e-news.cz - kurzy
Reklama

Darina Muchová: Je strašně těžké stát se z amatéra profesionálem, najednou je to práce

14.10.2023, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Darina Muchová: Je strašně těžké stát se z amatéra profesionálem, najednou je to práce

Rozhovor s Darinou Muchovou, generální manažerkou Albatross Golf Resortu a novou prezidentkou CLGA (Czech Ladies Golf Association). 

„Mne ke golfu přivedl můj muž, který ho už hrál, když jsme se poznali. A já si ho okamžitě zamilovala, není moc sportů, kde se i s přibývajícím věkem můžete stále zlepšovat, posouvat své hranice, jak sportovní tak mentální.

K CLGA jsem se dostala tak, že mě oslovila bývalá prezidentka spolku, zda bych se ho nechtěla ujmout. Covid utlumil jeho činnost a ona měla pocit, že restart potřebuje novou energii. Já jsem na to kývla, protože cítím, že ženský amatérský golf potřebuje energii, která ženy namotivuje hrát turnaje, potkávat se, soutěžit,“ říká Darina Muchová.

Dříve ve vrcholovému golfu dominovali více muži, dnes jsou úspěšnější ženy, tedy především v českém profesionálním golfu. V čem vidíte tyto změny? 

Myslím, že se to nedá takto brát, máme i skvělé golfisty muže, ale v ženském golfu je asi obecně menší konkurence. Začíná to už v juniorském golfu, pokračuje studiem na univerzitách v zahraničí, kde holky mají mnohem větší šanci získat plné stipendium, a i v profesionálním golfu je jich mnohem méně než mužů. Tím ale vůbec nechci říci, že nemáme skvělé profesionálky, mám radost kolik úspěšných českých golfistek teď v nové generaci vyrostlo a moc jim fandím! U nás na Albatrossu má zázemí Jana Melichová, je to skvělá hráčka i úžasný člověk.

Proč jsou podle vás ženy ve sportu obecně čím dál úspěšnější?

Myslím že i proto, že se o ně konečně začali zajímat partneři, že se kolem nich vytvářejí týmy, které se starají, pomáhají, podporují. Je to důležité a mám z toho radost. Ono je strašně těžké stát se z amatéra profesionálem, najednou je to práce, která vás musí živit a když nemáte podporu, začátek není jednoduchý.

Jak se liší ženský golf a mužský golf?

Tak ten mužský je asi divácky atraktivnější, točí se v něm větší peníze. Výkonnost mužů je větší, jako i v ostatních sportech. Ale že bych uměla popsat nějaké zásadní rozdíly ve hře samotné, tedy kromě delších ran, to asi nedokážu.

Jak jste se dostala ke golfu vy? A k pozici prezidentky CLGA?

Mne ke golfu přivedl můj muž, který ho už hrál, když jsme se poznali. A já si ho okamžitě zamilovala, není moc sportů, kde se i s přibývajícím věkem můžete stále zlepšovat, posouvat své hranice, jak sportovní, tak mentální.

K CLGA jsem se dostala tak, že mě oslovila bývalá prezidentka spolku, zda bych se ho nechtěla ujmout. Covid utlumil jeho činnost a ona měla pocit, že restart potřebuje novou energii. Já jsem na to kývla, protože cítím, že ženský amatérský golf potřebuje energii, která ženy namotivuje hrát turnaje, potkávat se, soutěžit.

Jste generální manažerkou Albatross Golf Resortu a prezidentkou Czech Ladies Golf Association. Co mají obě funkce společné? Co vám v nich pomáhá z vašich předchozích zkušeností z golfového prostředí? 

Společné mají asi hlavně to, že jsou o golfu a že mě to baví, ale jinak je to hodně rozdílné. Většinu svého času věnuji Albatrossu, jsem tam první sezónu a práce je opravdu hodně. CLGA je něco, čemu jsem věnovala hodně času hlavně v zimě, přípravou. Teď v sezóně pořádáme každý měsíc pro ženy jeden turnaj a je to náročné vždy před ním, naštěstí mám ale kamarádky, které mi s tím pomáhají, a tak se to dá zvládnout. Je to taková bohulibá činnost, ale máme skvělé partnery, a myslím, že ženy si naše turnaje oblíbily. Při prvním turnaji jsem si přála, aby se jich přihlásilo alespoň 20, teď jich s námi hraje kolem 70 na každém turnaji a někdy máme i čekací listinu náhradnic, jako třeba teď na turnaji u nás na Albatrossu. 

Jak se bude měnit Albatross Golf Resport pod vaším vedením?

Albatross je nádherný resort a já od začátku vnímám, že je potřeba ho trochu opečovat. Nejen po technické stránce věcí, které stárnou, ale péči potřebují hlavně naši členové. Snažím se budovat klubový život a vnímat potřeby našich členů. První, na co jsem se zaměřila, byly tréninkové plochy, ty jsou na Albatrossu nadstandardní, ale jejich kvalitu bylo potřeba zlepšit. Máme ale naštěstí skvělý tým greenkeeperů a ti si našli čas kromě péče o hřiště také na driving range. Kromě skvělé trávy, nových rohoží a míčů, jsme vybudovali také malou tělocvičnu na rozcvičení před tréninkem. Snažíme se také navázat přátelský vztah s obcí, příští týden u nás začíná projekt Se školou na golf s místní základní školou, darovali jsme do obce dětské hřiště a věříme, že si lidé z okolí cestu k nám najdou, jsme tomu otevření.

Co všechno Albatross resort nabízí? Je to jen golf?

Albatross je místo, kde můžete strávit opravdu celý den. Zatrénovat si, posedět u kávy v naší kavárně na dravingu, jít si zahrát na skvělé hřiště, a pak si vychutnat večeři v restauraci Kogo. Pořádáme kurzy pro děti, můžete se u nás přihlásit do Daily campů pro dospělé, nebo si pořídit lekci u některého z našich trenérů.

Jak hodnotíte mužský turnaj D+D Real Czech Masters?

Určitě je to velice prestižní hostit turnaj DP World tour. Na druhou stranu je to pro resort velký zásah uprostřed rozběhlé sezóny, naši členové nemohou hrát na svém hřišti, pro hřiště samotné je to velice náročná zátěž. Letos si následky poneseme ještě nějakou dobu díky poškozeným greenům. Ale jinak byl promotérem turnaj skvěle zvládnutý a i obsazení letošního turnaje bylo skvělé, možná nejlepší za celou historii. Věřím, že má pořádání takového turnaje v naší zemi budoucnost, i na jakémkoli jiném hřišti.

Je golf dnes víc byznys než společenské setkání?

U nás v CLGA hlavně společenské setkání, ale samozřejmě i s přesahem do byznysu. I mezi ženami to tak funguje, a nikde nepoznáte člověka lépe, než za 5h na golfovém hřišti!

Myslím, že to obecně funguje vyváženě, obojí je u golfu možné.

Současnost a budoucnost světa je postavena na nových technologií. Je tomu tak i u golfu? 

Je tomu tak i v golfu, pořád se vyvíjejí nějaké inovace, hráči jsou stále delší, hřiště se budují delší, nevím kam to povede (smích). Co ale u golfu technologie nezmění je to, že když nedokážete mít klidnou hlavu, nemůžete hrát dobrý golf.

Jaké vidíte možnosti vývoje sportu u nás?

Tak v golfu je to především o podpoře dětí, těch tedy rapidně ubývá a je to velká škoda. Golf je nádherný sport a naučí děti spoustu skvělých věcí do života. Není to jen o sportu samotném, učí Vás také sebekázni, fair play, koncentraci, pokoře a v juniorském golfu je to také týmový sport, u nás v klubu máme zastoupena družstva ve všech týmových soutěžích.

Co je podle vás důležité ze sportu pro život? 

Vše co jsem popsala v předešlé odpovědi, především tedy pokora a slušnost, bez té to nejde ani ve sportu ani v životě.

Bez čeho se v životě neobejdete?

Bez mých blízkých, i když mám to nejnáročnější období, tak doma cítím bezpečí, a to je pro mne strašně důležité.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Darinou Muchovou

Autor: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama