Apogeo
Reklama

Antonín Strach: Češi jsou nezdolní sportovci, kteří si na svobodu sportovat nedají sáhnout

13.08.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Antonín Strach: Češi jsou nezdolní sportovci, kteří si na svobodu sportovat nedají sáhnout

Celý život žije sportem, od původně vrcholového sportovce a kondičního trenéra své současné manželky Šárky Strachové, se začal věnovat sportu obchodně.  Firma si zakládá na tom, že nabízí nejen špičkové sportovní vybavení, ale také poskytuje sportovcům profesionální zázemí v podobě služeb na té nejvyšší možné úrovni.

Umožňujeme tak nadšeným sportovcům užít si volný čas naplno a bez starostí, ať už se jedná o cyklisty, lyžaře, běžce nebo vysokohorské turisty. Všichni mají společnou touhu užít si čas věnovaný sportu na maximum, a právě to je jejím cílem. Proměnit sport v nadšení a radost ze života.
Rozhovor s ANTONÍNEM STRACHEM, jednatelem a majitelem společnosti Endorphin Republic, s.r.o.
Sám jste původně také závodně sportoval jako veslař. Poté jste se stal i kondiční trenérem vaší současné ženy Šárky Strachové, bývalé české reprezentantky ve sjezdovém lyžování. Proč jste se pak vydal cestou byznysu se sportovním sortimentem?
Sport je jedním z nejdůležitějších pilířů mého života, a když už jsem ho nemohl provozovat na závodní úrovni, hledal jsem cestu, jak u sportu zůstat.  Když jsem narazil na obchodní příležitost, tak jsem se jí s nadšením chopil. Pro mne je strašně důležité, aby byla moje práce spojená s vášní, protože jedině tak je možné dlouhodobě vydržet někdy rychlé pracovní tempo. Vášeň pro endorfiny mi také hodně pomáhá překonávat nečekané výzvy, jakou byl například poslední covidový rok. Ten přinesl náhlý nedostatek kol nebo zavřené sjezdovky, a tedy pokles poptávky po lyžařském vybavení. Naštěstí jsou Češi nezdolní sportovci, kteří si na svobodu sportovat nedají sáhnout. Když jim zakázali sjezdovky, vrhli se ve velkém na skialp, na který se v Endorphin Republic vedle cyklistiky a běhu specializujeme.
V byznysu se sportovním vybavením a oblečením se pohybujete více jak sedmnáct let. Jak se za tu dobu změnil tento trh?  
Výrazně. Vidím obrovský skok v technologiích, zejména v oblasti cyklistiky. Před sedmnácti lety jsem si nedokázal představit, že by například řazení mohlo projít takovou evolucí. Ještě méně bych věřil jasnovidci, který by předpovídal takový rozmach elektrokol napříč kategoriemi. Dnes ve velkém prodáváme nejen městská a trekingová elektrokola, ale i celoodpružená elektrokola nebo silničky.  Z obchodního pohledu pak samozřejmě velkou změnu přinesl rozmach e-commerce. Pro naši firmu je stále zásadní osobní kontakt se zákazníkem, náš personál vybíráme často z řad závodních sportovců, aby se zákazníkům dostalo špičkového servisu, ale přesto jsme si vědomi narůstajícího podílu online nákupů. V uplynulých 12 měsících jsme proto pilně pracovali na novém e-shopu, který má do určité míry simulovat osobní návštěvu. Přidali jsme například různé online rádce s výběrem, nafotili jsme interaktivní inspirace, aby si zákazníci dokázali sportovní oblečení lépe představit, vytvořili jsme online věrnostní program. Přesto věříme, že při tak emocionálním výběru, jakým pro řadu lidí výběr sportovního vybavení je, je návštěva pobočky nenahraditelná. A tak navzdory pandemickým trendům otvíráme brzy další pobočku. Prostě rádi jdeme proti proudu (smích).
Na vašich kolech značky SCOTT jezdí i naši špičkoví cyklističtí závodníci, kteří se zúčastnili například i letošního největšího cyklistického závodu v ČR SAZKA Tour v srpnu 2021. V čem spatřujete přínos spolupráce?
SCOTT v cyklistice něco znamená. Líbí se mi, že firma SCOTT nedělá kompromisy, zaměřuje se na inovaci, ale zároveň patří ke špičce v oblasti designu. Není tedy divu, že profesionální cyklisté jako Nino Schurter, zlatý olympionik a mnohonásobný vítěz svěťáku v cross-country cyklistice, sahají už řadu let po této značce. Propojení největšího cyklistického závodu v ČR s top cyklistickou značkou tak dává jednoznačně smysl.
Letos se vedení společnosti SAZKA a.s. rozhodlo zakoupit sedm vašich BMX jízdních kol společně s helmami a věnovat je tak dětem z Dětského domova Šance v Olomouci. K předání kol došlo po vyhlašování výsledků první etapy letošního největšího cyklistického závodu v ČR SAZKA Tour na začátku srpna. Jak vy vnímáte podporu dětské cyklistiky?
Sám jsem pyšným otcem 4 dětí, které jsem všechny od malička vedl ke sportu. Věřím, že sport dětem prospívá nejen po fyzické stránce, ale probouzí v nich i řadu dalších osobnostních rysů, které se jim budou hodit v práci i v běžném životě, který se dnes tak rychle mění. Cyklistika konkrétně je krásný sport, který děti mohou od útlého věku provozovat s celou rodinou a trávit tak s rodiči společné chvíle aktivně na čerstvém vzduchu. Jízda na kole děti učí vytrvalosti a cílevědomosti, při jízdě v terénu se učí nezaleknout se překážek, flexibilně reagovat na měnící se prostředí a posouvat své hranice. Nedávná pandemie bohužel zapříčinila, že řada dětí a teenagerů začala trávit ještě víc času u počítače a shrbená nad mobilem. Proto je úkolem nás rodičů jít dětem příkladem a zatáhnout je do jakékoliv pohybové aktivity, ať už jde o společnou vyjížďku na kole nebo jakýkoliv jiný pohyb na čerstvém vzduchu. Děti, které nemají rodinné zázemí a rodičovské vzory, pak zaslouží pomoc, aby se dostaly alespoň částečně na stejnou startovací čáru jako děti z úplných rodin.
Jedním ze sportovních expertů, se kterým spolupracujete, je také Jan Vokoun. Čím jsou jeho zkušenosti pro váš tým obohacující a cenné?
Honzy si nesmírně cením jako sportovce i jako člověka a kolegy. Honza vede naši pobočku Endorphin Republic v pražských Jinonicích, a musím říct, že je nesmírně oblíbený mezi našimi zákazníky. Tak, kdo by si nechtěl nechat poradit s výběrem nového horského kola od člověka, který získal stříbro v rakouském poháru v cross-country cyklistice (smích). Honza má za sebou 20tiletou závodní zkušenost, což mu v kombinaci s jeho příjemným jednáním přináší v týmu prodejců přirozenou autoritu. A protože cyklistikou žije a cyklistika je pevně svázaná s kávovou kulturou, tak zákazníkům výběr zpříjemňuje přípravou výborné kávy (smích).
Promítají se do sportu a sportovního vybavení a oblečení i nové technologie? Jak?
Tak určitě (smích). Já jsem z tradičnější generace, ale samozřejmě ten posun nemůžu nevidět. Každý sportovní výkon je dnes zaznamenán a patřičně nasdílen na Stravě, ihned se porovnáte s kamarády, můžete se navzájem vyzývat a motivovat. To je svým způsobem moc fajn, někdo má motivaci ryze vnitřní, někdo ji potřebuje zvenčí. V Endorphinu například používáme počítačovou simulaci pro 3D nastavení posedu na kole, které cyklistům pomáhá zlepšit svůj výkon a odstranit některé zdravotní potíže související se špatným posedem. Ve spolupráci s klinikou VO2max mé ženy Šárky také poskytujeme klientům komplexní diagnostiku běhu za pomoci moderního softwaru. Zkontrolujeme tak objektivně techniku běhu, zanalyzujeme došlap a dáme doporučení na výběr vhodné běžecké obuvi. Jelikož se specializujeme na sportovní vybavení na vysoké technologické úrovni, logicky bych vám tady mohl desítky hodin zapáleně vyprávět o novinkách v cyklistice, moderních skluznicích lyží a patentovaných materiálech oblečení, ale na to asi čas nemáme (smích). Tak asi vypíchnu jednu zásadní změnu posledních let, a tou je boom elektrokol. Rád bych ale podotknul, že elektrokola v našem pojetí nejsou pro lenochy nebo seniory. Elektrokola by vás neměla připravit o sportovní zážitek, ale umocnit ho. Měla by vám umožnit dojet dál, výš, být součástí rychlejší party nebo si prostě jen vyjet na flowtrail 5x za den a pořádně si pak sjezd užit.
Co je při sportu nejdůležitější? … drahé vybavení či optimisticky naladěná mysl a aktivita?
Správná odpověď jsou endorfiny (smích). Důležité je, aby vám sport přinášel radost. Aby vám vyčistil hlavu, přivedl vás blíž přírodě, umožnil vám otevřít oči a rozhlédnout se. Ano, díky kvalitnímu vybavení se nebudete trápit defekty, změnami počasí, dobré vybavení vás podrží v náročnějším terénu a vy to budete moct víc pustit a užít si to. V neposlední řadě kvalitní vybavení není jen o výkonu, ale i o bezpečnosti. V Endorphionu je pro nás na hodnotovém žebříčku na stejné úrovni výzva i pokora. A pokora při sportu je o tom, že jsme si vědomí rizik a předcházíme jim, ať už kvalitní helmou se systémem ochrany mozku nebo moderním lavinovým batohem s airbagem. Protože sport nám může přinášet radost jen tehdy, když nám neničí zdraví.
Jak jsou na tom se sportem dnešní děti a mládež?
Jak už jsem zmiňoval výše. Pandemie roztáhla nůžky a děti z rodin, kde nemají tak dobré zázemí a příklady, ještě víc sportovně zakrněly. Tam, kde navíc selhávají školy a různé spolky, se pak snaží pomáhat komerční sféra a já mám radost, že aspoň trochu přispíváme snad i my.
Jak je důležité pro aktivní rekreační sport a závodní sport kvalitní sportovní vybavení?
Zásadní. Samozřejmě vždycky je lepší sportovat v méně kvalitním vybavení než nesportovat vůbec. Nicméně, kdo vyzkouší kvalitní vybavení, okamžitě pozná rozdíl, a to nejenom ve svém výkonu, ale v celkovém zážitku. V Endorphin Republic jsme si vytyčili cíl zprostředkovat amatérským sportovcům zkušenost, kterou zažívají profesionální sportovci. A je jedno, jestli běhají deset km týdně nebo ujedou 5000 km ročně. Důležité je, že díky kvalitním materiálům, novým technologiím a poradenství od profíků dokážou posouvat své hranice a objevují nové horizonty. Nedávno mi třeba jedna naše zákaznice při opakované návštěvě s jiskřičkami v očích říkala: „Kolo mě vlastně nikdy nebavilo a nové kolo jsem si u vás koupila jenom proto, že se za moje staré manžel- cyklista styděl. Nevěřila bych tomu, ale po první jízdě na novém kole SCOTT s 29“ koly, moderním řazením a systémem twin-lock, kdy rychlým pohybem vypnu a zapnu odpružení, jsem musela přiznat, že mě to fakt baví.“ Přiznala, že se poprvé těšila na jízdu přes kořeny a strmý sjezd v lese, ze kterého dřív na svém trekovém kole měla stažené půlky (smích). Minulý týden pak prý sama navrhla, že na rodinnou dovolenou potáhnou kola a k nám si přišla koupit své první tretry. A o takové příběhy nám jde.
Mnoho dětí i dospělých se vymlouvá, že nemohou sportovat, protože nemají na drahé vybavení. Je to skutečně o drahém vybavení či spíše o výmluvách a lenosti? Co byste doporučil těmto lidem? S jakým sportem a v jakém věku je nejlépe začít?
Přiznám se, že častější výmluvou, kterou slýchám, je nedostatek času. Ten nás trápí asi všechny, zejména pokud máme malé děti (smích), ale je to o prioritách. S dětmi doporučuji brát sport jako společnou aktivitu a děti k němu vést od nejútlejšího věku. Dnešní dětská kola jsou například už velmi lehká a snadno ovladatelná, takže se šlapat naučí dítě v pohodě už ve 3 letech, pokud předtím potrénuje rovnováhu na odrážedle. Brzy tak budete mít místo důvodu, proč nesportovat důvod, proč sportovat. Sportovní vybavení se dnes nabízí v různých cenových hladinách. Řada lidí nakoupí v řetězcích základní výbavu a když je sport vezme, přijdou k nám pro lepší sety. Takový trend teď vidíme například u skialpových setů nebo elektrokol. To mi asi přijde jako optimální cesta, pokud si nejste jistí. Máme tu ale i řadu nadšenců, pro které je dražší kolo otázkou několika měsíčních platů, ale poctivě si na ně šetří, protože ví, že takový pocit štěstí jim žádná jiná hračka nepřinese.
Věnujete se i dál aktivně sportu? Jak vy sám nejraději relaxujete?
Nejraději relaxuji u sportu a sklenky červeného. (smích)
Foto: Poskytnuto Antonínem Strach
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama