e-news.cz - kurzy
Reklama

Úspory na rekonstrukci bydlení se Čechům ztenčily. Jak ji však navzdory tomu provést?

08.11.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Úspory na rekonstrukci bydlení se Čechům ztenčily. Jak ji však navzdory tomu provést?

Rekonstrukci domácnosti plánuje necelá polovina Čechů. Z důvodu aktuální finanční situace však někteří budou své plány odkládat.


Například hned v následujícím roce ji zamýšlí realizovat pouhých patnáct procent dotázaných, přitom v únoru se s tímto záměrem svěřilo čtyřicet sedm procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny provedeného výzkumnou agenturou NMS Market Research.
Pandemie COVID-19 má dopad na plány většiny z nás. I když se počet lidí, kteří plánují rekonstrukci, snižuje, nevzdávají se jich úplně. Stále se ji chystá realizovat zhruba polovina Čechů, ale velká část ji z původního příštího roku odkládá na později. „Spousta lidí se nyní může ocitnout v nepříznivé finanční situaci. Z průzkumu vyplývá, že třetině z nás se za poslední rok úspory ztenčily, a dokonce čtyřicet pět procent Čechů má větší obavy z finančních než zdravotních dopadů koronaviru,“ říká Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny. Není tedy divu, že Češi odkládají dlouhodobě plánované výdaje – osm procent dotázaných uvedlo, že plánuje rekonstrukci v následujících dvou letech a dvacet dva procent pouze někdy v budoucnu.
Plány může usnadnit stavební spoření.
„S financováním rekonstrukce mohou v prvé řadě pomoci úspory na stavebním spoření. Pokud ale klient nemá příliš naspořeno nebo dokonce stavební spoření doposud nevyužíval, může si od stavební spořitelny vzít výhodný překlenovací úvěr na rekonstrukci, který je k tomuto účelu přímo určený. Jeho prostřednictvím si může půjčit až milion korun bez zajištění a výši splátek si navíc může v průběhu splácení upravovat.“ vysvětluje Lukáš Kopecký. Samotné podmínky pro čerpání jsou pak velmi jednoduché. V podstatě je vždy zásadní doložit fotky před a po rekonstrukci a také položkový rozpočet rekonstrukce. A to jak v případě rekonstrukce prostřednictvím firmy, tak také svépomocí.
Porovnání, jak se Čechům v průběhu roku 2020 měnily plány ohledně rekonstrukce nemovitosti.
(Vlevo: únor 2020, vpravo: říjen 2020)
 
Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.
Foto: pixabay.com
Zdroj: WS Czech


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama