e-news.cz - kurzy
Reklama

Dlouhý: Případné reparace za dopady sankcí by mělo platit Rusko

24.03.2022, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dlouhý: Případné reparace za dopady sankcí by mělo platit Rusko

Dopady ruské agrese nebudou pro Českou republiku jen v podobě makroekonomických agregátů, tlaku na rozpočet, nebo na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Změní se demografická a kvalifikační struktura naší země, ekonomická síla obyvatel, jejich preference, nebo poptávka po zboží a službách, říká v rozhovoru pro EM prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

. „Bude se měnit celá struktura naší ekonomiky, nepochybně budou změny i v sociální struktuře společnosti. Jsou to obrovské výzvy pro české podnikatele.“
Jaké průmyslové obory budou současnou ruskou agresí zasaženy?
Přímo je zasaženo především ocelářství, protože Ukrajina je pro tento obor hlavním dodavatelem železné rudy. Nepřímo je ale ovlivněna celá řada oborů, a to především prostřednictvím rostoucích cen energií a pohonných hmot, nebo omezením zahraničního obchodu. V delším období budou nepřímé efekty rozsáhlejší a budou zasahovat do veškerého ekonomického dění v zemi.
Očekáváte i makroekonomické dopady, ať již jde o výši inflace, daňové a další příjmy státu, vývoj HDP, a podobně?
Rozhodně. Dopady nebudou jen na makroekonomické agregáty, na rozpočet nebo na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Změní se demografická a kvalifikační struktura naší země, ekonomická síla obyvatel, jejich preference nebo poptávka po zboží a službách. Bude se měnit celá struktura naší ekonomiky, nepochybně budou změny i v sociální struktuře společnosti. Jsou to obrovské výzvy pro české podnikatele.
Měly by sankce zasáhnout i ruské firmy a podnikatele, kteří nejsou zainteresováni na rozhodování ruských mocenských orgánů?
Hospodářská komora je ochotna souhlasit i s tvrdými sankcemi, které poškodí naší vlastní ekonomiku, pokud to povede k co nejrychlejšímu ukončení válečného sporu. Rozsah sankcí je záležitostí navýsost politickou.
Je české hospodářství schopno byť krátkodobě absorbovat případnou vlnu ukrajinských uprchlíků v pracovních pozicích?
Dlouhodobě pozorujeme, že český trh práce čelí nedostatku zaměstnanců s odpovídající kvalifikací, a proto je schopný absorbovat poměrně velké množství pracovní síly. Nikdo však není schopen nyní odhadnout, jestli kvalifikační struktura migrantů bude odpovídat i potřebám českých firem.
V současnosti je na Úřadu práce ČR evidováno 370 tisíc pracovní míst. Čísla zřejmě nejsou aktualizovaná, ale je třeba si uvědomit, že celá řada firem hledá zaměstnance primárně jinou cestou než přes Úřad práce ČR – v členské základně Hospodářské komory to je to cca 60 % firem.
Měl by stát kompenzovat firmám výpadek příjmů, pokud by se jich dotkly sankce?
Sankce a embarga jsou omezením práva podnikat pro účastníky embargovaných transakcí. Předcházení přímému ohrožení naší země válkou, která se může v případě pasivity státu a mezinárodního společenství rozšířit i na naše území, je svou podstatou blízké vedení války samotné. A během války stát nevyplácí kompenzace svým vlastním občanům ani národním korporacím. Případné reparační platby jdou za (poraženým) agresorem.
Dokážeme si nicméně představit zvláštní mimořádné situace, kdy by případné kompenzace přicházely v úvahu. Třeba vládou na základě mezistátní smlouvy garantovaná investiční akce, do níž vláda „vtáhne“ i privátní firmy. Ty by za zmařenou zahraniční investici individuální náhradu utrpěné újmy v podobě kompenzace mohly požadovat. V tuto chvíli však nejsme informováni o podobných případech.
Případně jak by jim mohl ještě pomoci, například v daňových odvodech či sociálních odvodech?
Uprchlíkům, kteří mohou a projeví zájem pracovat, má být co nejrychleji umožněn vstup na pracovní trh. Zároveň je třeba usilovat v koordinaci s mezinárodním společenstvím o diplomatickou, finanční, materiální a zbrojní pomoc s cílem co nejrychlejšího ukončení válečného konfliktu. Poznamenáváme, že s výhledem mimo jiné právě podobných krizových situací byla přijata právní úprava tzv. kurzarbeitu, která by v případě spuštění mohla být řešením pro zasažené české podnikatele. Problémem je ale přesná definice zasažených podnikatelů.
Měla by být současná krize i podnětem k odstraňování nejrůznějších regulací, aby byly české firmy a jejich produkty konkurenceschopnější na mezinárodních trzích?
Válečný konflikt zasáhne prakticky do všech oblasti společenského i ekonomického života. Změní se struktura české ekonomiky a tomu by se pružně měla přizpůsobit celá veřejná správa včetně legislativy. Usnadnění podnikání ze strany státu a otevírání dalších zahraničních trhů je ale vždy pozitivním impulzem.
Může HK nějakým způsobem pomoci postiženým firmám v hledání nových trhů a odbytišť?
Jednou z rolí Hospodářské komory je usnadnění vstupu firem na nové trhy, především na ty pro vstup obtížnější, jakými jsou trhy zemí mimo EU. Pořádáme doprovodné zahraniční mise u příležitosti jednání čelných představitelů státu, kulaté stoly a teritoriálně zaměřené semináře, online podnikatelská fóra s B2B (jednání firem s firmami), krajské exportní konference, incomingové akce a řadu dalších iniciativ. V této činnosti rozhodně neplánujeme polevovat.
Hodlá se HK zapojit do případné pomoci oblastem zasaženým válkou?
Naši členové – firmy – se již do této pomoci zapojují ve formě darů. Vzhledem k tradici dosavadních přátelských vztahů mezi Hospodářskou komorou a Ukrajinskou obchodní a průmyslovou komorou předpokládáme, že Komora bude – jakmile to vojenská situace umožní – pokračovat v podpoře spolupráce mezi členskými firmami obou komor.
Reakce na ruskou hrozbu narážejí na naši závislost na ruském plynu, která se má ještě zvětšit kvůli útlumu uhelných elektráren. Měla by vláda přehodnotit své závazky ohledně dekarbonizace ekonomiky s ohledem na naši energetickou bezpečnost?
Závazky vlády v této oblasti jsou značné míry dané politikou EU. Očekáváme, že na úrovni EU dojde v poměrně krátké době k přehodnocení cílů nebo jejich načasování, a dále i k úpravě zmiňovaných strategií.
Říká se, že každá krize je zároveň příležitostí. Očekáváte rozvoj oborů spojených například se zbrojní výrobou?
Příležitostí pro české firmy bude zejména poptávka ze strany běženců, která bude významným impulzem pro českou ekonomiku nejen letos. Vnímáme, že předpokladem úspěšného byznysu je zajištění vnitřní i vnější bezpečnosti, a to nejen pro podnikání. Přestože se Hospodářská komora vždy vyjadřovala kriticky k obecnému zvyšování výdajů státního rozpočtu, vždy jsme apelovali na smysluplnost naplňování našeho závazku vůči NATO, pokud jde o výši státních výdajů na obranu.
Za čtvrt roku nás čeká předsednictví EU, kdy bude krize kvůli ruské agresi ještě pokračovat. Je HK připravena přijít s některými návrhy, které by pomohly formulovat v této otázce naši pozici jako předsednické země?
Komora je ze zákona partnerem vlády ve tvorbě a úpravách veškeré regulace a strategických dokumentů ovlivňující podnikatelské prostředí v ČR. Zároveň přispíváme k formování českých i evropských stanovisek i v případě podnikatelského prostředí v Evropě. Jsme připraveni naši pozici zastávat i během předsednictví ČR v Radě EU i v takto složité době a pružně reagovat na vyvíjející se mezinárodní situaci.

Vladimír Dlouhý: vystudoval VŠE, v letech 1977-78 studoval na Katolické univerzitě v belgické Lovani a v letech 1980-82 absolvoval postgraduální studium matematické statistiky a pravděpodobnosti na Karlově univerzitě. V letech 2006-2008 byl členem nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb ČR (Pačesova komise), v letech 2009 – 2013 Národní ekonomické rady vlády (NERV). V období 2000-2012 působil jako člen Mezinárodní dozorčí rady Illinois Institute of Technology v Chicagu, v letech 2010-2012 byl členem Evropské poradenské skupiny výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu. V roce 2014 byl zvolen prezidentem HK ČR.

Foto 1: Pixabay
Foto 2: Poskytnuto V. Dlouhým
Zdroj: Dušan Šrámek
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama