Apogeo
Reklama

Statistika financováni bydlení České bankovní asociace

06.02.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Statistika financováni bydlení České bankovní asociace

IndexRPSN ČBA (průměrná RPSN) byl za prosinec podle statistiky ČNB u hypotečních úvěrů 2,18 procenta. Oproti listopadu 2020 tak klesla průměrná RPSN o 0,01procentního bodu.

IndexRPSN ČBA
V prosinci 2019 byla 2,50 procenta, tudíž v prosinci 2020 došlo k meziročnímu snížení o 0,32procentního bodu. To představuje snížení měsíční splátky u průměrné hypotéky o 800 korun.
RPSN (modře) a úrokové sazby (červeně) hypotečních úvěrů
                                                                           (Zdroj: statistika ČNB)
Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA:
RPSN i úrokové sazby v prosinci ještě klesly. Je ale vidět, že pokles už je minimální. To signalizuje, že i konkurenční boj má své meze a banky už nemají prostor jít se svými sazbami dál dolů. Naopak. Sazby na mezibankovním trhu rostou, a to vytvoří tlak na to, že banky budou muset jít se svými sazbami pomalu nahoru. Napomáhají tomu i vyjádření ČNB, že v tomto roce bude zvedat svoji základní úrokovou sazbu.
Rozdíl mezi průměrným RPSN a průměrnou úrokovou sazbou je 0,17procentního bodu, což je rozdíl obvyklý.
Nové úvěry na bydlení
Nové hypoteční úvěry na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhly v prosinci 2020 celkového objemu 23,1 miliard korun. Je to o 1,0 miliardy korun více než v listopadu 2020. A zároveň o 8,5 miliard korun (tj. o padesát sedm procent !!!) více než v prosinci 2019.
Nové hypoteční úvěry k 31.12.2020 (modře banky, červeně stavební spořitelny)

                                                                                                                                   (Zdroj: statistika ČNB)

Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA:

Za celou historii statistiky ČNB nebylo prodáno tolik hypotečních úvěrů jako v prosinci 2020. Dobře se vedlo v prodejích i stavebním spořitelnám. Za celý rok 2020 se tedy prodalo hypoték za 217 miliard korun, což je samozřejmě zcela rekordní rok. Ten dosavadní rekordní byl rok 2018, kdy se prodalo hypoték za 187 miliard korun.
Důvody:

  • Nízké úrokové sazby
  • Útěk do bezpečí v nejistých dobách, podle mnohých jediná rozumná investice v poměru výnos vs. riziko
  • Zrušení daně z převodu nemovitosti
  • Setrvalý hlad po vlastnickém bydlení, kde bohužel poptávka vysoce převyšuje nabídku
  • Vysoké ceny nemovitostí, které měly za následek enormní růst průměrné hypotéky až ke třem milionům korun

V tomto roce většina z těchto důvodů bude ještě nějakou dobu přetrvávat, ale je jisté, že některé oslabí. Lze předpokládat, že úrokové sazby půjdou pomalu nahoru. Až se s větší proočkovaností vrátí život ekonomiky i domácností do normálu, pomine enormní tlak na útěk do bezpečí. Pomalu bude ustupovat efekt ze zrušení daně z převodu nemovitostí. Růst cen nemovitostí na bydlení se zpomalí. ČNB v tomto roce zvedne svoji úrokovou sazbu a nejspíš znovu zavede přísnější regulaci hypotečního trhu. Toto vše bude mít vliv na to, že v letošním roce trh oslabí a rekordní rok se opakovat nebude. Ovšem i trh menší o deset až dvacet procent bude stále krásný výsledek.
 Refinancování úvěrů na bydlení
Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen (tj. přechod k jiné bance) za prosinec výrazně vzrostlo, a to na 7,0 miliard korun. To je největší objem refinancování v historii hypotečních úvěrů v ČR.
Objem refinancování hypotečních úvěrů v r. 2020

Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA:
Rekordním objemům refinancování napomáhá několik vlivů. Bezpochyby jsou to nízké úrokové sazby, kdy mezi bankami zuří konkurenční boj o klienty. Velmi napomáhá refinancování i to, že při předčasném splacení hypotéky spotřebitelé nemusejí platit za svoji opci na předčasné splacení. A v neposlední řadě také působí zrušení daně z převodu nemovitosti. Objem refinancování zůstane ještě nějakou dobu vysoký. Zbrzdí ho růst úrokových sazeb.
Foto: pixabay.com
Zdroj: ČBA
 
 
 
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama