e-news.cz - kurzy
Reklama

David Semerád: Mentální zdraví je něco, o co by se člověk měl starat

27.02.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
David Semerád: Mentální zdraví je něco, o co by se člověk měl starat

Rozhovor s DAVIDEM SEMERÁDEM, zakladatelem startupu Mindzero.

David Semerád je spoluzakladatel společnosti STRV, která se přes zabývá vývojem mobilních i webových aplikací. STRV je jednou z mála českých firem, která se prosadila v americkém Silicon Valley. Kromě zakázkové produkce aplikací pro americké startupy rozvíjí STRV i vlastní projekty. Je zakladatelem startupu Mindzero. 

„Mám pocit, že Mindzero je pro mne obrovská příležitost udělat něco pro rodinné finance a zároveň pomoci celému světu se cítit lépe. Proto jsem se rozhodl do toho jít all-in. Mohu hodně získat, ale když to nevyjde, přijdu o vše. A to mě silně motivuje k úspěchu,“ říká David Semerád.    

Před lety jste se odstěhoval do Spojených států, protože jste v nich viděl neomezené možnosti. Svět se hodně změnil. Platí to stále?

Ano. Pořád vidím obrovskou příležitost ve velikosti zdejšího trhu. 330 milionů obyvatel vs 10 milionů. Druhou výhodu vidím v tom, že v USA jsou lidi velice otevření zkoušení nových věcí a navazovaní nových spoluprací. Tato kombinace podle mého názoru dělá ze Spojených států ideální prostředí pro rozjíždění globálních startupů.

Dokázal jste z Česka vybudovat několik úspěšných projektů s globálním přesahem v čele s vývojářskou společností STRV. Jak na to vzpomínáte?

Bylo to poměrně peklo co se týče vloženého úsilí. V průměru jsem nespal 2 noci týdně, pracoval 15-18 hodin denně ve dvou časových zónách. Jsem za to ale nesmírně rád. Byť mě to dočasně položilo, tak to byla skvělá lekce do mých nových projektů. Teď už vím, že jako ředitel firmy není efektivní pracovat nonstop a mít nadhled do všeho, co se děje. Byť to bylo náročné, tak jsem díky tomu potkal některé extrémně inspirativní a úspěšné lidi a zažil emoce jako na horské dráze.  

Dá se globální startup postavit z Česka?

Ano, dá. Já jsem to dokázal, spoustu dalších founders také. Osobně pro své projekty momentálně vybírám cestu startu z Ameriky, protože tady teď žiju. Zároveň mi přijde, že Američané mají mysl nastavenou více na to, že s každým projektem chtějí změnit svět, a to je mi velice blízké.                                                                                                                                                          

Proč podle vás uživatelský výzkum nemusí být tak důležitý?

Jsem praktik a místo toho, abych investoval peníze do zpracovávání výzkumů, tak mám daleko více zábavy a přínosu, když to nějak levně vyzkouším.

Co jste si odnesl z pracovního vyhoření před třemi lety, na základě kterého jste pustil vedení STRV?

Uvědomil jsem si, že mentální zdraví je něco, o co by se člověk měl starat. Díky tomu jsem přišel i na koncept mé nové firmy Mindzero. Jen bych upřesnil, že jsem z vedení STRV neodešel kvůli vyhoření, ale z důvodu možnosti vybudování globálního produktového startupu.

Chcete změnit přístup ke zdraví. Je to globálně možné?

Ano. Výsledky z našeho prvního studia už mi dávají za pravdu. 

Nadchnul jste pro svůj startup už i několik investorů, mezi nimiž je celá řada známých tuzemských i amerických podnikatelů. Můžete nějaké jmenovat? Čím jste je dle vás přesvědčil?

Jsou to Andrej Kiska, Ondřej Bartoš, Lubo Smid, Robert Kyncl, Jan Bednář, Tomáš Krcha, Katka Sabo a Robin Raszka. Myslím, že většina z nich investuje kvůli tomu, že mentální zdraví je rychle roustoucí trh, a již se mi podařilo nějaké firmy vybudovat. A tak šance, že se mi to povede znovu, tu reálně je. 

Proč jste se rozhodl do byznysu zapojit i jeden ze svých bytů?

Dlouho jsem přemýšlel, jestli když už dáte dohromady nějaký majetek, máte také nižší motivaci vybudovat něco dalšího. Upřímně nevím, ale mám pocit, že Mindzero je pro mne obrovská příležitost udělat něco pro rodinné finance a zároveň pomoci celému světu se cítit lépe. Proto jsem se rozhodl do toho jít all-in. Mohu hodně získat, ale když to nevyjde, přijdu o vše. A to mě silně motivuje k úspěchu.

Koncept skupinových lekcí má být podle vás efektivní alternativou k nadužívaným farmakům. Co na to farmaceutické firmy?

Dokud jim to nebude brát tržby, tak je to zajímat nebude. Až se to stane, tak do nás budou moct jedině zainvestovat nebo koupit, protože zastavit nás možné nebude. Rád bych Mindzero neprodával, a naopak jej přivedl na burzu. 

Chcete lidem usnadnit boj se stresem. Je to v dnešní stresující době vůbec možné?

Máme klinickou studii našeho produktu z King’s College v Pennsylvanii, kde máme 92% úspěšnost na snížení stresu. Ve studii jsme měli více než 100 lidí a výrazně převyšujeme efektivitu farmaceutik. Právě jejich nadužívání je zejména v USA velkým problémem, pro řadu lidí je ale současně dostatečná léčba finančně nedostupná. A právě to má za cíl Mindzero změnit – přinést lidem vědecky ověřené metody a technologie, které mají na snížení stresu prokazatelný vliv – v jednom zážitku, který si může dovolit prakticky každý.

Říká se, že se připíjí na zdraví. Nebo raději na život? Jak to vidíte vy?

Alkohol je určitý druh hormetického stresu, který se dá nahradit jiným druhem hormetického stresu bez vedlejších následků. V únoru to bude rok a půl od té doby, co jsem přestal pít alkohol úplně. Mám v plánu nepít minimálně do roku 2040, kdy bude všem mým dětem 18 let. První měsíce byly náročné, ale teď jsem nejšťastnější, co jsem kdy byl. Obrovský podíl na tom má praktikování Mindzero technik.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Davidem Semerádem

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama