e-news.cz - kurzy
Reklama

Glosa: Zemanova nepochopitelná milost

30.03.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Glosa: Zemanova nepochopitelná milost

Prezident Miloš Zeman omilostnil šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Stalo se tak jen jeden týden poté, co se Balák dozvěděl potvrzení prvoinstančního rozsudku.

Díky pardonu od Zemana tak Balák nepůjde do vězení, nebude muset platit pokutu, zkrátka bude bezúhonný. V další větvi kauzy hospodaření v Lánech přitom čelí Balák obvinění z porušení správy cizího majetku.
Rozhodnutí prezidenta Zemana je naprosto nepřijatelné. Je špatné z tolika důvodů, že se člověku začne vařit mozek, kdyby je chtěl všechny vypočítat. Pro mě je snad tím nejabsurdnějším odůvodnění, že Balák je pracovitý, doteď byl bezúhonný, a že podle prezidenta nehraje ve výši trestu roli skutková podstata trestného činu, ale hlavně to, kde pracuje.
Tím nejen že Zeman plivl na justiční systém v České republice, což je po jeho dlouhodobém podrývání důvěry v bezpečnostní složky státu (vzpomeňme na Vrbětice nebo na dny před ruskou agresí) další majstrštyk, který občan od svého prezidenta rozhodně neočekává, ale také v podstatě naznačil, že lidé z jeho okolí mohou beztrestně rozkrádat majetek státu, jestliže jsou pracovití a (dosud) bezúhonní. Vzkaz, který tím prezident vysílá lidem pracujícím na Hradě, v Lánech nebo kdekoliv jinde, kde se spravuje veřejný majetek, je neuvěřitelně zvrácený – kraďte, šiďte a buďte se mnou zadobře.
Zeman celkem udělil 21 milostí, z toho více než polovinu (12) v druhém funkčním období. A byť ujišťoval veřejnost o tom, že využije institut generálního pardonu jen v případech vážně nemocných lidí, nebo o tom, jak bude celý proces připravován a kontrolován Ministerstvem spravedlnosti, dle dostupných informací se všem jen znovu vysmál do obličeje. Těžko říct, jestli je to zdravotním stavem, záměrem, nebo tím, že je mu už všechno úplně jedno, ale evidentně nedokáže dost dobře rozlišovat mezi „institucí“ prezidentské milosti a jakýmsi laickým pseudo-opravováním rozhodnutí nezávislé justice, které je – z podstaty principu spravedlnosti v demokratickém státě – nedotknutelné.
Vyplývá z toho jediný závěr: Institut prezidentské milosti je třeba zrušit.
ALEŠ ROD, je ekonom a vysokoškolský pedagog, pracuje jako ředitel výzkumu v Centru ekonomických a tržních analýz (CETA).
Foto: Pixabay
Zdroj: Aleš Rod


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Mýtus o vyčerpání zdrojů se v roce 2024 opět vzdaluje

10.05.2024, Autor: red

Nejnovější vydání Simon Abundance Indexu 2024 odhaluje, jak globální zdroje rostou rychleji než populace, což vyvrací běžné obavy z vyčerpání přírodních zdrojů v důsledku demografického růstu. To, že žijeme v době největší hojnosti, je přitom pouze důsledkem jednoduchých tržních principů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Německo se stalo motorem české prosperity po vstupu do EU. Stane se také naším hrobařem?

06.05.2024, Autor: Martin Schmarcz

Do Evropské unie jsme vstoupili před dvaceti lety. S trochou nadsázky však můžeme říci, že jsme vstoupili do Německa. Obě země jsou silně hospodářsky provázané, česká ekonomika doslova dýchá s tou německou. Když prosperuje, bohatství se přelévá i k nám, když stagnuje, spíše dříve než později se to negativně projeví i u nás.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama