Apogeo
Reklama

Průměrný Čech dosud šetřit nezačal, meziročně v obchodech utratil o téměř deset procent více

08.09.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průměrný Čech dosud šetřit nezačal, meziročně v obchodech utratil o téměř deset procent více

Tržby českých maloobchodů v červenci vykázaly v reálném vyjádření pokles o 7,2 % oproti minulému roku a o 0,6 % oproti předchozímu měsíci. Hovořit o tom, že Češi masivně šetří, by ovšem nebylo zcela přesné. Ačkoliv totiž reálné prodeje – tedy množství nakoupeného zboží – skutečně výrazně poklesly, nominální útraty – tedy objem peněz, který Češi neváhali v obchodech utratit – meziročně narostly o 9,5 %. Dramatický rozdíl mezi rostoucími útratami a prázdnějšími košíky jde pochopitelně na vrub spotřebitelské inflaci.

V reálném vyjádření Češi ve srovnání s loňskem letos nejvíce omezili nákupy počítačových a komunikačních zařízení (-15,1 %), pohonných hmot (-13,5 %) a výrobků pro domácnost (-12,0 %). Pokles reálných tržeb byl ovšem plošný prakticky napříč odvětvími.

Poněkud odlišný obrázek ovšem nabídne srovnání nominální, tedy zohledňující pouze skutečné objemy utracených peněz. Zde drtivě dominují pohonné hmoty, za které Češi meziročně „nechali“ u čerpacích stanic o 23,2 % více, následují oděvy a obuv (+11,4 %) a kosmetické a toaletní výrobky (+11,2 %). Jedinou kategorií, kde lze meziročně hovořit o skutečném „šetření“, byly stánky a trhy, které letos zinkasovaly o 1,3 % méně, než vloni.

Ačkoliv červená čísla v maloobchodních statistikách mohou svádět k dojmu, že Češi hromadně šetří, podle nás by tato interpretace byla poněkud nepřesná. Češi si sice skutečně z obchodů letos odnášejí o 7,2 % méně zboží, ovšem utratili za něj o 9,5 % více peněz. Nebývale velký rozdíl mezi těmito dvěma metrikami pak pochopitelně tvoří inflace. V pondělí zveřejněná statistika o mzdách navíc ukázala, že průměrný výdělek v Česku meziročně narostl pouze o 4,4 %, což znamená, že české útraty rostou výrazně rychleji, než příjmy, což lze jen velmi obtížně nazvat „šetřením“. Rostoucí útraty vhledem ke mzdám se přitom netýkají pouze nezbytností, jako jsou potraviny či pohonné hmoty, jedná se spíše o plošný fenomén s několika výjimkami. To přitom neznamená, že se velká část Čechů nedostává do finančních problémů, to bezpochyby ano. Zbytek jejich spoluobčanů – který je patrně poměrně početný – ovšem své útraty navyšuje takovým tempem, že celkový výsledek nijak „šetřivě“ nevyznívá. Nezbývá než doufat, že tato „kupující většina“ má s ohledem na pokračující energetickou krizi své finanční plány dostatečně promyšlené.

Foto: Pixabay

Zdroj: CYRRUS


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama