e-news.cz - kurzy
Reklama

Více jak padesát procent nezaměstnaných hledá pracovní uplatnění na internetu

04.07.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Více jak padesát procent nezaměstnaných hledá pracovní uplatnění na internetu

Více jak padesát procent nezaměstnaných hledá pracovní uplatnění v online prostředí. Na úřad práce spoléhá jen dvacet procent z nich.
Z celkového počtu 297 876 nezaměstnaných1 to činí téměř 150 tisíc uchazečů. Opačná situace panuje při zprostředkování rekvalifikací, kdy by se na úřad práce obrátilo až 70 % dotazovaných. Data vyplývají z nejnovějšího výzkumu realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos pro projekt KVASAR.
Polovina nezaměstnaných upřednostňuje, při hledání práce, internet. Téměř 15 % nezaměstnaných hledá práci prostřednictvím někoho blízkého, zbytek přes personální agenturu nebo absolventskou školu. Online pracovní nabídky lze přitom dohledat nejen na tzv. pracovních portálech jako Jobs.cz atd., ale také na sociálních sítí, kde funguje nesčetné množství skupin zaměřených na poptávku a nabídku míst v konkrétních oborech.
Z průzkumu dále vyplynulo, že téměř 80 % respondentů by pro nalezení lepšího pracovního uplatnění zvážilo rekvalifikaci a 9 % respondentů již nějakou rekvalifikaci absolvovalo. Rekvalifikaci zprostředkovanou úřadem práce by volily téměř 2/3 respondentů. Zbylí respondenti by si rekvalifikaci zajistili sami nebo s pomocí zaměstnavatele v době trvání pracovního poměru.
Rekvalifikuje se jen zlomek uchazečů o zaměstnání
Velký zájem o rekvalifikace zprostředkované úřady práce je dán skutečností, že jsou takto zajištěné kurzy dotovány státem. Uchazeči o zaměstnání mají možnost vybírat mezi tzv. rekvalifikací zabezpečenou nebo zvolenou. V prvním případě vybírají některý z kurzů vypsaných úřadem práce, ve druhém si kurz zvolí sami a po úspěšném absolvování je částka za kurz proplacena přímo vzdělávacímu zařízení. „Teoreticky je zájem o rekvalifikace zprostředkované úřady práce velký, prakticky se však rekvalifikuje nízký počet osob. V západních zemích, kde je konkurence na pracovním trhu poměrně vysoká, je přitom průběžné zvyšování kvalifikace nedílnou součástí běžného pracovního života a životního stylu,“ říká Vít Jásek, výkonný ředitel UZS ČR. O nízkém zájmu o rekvalifikace svědčí i data za loňský rok, kdy se, ve srovnání s rokem 2010, rekvalifikovalo desetinásobně méně osob, v nominálním čísle jen něco před 8 tisíc.
„Průzkum mezi nezaměstnanými prokázal předpokládaný vysoký zájem respondentů o rekvalifikace. Ten lze odhadovat v řádu desítek tisíc ročně. Skutečný nízký počet realizovaných rekvalifikací, který je zlomkem zájmu, je dán jednak nízkou nabídkou zajímavých ‚zabezpečených‘ rekvalifikací, a jednak málo efektivním stávajícím systémem rekvalifikací, který je zdlouhavý a administrativně náročný,“ říká Radovan Hauk, partner společnosti Moore Czech Republic. A dodává: „Právě z těchto důvodů jsme, ve spolupráci s MPSV, v loňském roce spustili pilotní fázi projektu Kvasar, jehož cílem je systém rekvalifikací modularizovat tak, aby se zrychlil, zjednodušil a umožnil zájemcům rekvalifikovat se jen v těch znalostech a dovednostech, ve kterých mají mezery. Nebude tak nutné absolvovat celý rekvalifikační kurz, ale jen jeho část, pokud uchazeč prokáže dostatečnou expertizu v oboru získanou například předchozí prací,“ dodává Radovan Hauk. Rekvalifikace se díky tomu nejen zrychlí, zefektivní, ale také zlevní.
Foto: Pixabay
Zdroj: Dark Side
1 https://www.mpsv.cz/mesicni (data aktuální ke konci dubna 2021)


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama