Apogeo
Reklama

EU chystá řadu regulací v oblasti GIG ekonomiky

31.01.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
EU chystá řadu regulací v oblasti GIG ekonomiky

Evropská Unie sice není lídrem v oblasti digitálních technologií, ale snaží se stanovovat globální standardy, které by následně měly určovat praxi na celém světě. V roce 2022 má Unie mnoho plánů na regulaci technologických firem.

Regulace digitálních platforem, tzv. gatekeepers, se dostává do závěrečné fáze. Pokračují také intenzivní politické diskuze o pravidlech pro umělou inteligenci. Pro tzv. gig ekonomiku, tedy ekonomiku dočasných flexibilních smluvních dodávek, jako je například Uber nebo Wolt, má být připravena zcela nová legislativa. 
Regulace velkých platforem by měla v Unii probíhat prostřednictvím dvojice zákonů, konkrétně Aktu o digitálních trzích (DMA) a Aktu o digitálních službách (DSA). Oba tyto komplexní právní předpisy, které mění trh, byly v uplynulem roce projednány v Radě Evropské unie i v Evropském parlamentu. V listopadu loňského roku přijaly členské státy sdružené v Radě EU společný postoj k DMA i DSA. Evropský parlament se v prosinci dohodl na postoji k vyjednávání a hlasovat bude v lednu 2022. Například DSA by mohla vést například k zákazu personalizované reklamy a vytváření právní nejistoty zaváděním duplicitních ustanovení.
Žhavým tématem bude i Umělá Inteligence (AI Act)
Návrh legislativy předložila Evropská komise v dubnu 2021, ale pokrok ve schvalování je zatím jenom minimální. Cílem pravidel je rozdělit technologie umělé inteligence do několika kategorií podle míry rizika, které s sebou jejich používání nese. Pro současné francouzské předsednictví Rady EU však není umělá inteligence prioritou. Schvalování se tak pravděpodobně protáhne až do druhé poloviny roku 2022, a může se tak stát jedním z témat českého předsednictví Rady EU. Nejprve se však zúčastněné strany musí shodnout na definici umělé inteligence. Příliš široká definice by mohla zablokovat a prodražit vývoj umělé inteligence na evropském kontinentu, co by bylo špatnou zprávou i vzhledem na nedávné úspěchy českých AI start-upů.
Gig ekonomika se dostala do hledáčku Evropské Komise také
V prosinci 2021 představila Evropská komise také dlouho očekávaný návrh směrnice, která by měla zlepšit pracovní podmínky pracovníků platforem v zakázkové ekonomice. Návrh by zavedl harmonizovaná pravidla pro odvětví, které se potýká s protichůdnými soudními rozhodnutími v soudních sporech napříč celým blokem. Text bude mít v Evropském parlamentu pravděpodobně silnou podporu, neboť poslanci přijali podobné usnesení již v září 2021.
Je však nutno dodat, že model samostatně výdělečně činného dodavatele umožňuje kurýrům plně využívat výhod jako například svoboda a flexibilita, které platformová ekonomika umožňuje. Kurýři se mohou do aplikace přihlásit, kdykoli chtějí, a mohou si svobodně vybrat, které doručovací úkoly přijmou. Otázkou zůstává, jestli je možné tuto svobodu a flexibilitu zachovat v případě překvalifikování kurýrů na běžné zaměstnance.
Náklady každé nové regulace, dobré či špatné, nakonec ponese koncový spotřebitel. Toto by měli mít na paměti jednak tvůrcové veřejné politiky a taktéž i občané, kteří po nových regulacích volají.
PAVOL FUKATSCH: Autor je nezávislý politický konzultant a absolvent IPS FSV UK.
Foto: Pixabay
Zdroj: Pavol Fukatsch
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama