e-news.cz - kurzy
Reklama

Odklad splátek se lidem nakonec prodražil, říkají tři pětiny Čechů

06.12.2020, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Odklad splátek se lidem nakonec prodražil, říkají tři pětiny Čechů

Vládní úvěrové moratorium, neboli odklad splátek úvěrů o tři až šest měsíců, skončilo v říjnu. Tři pětiny Čechů (šedesát dva procent) jej zpětně hodnotí spíše jako krátkodobé řešení, které lidem i firmám splácení ve výsledku spíše prodražilo

.
Většina je navíc pesimistická a myslí si, že lidé budou mít problém se k řádnému splácení svých závazků znovu vrátit, to se domnívá sedmdesát procent Čechů. Část klientů podle údajů bank však začala řádně splácet ještě před koncem moratoria a skutečně má potíže splácet jen několik procent klientů (asi osm procent). Vyplývá to z nedávného průzkumu Sberbank, který analyzoval vztah české populace k novinkám v oblasti financí a mapoval platební zvyklosti Čechů.
Kvůli snížení nebo úplné ztrátě příjmů díky epidemii covid-19 byl odklad splátek schválený na jaře pro část společnosti vítanou pauzou od splácení závazků. Finanční odborníci si však kladou otázku, zda nemělo být určeno jen pro nejvážnější případy. Také tři pětiny Čechů (šedesát jedna procent) si myslí, že plošný odklad splátek využili i lidé, kteří ve finanční nouzi skutečně nebyli. Podle šedesát dva procent Čechů bylo úvěrové moratorium pouze krátkodobé řešení, které lidem i firmám splácení jejich závazků nakonec prodražilo. Z průzkumu také vyplývá, že sedmdesát procent Čechů má obavy, že většina z těch, kteří moratorium využili, nebudou schopni závazky znovu splácet. „Tyto obavy jsou přitom velmi pesimistické. Podle našich údajů bude mít potíže splácet své závazky pravděpodobně jen asi osm procent klientů, kteří se rozhodli pro odklad splátek. Tyto případy s klienty řešíme individuálně již nyní,“ vysvětluje Radka Černá, tisková mluvčí Sberbank.
Moratorium by Češi ještě prodloužili, ale pravděpodobně už nevyužili. Nejméně by se tato možnost zamlouvala lidem s vysokoškolským vzděláním. Jedním z důvodů může být předpokládané uzavírání obchodů a úpadek některých odvětví ekonomiky. Pokud by ale vláda moratorium znovu vyhlásila, splátky by si odložilo asi dvacet čtyři procent Čechů. Odložit znovu splátky by chtěli nejčastěji malí soukromí podnikatelé s pět a méně zaměstnanci, moratorium by využilo čtyřicet procent z nich. „Stejný postoj vnímáme i u našich klientů. Plošný odklad celkově nevnímáme jako nejlepší řešení. Efektivnějším řešením je spíše pracovat s každým klientem individuálně, podle toho, v jaké je konkrétní situaci. Výhodnější než odklad splátek je například konsolidace úvěrů do jednoho, která splátky dlouhodobě sníží a skutečně uleví rodinným rozpočtům,“ dodává Radka Černá ze Sberbank.
Foto: pixabay.com
Zdroj: Sberbank CZ, a.s.

 

Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v Česku – březen 2024

16.05.2024, Autor: Martin Švehla

Údaje o inflaci v ČR za březen potvrzují optimistický výhled: stejně, jako v únoru, i v březnu vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 2 %. Aktuálně je tedy inflace v ČR na úrovni inflačního cíle ČNB. Otázkou je, zda je tak inflace plně pod kontrolou. To se bohužel v návaznosti na vývoj v předcházejících dvou letech s určitostí říci nedá.   

Spoření na důchod v daňově podporovaných produktech

16.05.2024, Autor: Z blogosféry

Plánovaná důchodová reforma počítá s postupným zhoršováním výpočtu starobního důchodu a poklesu náhradového poměru při odchodu do starobního důchodu. Vlastní spoření a investování na důchod bude ještě důležitější, než je tomu nyní. Zodpovědní občané si přitom mohou díky penzijnímu spoření snižovat daňový základ. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Inflace skokově narostla, důvod k panice to ale zatím není

14.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu dubna oproti předchozímu měsíci narostly o 0,7 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 2,9 %. Jedná se o citelně vyšší hodnotu, než očekával trh (2,4 %) i Česká národní banka (2,5 %). V bezprostřední reakci posiluje kurz české koruny z EUR/CZK 24,92 na EUR/CZK 24,84, což odráží přehodnocení tržního názoru směrem k vyšším tuzemským úrokovým sazbám.

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

Investování do kryptoměn: Vše, co potřebujete vědět

09.05.2024, Autor: red

Bitcoin (BTC) , Ethereum (ETH) , Bitcoin Cash (BCH) , Litecoin (LTC) , Monero (XMR) , IOTA (MIOTA) — Kryptoměny jsou všude v médiích. Byly hlášeny velkolepé úspěchy a zisky sahající do milionů, ne-li miliard – ale je vhodné investovat do virtuálních peněz a jsou digitální měny novým finančním nástrojem?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Dilema zdanění tichého vína

09.05.2024, Autor: red

V České republice se dlouhodobě vede diskuse o možnosti zdanění tichého vína. Tato problematika je zvláště aktuální v době ekonomické krize, kdy stát hledá možnosti jak zvýšit daňové příjmy. Jakékoliv zavádění nových daní by se však mělo opírat o podrobnou analýzu dopadů a zohlednit poznatky a zájmy všech přítomných stakeholderů, tak aby daň nebyla zbytečně nákladná nebo neefektivní.

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama