e-news.cz - kurzy
Reklama

Nový informační web ČR spuštěn. Za víkend ho navštívilo přes čtvrt milionu lidí

10.11.2020, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nový informační web ČR spuštěn. Za víkend ho navštívilo přes čtvrt milionu lidí

Přes víkend expertní dobrovolníci z platformy Česko.Digital ve spolupráci s vývojáři z agentury NAKIT a poslancem Dominikem Ferim a jeho týmem testovali nový informační portál covid.gov.cz.


Ten široké veřejnosti přehledně a srozumitelně zpřístupňuje nařízení vlády vydávaná ohledně epidemie COVID-19 a odpovídá na celou řadu otázek z běžného života. Web vznikl v rekordním čase dvou týdnů a pilotní verze byla spuštěna v noci z pátku na sobotu. Během víkendu ho navštívilo 263 tisíc občanů.
Motivací pro spuštění webu covid.gov.cz byla absence jednoho aktualizovaného centrálního webu pro veřejnost. „V uplynulých měsících se informace veřejnosti snažila předávat vláda, média, sociální sítě i mnoho dalších webů. Byly tak roztříštěné a často nesrozumitelné nebo nesprávné. Vyjádření vládních zástupců byla často bez dalšího kontextu a vysvětlivek nebo příliš odborná,” komentuje poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Lidé nutně potřebovali jedno místo, kde najdou lidskou řečí všechny potřebné informace i odpovědi na běžné otázky ze života. Spojil jsem proto síly s komunitou Česko.Digital a za podpory týmu NAKIT jsme za čtrnáct dní web vytvořili. Pilotní verzi jsme spustili v noci z pátku na sobotu. O víkendu jsme web testovali a reagovali na podněty veřejnosti”, dodává.
Web odpovídá na palčivé otázky. Zapojila se i veřejnost
Informační webové stránky slouží široké veřejnosti. Na jednom místě sdružují informace o všech opatřeních k zamezení šíření COVID-19 a tato opatření jasně a srozumitelně vysvětlují. Obsahují pak okolo tří set různých životních situací, ve kterých si lidé nejčastěji nevědí rady s tím, jak dodržet aktuální vládní opatření. Právě na této části webu se podíleli i zástupci veřejnosti, kteří posílali podněty na jednotlivé situace, jako Mohu si jít zaběhat po městě, Mohu být v karanténě mimo místo mého trvalého bydliště, Mohou mi při stavbě domu pomáhat kamarádi, Mohu mít na svatbě hosty ze zahraničí nebo Mohu venčit psa, když jsem v izolaci. Na stránkách následně občané najdou rozcestník kontaktů a užitečné odkazy na další zdroje. Stránky jsou aktuálně k dispozici v češtině a angličtině budou k dispozici i v dalších jazykových mutacích – vietnamštině, ruštině či němčině.
„Webové stránky se podařilo postavit a spustit na portálu gov.cz během dvou týdnů. To je super rychlé a všichni zúčastnění opět dokázali, jak efektivně může spolupracovat státní správa se soukromým sektorem a s dobrovolníky,“ říká Vladimír Dzurilla, ředitel NAKIT a vysvětluje, jak si tým rozdělil role: „NAKIT řeší hlavně infrastrukturu, provoz, částečně i UX a obecně technický dohled. Dominik Feri a jeho lidé připravovali obsah, upload obsahu a překlady. Česko.Digital a jejich dobrovolníci pak pracovali na vývoji frontendu, backendu, podíleli se i na návrhu architektury, designu, překladech a korekturách a celý tým koordinovali.”
Pomáhalo přes sto expertních dobrovolníků
Do projektu se z komunity expertních dobrovolníků Česko.Digital zapojilo ve svém volném čase v průběhu čtrnáct dní přes sto profesionálů. „Celý projekt probíhal od počátku až do konce vzdáleně. Všechny týmy, včetně týmů z veřejné správy, se zapojily do naší komunikační platformy Slack, kde jsme společně pracovali rozdělení do několika skupin podle našich kompetencí. Denně jsme se pak online potkávali na videokonferencích,” popisuje průběh spolupráce Radko Jiroušek, CTO z Česko.Digital. „Osobně mám velkou radost z toho, jak dobře spolupráce probíhala. Z technologického pohledu pak za velký úspěch považuji to, že jsme pro tento typ webu mohli zvolit open-source technologie, které jsou běžné na obdobných webech v zahraničí. V našem případě jsme použili React, Gatsby nebo Drupal,” dodává.
Na webu covid.gov.cz v tuto chvíli všechny tři týmy intenzivně pracují. Navyšují provozní kapacity, upravují texty, dolaďují překlady do jiných jazyků a pracují na připomínkách, na které v průběhu víkendu upozornili návštěvníci webu. Dalším cílem projektu pak je prodiskutovat možnosti, jak zajistit co nejlepší výměnu informací s dalšími weby, jako je eRouška nebo Your Pass. Následně se týmy chtějí zaměřit na sjednocení znalostní databáze napříč kontaktními místy pro veřejnost, jako jsou linky 1212, 1221 a další.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Česko.Digital


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama