Apogeo
Reklama

Průměrný Čech meziročně zchudl o téměř deset procent

06.09.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průměrný Čech meziročně zchudl o téměř deset procent

Průměrná česká mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku vykázala meziroční růst o 4,4 %. To ovšem ani zdaleka nestačilo na pokrytí míry inflace a reálná hodnota průměrné mzdy tak poklesla o 9,8 %. Mezičtvrtletně pak mzdová dynamika dosáhla úrovně 1,3 %. Průměrný Čech aktuálně pobírá 40 086 korun měsíčně, zatímco ten mediánový – tedy ten, který bere více než jedna ale méně než druhá polovina občanů – si přijde na 34 111 Kč.

Nejnovější výsledky nadále zkreslují mimořádnosti spojené s loňskou vlnou koronavirové pandemie. Právě v jejím důsledku totiž v loňském druhém čtvrtletí došlo k výplatám bonusů zdravotníkům, a jelikož tato událost letos nebyla zopakována, vyznívá v této skupině zaměstnanců meziroční srovnání přehnaně pesimisticky, když hlásí pokles mezd o 20,7 %. Podobně i na druhém konci žebříčku nalezneme ubytování, stravování a pohostinství s růstem na úrovni 11,3 %, což patrně naopak reflektuje nízkou srovnávací základnu z loňska. Na druhém místě nalezneme již tradičnější odvětví informačních a komunikačních činností, kde se přidávalo tempem 11,0 % meziročně. Z geografického pohledu rostly mzdy nejrychleji v Praze (5,7 %), nejpomaleji pak v Ústeckém kraji (1,6 %).

Aktuální data, která ukazují na naprosto bezprecedentní meziroční pokles reálných mezd, je podle nás nutno brát s rezervou, jelikož jsou zkreslována loňskými výplatami mimořádných odměn ve zdravotnictví. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že k reálnému chudnutí českých zaměstnanců vlivem raketové inflace dochází a docházet i nadále bude. Ačkoliv totiž inflace z pohledu firem znamená také růst tržeb, jehož část budou ochotny přepustit svým pracovníkům, čím dál více ji budou tlačit nahoru ceny energetických surovin, na nichž české firmy nemají jak významně profitovat. Ve druhém pololetí lze navíc počítat s částečným ochlazováním trhu práce. Propouštění se ovšem v prvním sledu bude pravděpodobně týkat hlavně pozic s nižší kvalifikací, což ve statistickém vyjádření bude paradoxně působit ve směru vyšších průměrných mezd. Ty tak podle nás v letošním roce narostou o solidních 9 %, což ovšem po zohlednění inflace bude znamenat reálné zchudnutí o zhruba 7 %, tedy nejvíce v novodobé historii.

Foto: Pixabay

Zdroj: CYRRUS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama