Apogeo
Reklama

Recenze návrhu novely zákona o investičních pobídkách

17.04.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze návrhu novely zákona o investičních pobídkách

Autor: Vláda

Datum předložení: 29. 3. 2023

Hodnocení EM: 70%

Tomu dala, tomu víc, tomu málo, tomu skoro nic. A na toho malého se nedostalo. Tentokrát není řeč o myšičce, co vařila kašičku, ale o státních investičních pobídkách, jejichž přidělování známou říkanku v mnoha ohledech připomíná. O získání pobídky totiž nerozhoduje správní orgán na základě hodnocení zákonem daných kritérií, nýbrž vláda, která udělení každé investiční pobídky stvrzuje svým usnesením. Rozhodování formou politického konsensu v závěrečné fázi schvalování žádosti má za následek nejen prodloužení celého procesu, ale také značnou nejistotu potenciálních investorů, zda po roce čekání nezůstanou myšičkou, na kterou se nedostalo. 

Investiční pobídky jsou v České republice poskytovány od roku 1998, zákonem jsou upraveny od roku 2000, kdy nabyl účinnosti zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách, který tvoří základní právní normu celého systému investičních pobídek. Systém dotváří řada dalších právních předpisů, ale to nechme stranou. Investiční pobídky jsou veřejnou podporou poskytovanou v mezích Evropskou komisí stanovené blokové výjimky za účelem podpory hospodářského rozvoje ČR a vytváření pracovních míst. Po celou dobu poskytování pobídek si však stát nedokázal ujasnit, jaké činnosti a investice mají být vlastně státem podporovány. 

Takže jasně, nechceme být montovna, ale vlastně tak trochu chceme být aspoň ta montovna, hlavně když lidé mají nějakou práci. Vypadá to jako chaos, ale logika v tom je. V dobách krize a vysoké nezaměstnanosti stát podporuje prakticky jakoukoli nabídku nových pracovních míst, při nízké nezaměstnanosti a souvisejícím nedostatku pracovních sil si může vybírat projekty s vysokou přidanou hodnotou. A pak je tu pomalý legislativní proces, který ponechá podporu montoven ještě v době, kdy na pracovním trhu už není kde brát. Díky tomu pak z veřejných peněz fakticky podporujeme pracovní místa pro gastarbeitery.

Právě jsme ve fázi podpory výzkumáků, ale investice se nehrnou. Podle předkladatele je za tím novelizace zákona o investičních pobídkách z roku 2019. Ta kromě zvýšených požadavků na kvalitu investice zavedla do schvalování investičních pobídek nový prvek. Zatímco dříve vznikl na pobídku nárok při splnění zákonem stanovených podmínek, nyní platí, že každou jednotlivou pobídku musí ve finále odsouhlasit vláda. Tak trochu to zavání korupcí a poněkud oslabuje principy právního státu, ale podstatné je, že tato praxe do celého procesu vnesla prvky, které potenciální investory odrazují. 

Na schválení pobídky se čeká téměř rok a do té doby je investor v nejistotě. Předem neví, jak se ministři k návrhu postaví a z rozhodování vlády to rozhodně neodvodí. Z předložených návrhů totiž kabinet běžně polovinu zamázne. Nelze se pak divit, že spolu s notorickým nedostatkem pracovních sil přestává být Česká republika pro zahraniční investory zajímavá. Nic na tom nemění ani fakt, že pro stavbu továrny na výrobu baterií do elektroaut na letišti v Líních u Plzně se vláda může přetrhnout. Zaměstnala by prý 4 tisíce lidí, a světe div se, vůbec to prý nebude montovna. Kde jinde přece vyrábět baterie než v inovačním centru. 

Předložený návrh novely zákona je reakcí na současné vady zákona. Rozhodnutí o investiční pobídce bude vydáváno na základě posouzení podmínek a povinností stanovených zákonem o investičních pobídkách a příslušným nařízením vlády. Posuzování žádostí se tak vrátí na úroveň rezortního projednávání podle zásad správního řízení, čímž se zvýší i předvídatelnost schvalovacího procesu. Vládě však budou i nadále předkládány žádosti strategických investičních akcí o získání finančního příspěvku na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Jinými slovy, pokud bude vedle daňových úlev i státní dotace, rozhodování zůstane na úrovni vlády.

Politické rozhodování o pobídce tedy v tomto případě zůstává stejně jako prodloužení procesu rozhodování ze tří až pěti měsíců až na jeden rok. Ministerstvo financí si pro sebe a tři další ministerstva navíc vyhradilo jakési právo veta. Podle expertů na zahraniční investice tak vládní novela zůstala v půli cesty. Než ale expertům přikývneme, je třeba vzít rovněž v úvahu, že o nemalých výdajích státního rozpočtu jen těžko může rozhodovat správní řízení bez přihlédnutí k reálným možnostem rozpočtu. Výsledný návrh zákona je tedy určitým kompromisem, který je možná trochu upachtěný, ale celkem vzato rozumný. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jednání o legislativních opatřeních na zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

02.05.2024, Autor: red

Zástupci České advokátní komory jednají se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími o návrzích legislativních opatření, která mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama