e-news.cz - kurzy
Reklama

Tempo zdražování rezidenčních nemovitostí po zvolnění opět zrychlilo, pokles cen do konce roku nepřijde

13.11.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tempo zdražování rezidenčních nemovitostí po zvolnění opět zrychlilo, pokles cen do konce roku nepřijde

Ceny rezidenčních nemovitostí navzdory druhé vlně epidemie prakticky v celém Česku i nadále rostou, a to ještě rychleji než v předešlém období. Ve třetím čtvrtletí zdražily všechny segmenty.


Nejvíc pak pozemky, které spolu s byty dosáhly meziročního růstu cen nad deset procent.  Zdražování je způsobeno jak doznívající odloženou poptávkou, tak přetrvávající nedostatečnou nabídkou. Stoupá navíc poměr bytů kupovaných na investici.

  • Průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku vyrostla o 3,6procentního bodu, což oproti druhému kvartálu znamená podstatné zrychlení. Výsledná hodnota HB INDEXu vyrostla na 166,1. Meziročně se růst cen bytů vyšplhal na rovných dvanáct procent, což je opět nejvíc ze všech sledovaných skupin.
  • Tempo růstu cen ve srovnání s předešlým obdobím zrychlilo i u rodinných domů. Jejich cena stoupla o 2,26procentního bodu, a dosáhla tak HB INDEXu 150,1. Meziročně cena vzrostla nejméně ze všech sledovaných skupin, a to o 9,16procentního bodu.
  • Podstatně rychlejším tempem ve třetím kvartálu zdražovaly i pozemky. Tržní cena vzrostla o 3,76procentního bodu na výslednou hodnotu HB INDEXu 179,5. Meziročně si tak připsala 11,86procentního bodu

Koronavirová pandemie ani ve třetím čtvrtletí růst cen rezidenčních nemovitostí nezastavila, ukazuje HB INDEX. Poptávka je i přes nejistý vývoj ekonomiky stabilní a podporuje ji mimo jiné doposud příznivý vývoj nezaměstnanosti, předchozí zrušení daně z nabytí nemovitosti a klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů. Prodávající pak těží i z faktu, že Češi i nadále preferují vlastnické bydlení a nákup nemovitostí považují za bezpečnou investici. Zájem roste právě ze strany domácích investorů. Stejně jako ve druhém čtvrtletí jsou pak žádané rekreační nemovitosti. Naopak nájemné převážně stagnovalo.
Do konce roku rezidenční trh podle expertů Hypoteční banky čeká zpomalení růstu cen, které tak dosáhne maximálně dvě procenta. V některých regionech může dojít i ke stagnaci. Plošný pokles cen ale pravděpodobně nastane až v první polovině příštího roku, dosáhnout může tři až devět procent. Stagnaci až mírný pokles odborníci očekávají i u poptávky, zatímco nabídka mírně poroste – i díky prodlužování prodeje a uvádění odložených developerských projektů na trh. U nájemného se i nadále očekává převážně stagnace.
Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také na www.hypotecnibanka.cz.
HB INDEX 3Q 2020 – Bytové jednotky:  
„Tempo růstu cen bytů ve třetím čtvrtletí roku 2020 zrychlilo. Zdražovaly ve všech krajích, nejvíce pak na severu Čech – v Libereckém a Ústeckém. Praha naopak vykázala menší růst cen než regiony, průměrná cenová hladina v novostavbách zde vzrostla pouze o zhruba 1,5 procenta. Právě v hlavním městě se přitom silně projevuje obecný trend stoupajícího podílu investičních nákupů, dosahuje zde v současnosti až padesát procent. Zajímavé je, že průměrnou cenovou úroveň osmdesát až devadesát tisíc korun za metr čtvereční atakují i některé horské apartmány, pravděpodobně kvůli současnému ztíženému cestování do zahraničí.

HB INDEX 3Q 2020 – Rodinné domy:
Růst cen pokračuje i v segmentu rodinných domů, ačkoli jeho tempo je meziročně nejnižší. Ceny stavebních prací i materiálů zůstávají i přes současnou situaci stabilní, nejvíce se pak staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Poptávka po rodinných domech mírně roste, zájem je zejména o nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, pravděpodobně i kvůli stále častější možnosti práce z domova. Stejně jako v předešlém období pokračuje zvýšený zájem o chaty a chalupy.

HB INDEX 3Q 2020 – Pozemky:
„Pozemky mezičtvrtletně zdražovaly vůbec nejrychleji. V meziročním srovnání růst jejich cen zaostává za byty o pouhá 0,2 procenta, a blíží se tak hranici dvanáct procent. Na trhu pokračuje dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou i nadále brzdí pomalý proces změny územních plánů a rostoucí náklady na zasíťování. Nejvyššímu zájmu se těší pozemky v okolí krajských měst. Stejně jako u bytů a rodinných domů, i v segmentu pozemků roste zájem o ty, které je možné využít k rekreaci.

O HB INDEXu:
Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hédonického modelu, který sleduje až třicet různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.
Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu sto byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách a také na www.hypotecnibanka.cz.
PETR NĚMEČEK, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky
Foto: pixabay.com
Zdroj: Hypoteční banka, a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama