je velký rozdíl v přístupu a myšlení žen a mužů v oboru?
Co se týká členů našeho týmu anebo u studentů Coding Bootcamp Praha, tak žádné rozdíly nepozorujeme. Všichni naši kolegové či studenti mají svůj unikátní set znalostí a dovedností, ať už technických či soft-skillových, ale nic z toho není nutně navázáno na jejich gender. Rozdíly v přístupu a myšlení vidíme spíše na základě zkušeností daného člověka.
V oboru IT jsou i nadprůměrné platy, které IT dělají jedním z nejlépe placených oborů v Česku. Jak se pohybují průměrné mzdy v této oblasti?
Nejlepší přehled máme o mzdách ve webovém vývoji, kde u juniorů se platově pohybujeme okolo 35 000 – 45 000 korun a u seniorních vývojářů od 90 000 – 110 000 korun a výše. Zejména u seniorních programátorů jsou nicméně tyto průměry nepříliš vypovídající. Naši absolventi ale většinou reportují poměrně rychlý nárůst platu po zaučení se v dané firmě, poté co se stanou samostatnějšími a ještě větším přínosem pro svůj tým.
Jak jsme na tom v ČR ve znalostech IT a průměrných výdělcích v porovnání s Evropou a se světem?
V ČR je velmi dobrá základna technického talentu a nižší místní platy jsou do určitě míry stále faktorem, který přitahuje mezinárodní firmy k rozhodnutí sem přesunout vývoj. Nicméně pokud by cena byla hlavním faktorem, tak by tyto firmy šly dále do východní Evropy, tudíž je zde spíše velmi příznivý poměr ceny a kvality.
Poznamenala výrazně obor IT koronavirová pandemie? Co se změnilo?
Koronavirová pandemie výrazně urychlila trend digitalizace většiny odvětví a ve webové oblasti posunula mnoho firem k rozhodnutí vylepšit svou online prezentaci, prodej či logistiku. Po počátečním zamrznutí trhu, ke kterému došlo na jaře minulého roku, to následně vedlo k dalšímu nárůstu zájmu o webové vývojáře.
Obor IT a nové technologie se velmi rychle vyvíjí. Stačí ajťáci ještě vůbec sledovat nové trendy? Jak lze uspět v IT?
IT je široký obor, tudíž je přirozené, že každý specialista sleduje detailněji novinky pouze ve své konkrétní specializaci. Nicméně chuť se dále učit je důležitou ingrediencí pro úspěch.
Na startupové scéně se pohybujete přes 10 let. Jak se za tu dobu změnila startupová scéna?
Oblast startupů si za tuto dobu prošla několika hypes, největší z nich byl podle mne extrémní tlak na růst, který se stal jediným kritériem úspěchu. Celkově raději používám slova firma či společnost, protože v určitě fázi samotné slovo startup začalo mít negativní konotace. Po příkladech firem jako WeWork, ale i třeba Uber či Spotify se startup trošku stal symbolem pro nikdy nevydělávající firmy. V poslední době je to čím dál více diskutovaným tématem, zejména po typech chování, které předváděli zakladatelé jako Adam Neumann.
Jaké jsou trendy ve startupech v současnosti?
Mezi lety 2010 a 2015 nejvíce rostoucími sektory byly e-commerce, edtech, manufakturing a health tech. Před několika lety se staly velmi populárními různá řešení využívající drony. Okolo 2020 se čím dál více investorů začalo orientovat také směrem k deep tech a fintechu. Relativně konstantně se vyvíjejí různé inovace pro enterprise.
Mohou se do startupu přihlásit i starší lidi s nápady do podnikání, ale nemají například zkušenosti s programováním či potřebné investice?
Určitě ano, slovo startup zahrnuje firmy v mnoha různých fázích a velikostech, tudíž je důležité si sám za sebe zodpovědět, kde se bude člověk cítit nejlépe. Jestli to bude malý začínající projekt o pár lidech anebo startup už s desítkami či stovkami zaměstnanců. V Coding Bootcamp Praha jsme měli už několik studentů okolo čtyřicítky, kteří se přihlásili proto, že měli nápad na rozjetí svého vlastního projektu a chtěli si část vytvořit sami a lépe následně řídit vývoj. Pro hodně startupů je předchozí například manažerská zkušenost nového kolegy velmi cenná.
Rozjíždíte také službu BrikkApp, která je tzv. nemovitostním crowfundingem. Můžete nám tuto službu více představit?
Nemovitostní crowdfunding v posledních letech zažívá obrovský boom, a protože je nám oblast nemovitostí a investování blízká, tak jsme se rozhodli tuto službu zpřístupnit dalším zájemcům. Aktuálně jen v Evropě je více než 170 platforem nabízející tento typ investování. BrikkApp na jedno místo agreguje informace o těchto platformách, což naším uživatelům umožňuje si lépe vybrat svou další investici.
Je vůbec ještě něco, co se nedá naprogramovat?
Bude toho určitě více, ale hodně se toto téma zmiňuje zejména v souvislosti s umělou inteligencí, kde i přes velké pokroky v této oblasti je stále těžké naprogramovat ekvivalent toho, co lidé nazývají intuicí.
Jak vidíte IT budoucnosti?
Věřím, že IT nám bude ještě lépe sloužit v ještě více oblastech života, kdy má potenciál náš život dělat ještě efektivnějším, příjemnějším, ale i bezpečnějším. Co se týká všeobecné populace tak doufám, že čím dál více lidí nebude pouhými uživateli, ale že vzdělávací systém – formální či neformální – jim dodá znalosti, které jim umožňují technologie chápat a využívat, ne jen konzumovat.
Foto 1+2: Poskytnuto Janou Večerkovou
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama