Koupit nemovitost v zahraničí zvažuje čím dál víc Čechů

15.02.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Koupit nemovitost v zahraničí zvažuje čím dál víc Čechů

Dramatický růst cen nemovitostí spolu s obavou o znehodnocení peněz vinnou inflace vede stále větší počet Čechů k tomu, aby se poohlédli po investici do nemovitosti v zahraničí. Koupi nemovitosti v zahraničí zvažuje téměř třicet procent Čechů.

Vyplynulo to z aktuálního výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) mezi lidmi ve věku 18–65 let s čistým příjmem domácnosti vyšším než šedesát tisíc korun.
Najít v České republice vhodnou rekreační nemovitost za příznivou cenu se pomalu stává hledáním příslovečné jehly v kupce sena, a tak se Češi obracejí do zahraničí. V rámci Evropské unie je totiž koupě nemovitosti stejně snadná jako doma. Koupit nemovitost mimo ČR zvažují v současné době 3 z 10 Čechů (v domácnostech s příjmem nad šedesát tisíc korun). Vlastnictví zahraniční nemovitosti přitom již dávno není otázkou společenské prestiže – tou je jen pro třináct procent dotázaných. „Většina dotazovaných – téměř šedesát procent – považuje nákup zahraniční nemovitosti za alternativu k ‚české chalupě‘, která jim umožní relaxovat ve vlastním v atraktivních zahraničních lokacích. A samozřejmě je to pohledem Čechů i dobrá investice, která slibuje v delším časovém horizontu zhodnocení vložených prostředků. Uvažuje tak padesát procent dotázaných,“ řekl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.
„Úvěr ze stavebního spoření nelze podle zákona použít na financování nákupu nemovitosti v zahraničí. U stavebního spoření však není omezeno, jak střadatelé s naspořenými prostředky naloží. Většinou je nicméně využívají ke zvelebení svého bydlení – ať již trvalého, nebo i rekreačního. Úspory tak lze použít i na pořízení, úpravy nebo vybavení nemovitosti v zahraničí,“ uvedl Jiří Šedivý.
Vede Španělsko, Chorvatsko a Itálie
Růst cen českých nemovitostí nabral na rychlosti – podle dat Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, byl ke konci třetího čtvrtletí zaznamenán největší meziroční nárůst cen nemovitostí v EU právě v Česku (+22,0 %), které následuje Litva (+18,9 %), Estonsko (+17,3 %) a Nizozemsko (+16,8 %). Naopak nejpomaleji rostly ceny nemovitostí na Kypru (+2,2 %), v Itálii a Španělsku (po 4,2 %).
Nepřekvapí, že právě země slibující relax v teple a u moře se současně relativně nízkými cenami nemovitostí lákají podle výzkum AČSS Čechy k nákupům nejvíce. Mezi těmi, kteří o této koupi uvažují, je největší zájem o Španělsko (42 %, z toho 24 % o pevninskou část, 12 % o Kanárské ostrovy a 6 % o Mallorcu), následované Chorvatskem (36 %) a Itálií (33 %).
Od stavebka až k německé nemovitosti
„Kdysi jsem si pořídil menší startovací byt z úvěru ze stavebního spoření. Později, když jsem si mohl dovolit větší byt, jsem ten původní, pořízený ze stavebka, prodal. Uvažoval jsem, že volné peníze použiji k nákupu investičního bytu, ale v Česku se mi nepodařilo za danou hotovost nic rozumného pořídit. Podíval jsem se proto na realitní servery v okolních zemích a zjistil, že jsou zde k mání byty za stále příznivé ceny. Koupil jsem si tak místo chalupy víkendový byt v česko-německém příhraničí – jen na opačné straně hranic,“ říká Michal Prášek, který si pořídil byt na Budyšínsku v Německu.

Zdroj: Instant Research IPSOS

Zdroj: Instant Research IPSOS

Foto: Pixabay
Zdroj: AČSS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama