e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o sociálních službách

08.01.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o sociálních službách

Autor: poslanci Jurečka, Kaňkovský, Pekarová Adamová, Pivoňka Vaňková, Richterová a další

Datum předložení: 20. 12. 2023

Stanovisko vlády: souhlas

Hodnocení EM: 30%

Stačí trochu zapátrat na internetu a zjistíte, že sociální péče je další systém řítící se do propasti, a to i přesto, že výdaje zde raketově rostou. Sociální služby postrádají až 10 tisíc lůžek, a jejich potřeba dál stoupá, „důchoďáky“ bojují o přežití, Asociace poskytovatelů sociálních služeb varuje před kolapsem těchto zařízení. Ještě v roce 2020 chybělo organizacím sociálních služeb přibližně tisíc lidí, v současné době počet neobsazených míst odhadují jejich představitelé na téměř tři tisíce. Možná přehánějí, faktem ale je, že máme rychle stárnoucí populací a špatně nastavený systém, který nabízí málo muziky za hodně peněz. 

Zákon o sociálních službách počítá s vícezdrojovým financováním, jenže, jak už to bývá, za většinou příjmů stojí stát. Dotacemi kryje zhruba 40 % nákladů, pro letošní rok je to celkem 26,4 miliard korun, před deseti lety to mimochodem bylo 7, 7 miliardy. Další část prostředků poskytují kraje a obce z peněz, které tak jako tak dostanou dle rozpočtového určení od státu a nakonec je tu státní příspěvek na péči. Ten se sice pět let nezvyšoval, zato však roste počet jeho příjemců. Další prostředky mohou poskytovatelé čerpat například z evropských zdrojů, to však nebývá víc než miliarda ročně. 

Sociální služby jsou tak dalším ze systému státu, kde k růstu nákladů dochází vyšším tempem, než odpovídá inflaci a nárůstu příjmů státního rozpočtu. Není proto divu, že se už léta hovoří o potřebě systém reformovat. Dlouhodobě se například poukazuje na to, že příspěvek na péči není vždy používán v souladu s jeho účelem. V nějakém stupni ho pobírá přes 370 tisíc osob, kterým stát ročně vyplatí kolem 37 miliard korun. Skutečné využití příspěvku ale nikdo nesleduje.  Roky se bezvýsledně mluví o vazbě příspěvku na skutečně poskytovanou péči, o možnosti adresovat ho přímo tomu, kdo péči poskytuje, nabízí se i otázka, zda má být plošný, bez vazby na příjmy nebo majetek. 

Komplexní novelu zákona, která by přinesla změnu způsobu financování sociálních služeb a navedla systém na udržitelnou trajektorii, začal ministr Jurečka připravovat v roce 2022. Zřídil k tomu odbornou komisi a zákon sliboval předložit nejpozději do září 2023 s tím, že systémová změna financování začne platit od 1. července 2024. Namísto slibované reformy se nyní ministr zabývá hlavně tím, o kolik příspěvek na péči zvýšit, jak jej pravidelně valorizovat a pokud možno dále rozšířit okruh jeho příjemců. Druhé z uvedených témat nyní předložil jako samostatnou poslaneckou iniciativu, o níž se domnívá, že si zaslouží schválit rovnou v prvním čtení. 

Cílem návrhu je stručně řečeno  stanovit v oblasti poskytování sociálních služeb prioritu sociálním službám poskytovaným v přirozeném sociálním prostředí. Dále se navrhuje upravit síť sociálních služeb celostátního nebo nadregionálního charakteru, s jejichž existencí již současné znění zákona počítá v souvislosti s oprávněním ministerstva vypisovat dotační řízení pro tyto služby. Návrhem se rovněž rozšiřuje poskytování sociálních služeb v azylových domech na osoby závislé na návykových látkách. Navrhovaná právní úprava bude mít podle autorů pozitivní dopad na pečující osoby a jejich rodiny, neboť mimo jiné umožní také výrazně lépe slaďovat pracovní a soukromý život.

Nejzásadnějším prvkem návrhu je priorita službám poskytovaným doma. Jedná se o poměrně zásadní změnu v přístupu, neboť systém je dosud nastaven zejména na institucionalizovanou péči. Je pod přísnou kontrolou, provádí ji školený personál, a proto ji považuje automaticky za kvalitnější než tu domácí. Díky tomu platí, že Ústavy mají k příspěvku pro své klienty mnohem lehčí přístup než lidé v domácí péči. Navrhovaná změna přístupu může mít jistě pozitivní dopad na potřebné, nelze však přehlédnout, že je spojena s dalším nárůstem výdajů. 

Špatná dostupnost pobytových i terénních sociálních služeb totiž automaticky funguje jako výdajová brzda. I když vláda návrh podpořila, Ministerstvo financí jej nepochválilo: Bez jasně stanovené participace krajů, obcí a bez většího zapojení samotných klientů a jejich rodin tam, kde je to důvodné, povede rozšíření okruhu klientů sociálních služeb a rozšíření okruhu samotných sociálních služeb k požadavku na navyšování účasti státního rozpočtu na financování sociálních služeb. Tento trend je do budoucna neudržitelný. Jurečkův resort tak rezignoval na změnu financování sociálních služeb. 

S tím nelze než souhlasit, pravdou však také je, že v tom Jurečka zdaleka není sám. Zásadní reformy, především restrukturalizace sítě poskytovatelů potřebuje zdravotnictví, ve školství je nutné změnit systém financování, motivující školy k neustálému navyšování počtu hodin, na které jim stát automaticky posílá peníze. Tempo růstu výdajů v řadě resortů se zkrátka vymklo kontrole, ale místo toho, aby vláda přinesla slibované systémové změny, leje do nich další a další peníze. Díru v rozpočtu pak lepí zvyšováním daní. Z řady průzkumů lze soudit, že to není změna, kterou od ní voliči očekávali. 

Foto: Pixabay

Autor: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Poznámka k aktuálnímu tématu predátorské časopisy

14.05.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

V souvislosti s aktuálně propíranou otázkou, zda mohou být za vědce považováni autoři, kteří publikovali v tzv. „predátorských“ časopisech, se zřejmě již trochu zapomnělo na atmosféru, která panovala na začátku nového milénia.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama