Apogeo
Reklama

Statistika financování bydlení České bankovní asociace

04.12.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Statistika financování bydlení České bankovní asociace

Čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají.
IndexRPSN ČBA
IndexRPSN ČBA (průměrná RPSN) podle statistiky ČNB byl za říjen u hypotečních úvěrů 2,24 procenta. Oproti září 2020 klesla průměrná RPSN o 0,04procentního bodu. V říjnu 2019 činila 2,57 procenta, tudíž v říjnu 2020 došlo k meziročnímu snížení o 0,33procentního bodu. To u průměrné hypotéky představuje snížení měsíční splátky o 800 korun.

                                                                     (Zdroj: Statistika, ČNB)      

RPSN i úrokové sazby dlouhodobě klesají. S výjimkou let 2017 a 2018, kdy se sazby dostaly ke trom procentum, od března 2019 začaly zase klesat a dnes se opět dostaly k nejnižším úrovním, které panovaly na trhu na konci roku 2016. Tento stav nebude trvat věčně. Příliš mnoho peněz na trhu „díky“ rozpočtovým schodkům a několikaletým intervencím ČNB ve prospěch české koruny způsobí v příštím roce inflační tlaky, které poženou RPSN i úrokové sazby nahoru.
Rozdíl mezi RPSN a úrokovými sazbami se v tuto chvíli pohybuje kolem 0,16procentního bodu. To je dobrý důvod pro spotřebitele srovnávat nabídky bank nejenom podle úrokových sazeb, ale hlavně podle RPSN.
Nové úvěry na bydlení
Nové hypoteční úvěry na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhly v říjnu 2020 celkového objemu 20,7 mld. korun. To je o 1,9 miliardy. korun, tj. o 10,3 procenta více než v září 2020 a současně o 5,2 miliardy korun, tj. o 33 procent !!!, více než v říjnu 2019.

                                                                          (Zdroj: Statistika ČNB)
Letošní rok bude bezpochyby rekordní. Pokud se nestane nic neobvyklého, bude rok 2020 zaznamenán jako rok, kdy bylo prodáno nejvíce hypotečních úvěrů v novodobé historii ČR, samozřejmě pokud mluvíme o objemu. Přes dvacet miliard korun za měsíc se prodeje hypoték dostaly pouze v listopadu 2016 a říjnu 2018. Očekávaný výsledek za letošek se pohybuje kolem 207 miliard korun, přičemž v doposud nejsilnějším rekordním roce 2018 se prodalo 187 miliard korun hypoték.
Pokračuje sázka na jistotu. ČNB deklarovala, že ceny nemovitostí jsou nadhodnocené o sedmnáct až dvacet pět procent. Přes vysoké a neustále rostoucí ceny vidí Češi investici do vlastního bydlení jako nejjistější v nejisté době. Vedle sázky na jistotu jsou silným motorem prodejů i nízké RPSN a úrokové sazby. Ani se nedivím. Před deseti lety byly úrokové sazby na hypoteční úvěry přes pět procent. A to už je tedy oproti těm dnešním sakra rozdíl! Kde je dáno, že se vyšší úrokové sazby nevrátí? Takto uvažuje hodně lidí, protože podíl dlouhodobých fixací dramaticky roste. Zejména ty nejdelší, tj. na deset a více let. Kdybych si bral dnes hypotéku, udělám totéž.
Refinancování úvěrů na bydlení
Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen (tj. přechod k jiné bance) za říjen 2020 výrazně vzrostlo, a to na 5,8 miliard korun. To je největší objem refinancování v historii hypotečních úvěrů v ČR. Historicky druhý nejsilnější měsíc byl listopad 2016, kdy refinancování dosáhlo 4,8 miliard korun.
Takto vysoký objem refinancování, myslím, nikdo nečekal. Že bude číslo vysoké, to bych se býval vsadil. Ale přesto rekord udivuje svojí výší, dvacet osm procent !!! obchodů ve srovnání s objemem nových úvěrů je refinancování. Neuvěřitelné!!! „Motorem“ tohoto rekordu jsou jako u objemů nízké RPSN a úrokové sazby. Ty pomáhají klientům zlevnit svoji hypotéku. Spotřebitelé se radují, banky pláčou.
VLADIMÍR STAŇURA, hlavní poradce ČBA
Foto: pixabay.com
Zdroj: ČBA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama