Od dubna se zpřísní podmínky pro získání hypotéky pro lidi starší třiceti šesti let. Co čekat? 

23.02.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Od dubna se zpřísní podmínky pro získání hypotéky pro lidi starší třiceti šesti let. Co čekat? 

Od 1. dubna letošního roku musí zájemci o hypotéku starší třiceti šesti let počítat s přísnějšími podmínkami pro získání hypotéky. Banky se musí řídit novými limity pro poskytování hypoték. Jaký dopad bude mít změna limitů úvěrových ukazatelů na hypoteční trh?


Z nedávného průzkumu hyponamiru.cz mezi zástupci vybraných realitních kanceláří vyplynulo, že zhruba čtyři pětiny zájemců o vlastní bydlení jsou lidé ve věku okolo 30 let. Zbývající pětina se řadí do starší věkové kategorie. „Za pořízením vlastní nemovitosti v pozdějším věku mohou stát různé důvody. Někteří lidé například potřebují větší nemovitost pro rozrůstající se rodinu, pořizují si druhou nemovitost jako investici nebo jim jednoduše nevyšlo manželství a po rozvodu hledají nové bydlení. K financování nemovitosti nejčastěji využívají kombinaci hypotéky a vlastních úspor. Mnozí starší žadatelé o hypotéku mají oproti těm mladší výhodu v tom, že již mají vybudovanou kariéru, vyšší příjmy i úspory. Na druhé straně mají kratší dobu na splacení hypotéky a musí tedy počítat s vyšší měsíční splátkou,“ uvádí Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamiru.cz.
Co se změní od 1. 4. 2022?
Od dubna letošního roku musí zájemci o hypotéku splnit přísnější podmínky pro získání úvěru. Vůbec poprvé jsou limity úvěrových ukazatelů nastaveny rozdílně pro žadatele do 36 let a starší žadatele. V nevýhodě jsou lidé starší 36 let. „Ukazatel LTV, což je procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti, může činit u těchto žadatelů nejvýše 80 %. Poměr mezi výší celkového zadlužení žadatele o hypotéku a výší jeho čistého ročního příjmu (pozn. ukazatel DTI) může dosahovat hodnoty maximálně 8,5. Poslední ukazatel DSTI představuje procentní poměr mezi výší měsíčních splátek všech úvěrů žadatele o hypotéku a jeho čistým měsíčním příjmem. Horní hranice tohoto ukazatele je 45 %. Banky budou mít 5% prostor tyto nastavené parametry porušit a schvalovat v tomto rozmezí hypotéky s mírnějšími parametry,“ doplňuje Veronika Hegrová.
Zájem o hypotéky opadne
Za uplynulý půlrok se sešlo hned několik nepříznivých faktorů, které povedou k ochlazení zájmu o hypotéky. Tím nejvýznamnějším je skokový nárůst úrokových sazeb u hypoték. V současné době již nabídkové sazby nových hypotečních úvěrů překonaly hranici čtyř procent a minimálně v první polovině letošního roku dále porostou.
Pokles cen nemovitostí nehrozí
Řadu zájemců o vlastní bydlení nyní také odrazují vysoké ceny novostaveb, starších bytů, rodinných domů i stavebních pozemků. Vyhlídky na pokles cen nemovitostí nejsou v brzké době příliš reálné, a to z důvodu růstu cen energií, které výrazně zdražují prakticky veškerý stavební materiál i práci. „Snížení ukazatele LTV a znovuzavedení limitů úvěrových ukazatelů DTI a DSTI na straně ČNB je další překážkou, která lidem ještě více zkomplikuje cestu k vlastnímu bydlení. Nicméně některé banky se limity řídily celou dobu bez přerušení nebo si je lehce modifikovaly. V letošním roce podle propočtů našich specialistů na hypotéky úvěr nezíská, nebo bude mít problém na něj dosáhnout, přibližně desetina žadatelů,” uzavírá Veronika Hegrová.
Foto: Pixabay
Zdroj: Hyponamíru.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama