e-news.cz - kurzy
Reklama

Cokoliv se stane, se dříve či později objeví jako příběh sociálních manipulací

29.10.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Cokoliv se stane, se dříve či později objeví jako příběh sociálních manipulací

Kalendář kyberzločinců obsahuje pevně daná témata, která souvisí s opakujícími se událostmi, a tak můžeme brzy očekávat phishing s tématem Halloweenu, Dne díkůvzdání a zejména pak následujícího Black Friday (ne ten Alzákův, který je prakticky každý týden), pak už se zase ujmou vlády Vánoce, Nový rok a sezónní nákupní slevy zakončené valentýnským opojením.

Kromě toho jsou kyberzločinci mimořádně „akční“ i ve využití aktuálních témat. Letos jsme tedy mohli zachytit phishingové emaily pracující s úmrtím královny Alžběty II. nebo phishingové emaily odkazující se na státní příspěvek na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí. Nyní nám také začíná oblíbeného „afrického prince“ či „neočekávané dědictví“ nahrazovat „ruský miliardář“, který se snaží vycestovat z Ruska a samozřejmě se odtamtud snaží dostat i své jmění.

S rostoucí kvalitou automatizovaných překladačů textů vypadají tyto emaily stále věrohodněji a přesvědčivost je dána více a více šikovností kyberzločinců. Neváhejte tedy a trénujte své uživatele v odolnosti sociálním manipulacím – vysvětlujte jim, jak phishing funguje a vypadá, ukazujte jim příklady a také je neváhejte otestovat. Nezapomeňte, že protivníkem jsou profesionálové, kteří se podvody živí, zatímco vaši uživatelé jsou a většinou zůstanou poučenými laiky. Přitom stačí, aby jednou kliknuli myší …

Pokud nevíte, jak sestavit efektivní školící program, co byste měli udělat hned a co počká, jaký školící program je vhodný pro vás s ohledem na váš business a velikost, klidně se obraťte na AUTOCONT. 

PS: Věděli jste, že v roce 1976 královna Alžběta II. poslala první email? Byl to první email odeslaný hlavou státu.

Foto: Pixabay

Zdroj: Luděk Mandok


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama