Apogeo
Reklama

Většina firem v době pandemie nesnižovala mzdy ani benefity

22.01.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Většina firem v době pandemie nesnižovala mzdy ani benefity

I když se v souvislosti s koronavirovou krizí často hovořilo o snižování mezd, odměn i benefitů, ve skutečnosti v loňském roce většina zaměstnavatelů k žádným změnám nepřistoupila.
Dle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment nezměnilo na jaře výši mezd plných sedmdesát dva procent zaměstnavatelů, během podzimu pak dokonce osmdesát osm procent. Podobná situace panovala i v případě zaměstnaneckých benefitů. I přes pokračující nouzový stav ve většině firem nyní převládají optimistické výhledy do budoucna.
Rok 2020 byl z pohledu vedení firem ve znamení opatrnosti a obezřetnějšího rozhodování týkajícího se investic. Zejména jarní vlna pandemie proběhla s pocity nejistoty zaměstnavatelů i zaměstnanců, od září však začal postupně v řadách firem i lidí narůstat optimismus. O pozitivních výhledech společností dle něj svědčí mimo jiné i absence plánů týkajících se případných úprav výše mezd a zaměstnaneckých benefitů v nadcházejících měsících. Konkrétní plány týkající se této oblasti má připravené pouze necelá čtvrtina dotazovaných společností.
Případné snižování bylo jen dočasné
Ke snížení mzdy přistoupili zaměstnavatelé jen výjimečně, dvanáct procent snižovalo mzdy v době jarní vlny pandemie a pět procent v průběhu podzimní vlny. Z dat průzkumu však vyplývá, že ve valné většině případů šlo o snižování dočasné a mzdy se u těchto zaměstnavatelů už opět pohybují na úrovni před vypuknutím pandemie. Podobně na tom byla i situace s odměnami a zaměstnaneckými benefity. Odměny se během pandemie neměnily u sedmdesát procent společností, benefity pak zůstaly stejné u tří čtvrtin firem. Snížit benefity byla nucena pětina zaměstnavatelů, tři procenta z nich však již objem poskytovaných benefitů vrátila na původní úroveň. Nejen, že si většina zaměstnavatelů dokázala udržet stejnou úroveň mezd a benefitů, ale projevila také více ohleduplnosti a férový přístup vůči svým zaměstnancům. I proto rostla loajalita zaměstnanců vůči zaměstnavatelům a jejich pracovní nasazení. Lidé aktuálně více upřednostňují stabilitu a jistotu dlouhodobého zaměstnání.
Firmy jsou optimistické, snižování mezd není v plánu
Více než polovina firem aktuálně nečeká v nejbližších měsících žádné změny v oblasti nastavení mezd. Změny směrem k lepšímu očekává patnáct procent společností, naopak negativní vývoj situace předpokládá deset procent firem. Převážná většina společností také uvedla, že v budoucnu neočekává žádné změny ani v oblasti odměn, navýšení odměn očekává pouze desetina dotázaných, a to nejčastěji o méně než deset procent. Až osmdesát šest procent zaměstnavatelů pak neplánuje ani žádné konkrétní změny ve výši zaměstnaneckých benefitů. O jejich snižování uvažovalo v listopadu pět procent firem, o navýšení devět procent, v obou případech šlo obvykle o změnu v rozmezí deset procent původní hodnoty. Čtyři pětiny zaměstnavatelů, kteří v listopadu plánovali zvýšení benefitů, patří do výrobního sektoru.
MARTIN MALO, ředitel Grafton Recruitment a GI Group
Foto: pixabay.com
Zdroj: PRCOM
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama