Apogeo
Reklama

Fassmann: K vývoji inflace za první pololetí s výhledem do konce roku II. 

19.07.2023, Autor: Martin Fassmann

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Fassmann: K vývoji inflace za první pololetí s výhledem do konce roku II. 

Aktuální informace o tom, že se index spotřebitelských cen v červnu proti červnu minulého roku dostal pod úroveň 10 % ve skutečnosti mnoho neznamenáObávám se naopak, že šířený optimismus o tom, že ještě letos dosáhneme ještě nižší hranice inflace než predikovaných 11,2 % (dle ČNB) či dokonce 10.9 % (dle MF ČR) není na místě. Ono totiž nebude jednoduché naplnit ani tyto hranice.  

Vývoj inflace v jednotlivých měsících roku 2023

(podle různých typů indexů)

Zdroj: ČSÚ

I když totiž vyloučíme z úvahy vývoj inflace v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy se míra inflace po loňském prudkém růstu dále zvyšovala a vezmeme v úvahu pouze klesající trend druhého čtvrtletí (viz. tabulka), musela by ve druhém pololetí míra inflace začít klesat téměř dvakrát tak rychleji než dosud (ze současných meziměsíčních -0,4 %, na zhruba – 0,8 %) což je s velkým, opravdu velkým otazníkem. Pokud by však k tomuto výraznému urychlení poklesu inflace nedošlo, pak bychom pro letošek museli počítat s průměrnou mírou inflace ne na úrovni 11 %, ale spíše někde mezi 12 – 13 %. (Vzhledem k tomu, že se tato procenta počítají již z vyšší cenové hladiny loňského roku, je v podstatě takto vysoká inflace co do působení naprosto srovnatelná s výší loňské inflace).  

To by pro českou ekonomiku, ale především pro hospodářskou politiku této vlády byla opravdu pěkná vizitka. O to „krásnější“, že by totiž zřetelný proinflační charakter své politiky nemohla skrývat za inflační impulsy dovezenými ze zahraničí. 

A ještě jednu věc je nutno zmínit – věc, kterou by si politici, analytici a vůbec všichni co kdy mluvili a mluví o inflaci měli opakovat každý večer před spaním – inflace znamená růst cen a to vždy a za jakýchkoli okolností. Ať je inflace vysoká nebo nízká, ať roste nebo klesá, ceny vždy rostou! Růst inflace znamená zrychlení cenového růstu, pokles inflace zpomalení cenového růstu. Vždy ale růstu! Pro někoho to bude asi překvapivé, ale i při poklesu inflace ceny rostou a ne – jak často slyšíme z úst nejrůznějších analytiků, moderátorů či politiků – klesají! Tomu, když klesají ceny se říká deflace a tomuto jevu jsme opravdu na hony vzdáleni (a vzdáleny).  

Tedy až uslyšíte od různých osob ve sdělovacích prostředcích úlevné věty typu, že se očekává pokles inflace a že se tedy podařilo už konečně ceny zastavit, zkrotit, či snížit tak vězte, že i při nejoptimističtějším vývoji:  

Za prvé – ceny v žádném případě nepoklesnou, ale maximálně porostou pomaleji. 

Za druhé – ani tento pomalejší růst nemusí nutně znamenat, že se absolutní nárůsty cen v korunovém vyjádření nějak výrazně sníží. Nenakupujeme totiž za inflaci, ale za ceny. A v tom to vězí. 

Prostě desetiprocentní nárůst ceny při výchozí ceně zboží 100 Kč, se rovná pětiprocentnímu nárůstu ceny stejné komodity, která mezi tím dosáhla hodnoty 200 korun. No nekupte to, když se Vám inflace snížila na polovinu!  

Foto: Pixabay

Autor: Martin Fassmann


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama