Růst cen stavebních prací řeší Češi svépomocí. Prodeje nářadí se i ztrojnásobily

29.05.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Růst cen stavebních prací řeší Češi svépomocí. Prodeje nářadí se i ztrojnásobily

Vysoká míra inflace se odráží i na cenách stavebních prací. Podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o 7,8 %. V důsledku zdražování rostou podle dat maloobchodního prodejce DATART prodeje v segmentu nářadí, od března se v některých případech i ztrojnásobily. Stále větší popularitě se těší akumulátorové nářadí, díky vývoji bateriových technologií plnohodnotně nahradí klasické kabelové připojení i u větších zařízení.

Ceny stavebních prací dále rostou. Podle Indexu cen stavebních prací Českého statistického úřadu v dubnu meziročně stouply o 7,8 %, ve srovnání s březnem o 0,3 %. Vyšší finanční zátěž způsobená růstem cen práce se odráží na prodejích produktů v segmentu nářadí. V kategoriích, jako jsou pily, hoblíky, kladiva či brusky, od března vzrostly až trojnásobně. Zvýšenému odbytu nářadí nahrává i mírný pokles cen materiálu spotřebovaného ve stavebnictví. Ty v dubnu podle ČSÚ klesly poprvé od prosince loňského roku, v meziročním srovnání však stále jde o 6% nárůst.

„Růst ceny práce způsobuje, že si lidé řadu menších stavebních prací radši dělají sami. Nákup nářadí sice vyžaduje určitou vstupní investici, ta se však zákazníkům s opakovaným využitím rychle vrací,“ komentuje trend Miroslav Bouška mladší, produktový manažer DATART pro kategorii Dílna a zahrada. „Vhodné nářadí je však důležité vybrat pečlivě. Něco jiného potřebuje profík, který nástroj využije prakticky denně, něco jiného zase domácí kutil, který ho použije jednou ročně a po zbytek roku leží ladem. Na základě plánovaného využití je dobré vybrat odpovídající cenovou hladinu a značku,“ doplňuje.

Výrazné nárůsty prodejů zaznamenává DATART také u zahradního náčiní. To se každoročně v období od dubna do června těší vysoké oblibě. Nejvíce se sezónní růst prodejů projevil u sekaček (57 %), křovinořezů (145 %) a plotostřihů (126 %). V podzimních měsících pro změnu prodejce očekává zvýšený zájem o vysavače listí či pily.

Lidé dávají sbohem kabelům

Rostoucí popularitě se i přes vyšší pořizovací ceny ve srovnání se svými klasickými kabelovými alternativami těší akumulátorové nářadí. Zákazníky láká na svou praktičnost, kdy není uživatel závislý na dostupnosti zásuvky či délce připojovacího kabelu. Díky výraznému vývoji, kterým akumulátorové články v posledních několika letech prošly, je možné v nabídkách výrobců narazit i na větší a výkonnější nástroje, jako jsou sekačky, vertikutátory či řetězové pily, schopné plnohodnotně nahradit své kabelové či motorové ekvivalenty.

„Akumulátorové nářadí má ve srovnání se svými kabelovými protějšky zdánlivou nevýhodu z hlediska ceny. To však platí jen v případě, kdy do srovnání zahrneme i ceny akumulátorů. Když se však podíváme na portfolia jednotlivých firem, zjistíme, že je ve většině případů možné využít jeden typ akumulátoru napříč celou produktovou nabídkou – od dílny přes zahradu až po domácí spotřebiče. Pokud se tedy bude zákazník držet v rámci ekosystému jednoho výrobce, bohatě si vystačí s jedním nebo dvěma akumulátory a při nákupu dalších nástrojů tak výrazně ušetří,“ radí Miroslav Bouška mladší.

Dlouhodobě nejprodávanější kategorií jsou právě akumulátorové vrtačky a brusky. Ty by podle Miroslava Boušky neměly chybět v žádné domácnosti. Očekávání převyšují i prodeje hoblovek a soustruhů.

Foto: Pixabay

Zdroj: Insighters 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama