Češi poptali od ledna hypotéky za více než dvacet miliard korun

22.07.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi poptali od ledna hypotéky za více než dvacet miliard korun

Hypoteční trh má za sebou rekordní pololetí a hypotékám se daří i na internetu. Největší tuzemské hypoteční tržiště Zaloto zprostředkovalo od ledna do června letošního roku hypoteční poptávky v hodnotě přes dvacet miliard korun, což je o deset procent více než loni.
Nejsilnějším měsícem byl jednoznačně leden, přičemž od března hypoteční poptávka pozvolna zpomaluje.
Na meziroční nárůst hypoteční poptávky na internetu mělo vliv hned několik faktorů. Vedle výhodných podmínek hrál svou roli i všeobecný přesun poptávky do online prostředí vlivem pandemie. Zaznamenali jsme také nárůst investiční poptávky po nemovitostech.
Extrémní leden a pokles na obzoru
Vůbec nejsilnějším měsícem prvního pololetí byl jednoznačně leden, který byl dle dat Zalota co do objemu zprostředkovaných hypoték vůbec nejúspěšnějším měsícem posledních 3 let. Po slabším únoru byl pak ještě velmi výrazně nadprůměrný březen. Od dubna poté začala hypoteční poptávka pozvolna zpomalovat.
Očekáváme, že během prázdnin bude tento trend pokračovat. Oslabení zájmu nahrává i postupné zdražování ze strany bank, stejně jako růst úrokových sazeb ČNB. Pro banky a finanční poradce to bude znamenat v druhé polovině roku velkou změnu. Zatímco v poslední době nestíhali nové klienty odbavovat, na podzim o ně budou muset začít spíše bojovat. Hodnota nového zákazníka proto poroste.
Růst táhly byty
Na celkovém objemu hypoteční poptávky se v první polovině roku podílely největší měrou úvěry na financování rodinných domů, a to téměř z 50 %. Na meziročním růstu se však podílely především hypoteční úvěry na byty, jejichž objem vzrostl meziročně od ledna do června z 6,6 mld. na 8,2 mld. korun. Výrazný růst zaznamenalo Zaloto také u pozemků, kde objem hypoteční poptávky vzrostl v prvním pololetí letošního roku z 566 mil. na 751 mil. korun.
Oproti loňsku vzrostla také online poptávka po refinancování hypotečních úvěrů, a to z 2,1 mld. na 2,7 mld. korun v celkovém úhrnu. Lze očekávat, že tento trend bude pokračovat i v dalších měsících a podíl refinancování na celkovém objemu úvěrů dále poroste. Aktuálně přesahuje refinancování deset procent celkového objemu hypotečních poptávek.
Průměrná hypotéka už přes tři miliony    
Růst celkového objemu souvisí také s růstem průměrné výše úvěru, která se meziročně zvýšila o 400 tisíc korun a v červnu se dokonce vyšplhala nad hranici 3 milionů korun. O nejvyšší úvěry žádají aktuálně dle předpokladů Pražané a mimo Prahu pak obyvatelé Středočeského a Jihomoravského kraje. O průměrně nejnižší úvěry žádají naopak obyvatelé Karlovarského a Ústeckého kraje.
Nejvyšší růst poptávané částky zaznamenalo Zaloto v Praze, Středočeském, Královéhradeckém, Zlínském a Jihomoravském kraji. Ve všech těchto regionech stoupla průměrná výše poptávaného úvěru o téměř půl milionu korun. Naopak v Ústeckém kraji se tato částka za poslední rok prakticky nezměnila.
Nejvíce zdražily chalupy
Z hlediska typu nemovitosti stoupla průměrná výše úvěru prakticky shodně o zhruba 400 tisíc korun u bytů, domů, pozemků i chalup. Nicméně zatímco u chalup to představuje meziroční nárůst o téměř třicet procent a u pozemků o dvacet jedna procent, u bytů už je to “jen” o čtrnáct procent.
Fixace atakuje 5 let
Výhodná úroková sazba a předpoklad jejího růstu se nepodepsaly jen pod nárůst celkového objemu a průměrné částky, ale také pod výrazné prodloužení poptávané fixace. Zatímco v první polovině loňského roku byla průměrná délka fixace 3,6 roku, letos je to už 4,7 roku, přičemž hlavně v březnu výrazně atakovala hranici 5 let.
MAREK KŘÍŽ, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto
Foto: Pixabay
Zdroj: Intensity


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama