e-news.cz - kurzy
Reklama

Mnoho lidí prodává automobil na ústní dohodu. Později často litují

06.09.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mnoho lidí prodává automobil na ústní dohodu. Později často litují

Stále více se množí případy, kdy nezodpovědní lidé neprovedou přepis nově nabytého automobilu, což přináší spoustu problémů předchozím majitelům (samozřejmě je nejlepší variantou jít na přepis spolu, ovšem ne vždy je to možné). Často se provádí prodej automobilu, zejména mezi kamarády nebo rodinou, pouze ústní dohodou, což se mnohdy nevyplatí.
Kupní smlouva na auto by měla být sepsána při prodeji každého automobilu, i těch nejlevnějších nebo mezi členy rodiny či kamarády.
Co je kupní smlouva na auto
Při každém prodeji vozidla by měla být uzavřena smlouva o koupi vozidla nebo kupujícím a prodávajícím, která charakterizuje kupní podmínky.
Ve chvíli, kdy smlouvu podepíšete, zavazujete se ke koupi či prodeji automobilu. Smlouvu je vždy důležité, krok po kroku, zkontrolovat.
Na základě podmínek nákupu existují různé podtypy smluv o koupi vozidla. Pokud například potřebujete nákup financovat, smlouva o prodeji automobilu bude obsahovat podmínky půjčky na auto.
Důvody, proč mít vždy kupní smlouvu na auto
Kromě toho, že máte alespoň nějaký důkaz o tom, že již nejste vlastníkem automobilu, se správně sepsanou kupní smlouvou předejdete případným dohadům o poruchách vozu, které se mohou objevit po prodeji.
Co musí kupní smlouva na auto obsahovat?
Každá kupní smlouva na auto by měla obsahovat přesné údaje zúčastněných, i o samotném vozidle.
Informace o kupujícím a prodávajícím
Smlouva o koupi vozidla obsahuje klíčové informace o kupujícím a prodávajícím, jako jsou jména a příjemní obou, adresa a datum narození.
Informace o vozidle
Kupní smlouva na vozidlo také popisuje vozidlo. Dohoda bude obsahovat VIN a její rok, značku a model. Mělo by být také označeno údaj ujeté vzdálenosti v době prodeje.
Informace o prodeji a ceně
V kupní smlouvě se vždy uvádí cena za vozidlo a příslušenství. Celková cena by měla být jasná a zřetelná.
Smlouva není dlouhý elaborát, k jejímu přenosu domů vám postačí vaše peněženka.
Na co si dát při podpisu smlouvy pozor
Smlouvy o prodeji auta jsou jen zřídka dokonalé. Před podpisem je důležité smlouvu důkladně prostudovat.

  • Chybějící nebo nepřesné údaje – Vždy zkontrolujte, zda jsou všechny informace správné. Nesprávné údaje mohou později způsobit komplikace.
  • Extra poplatky -Skryté poplatky není vždy snadné odhalit a všichni víme, že se běžně používají. Pokud se objeví nějaké poplatky, které vás překvapili, nestyďte se na ně zeptat, požádejte o jejich vysvětlení, případně odstranění.
  • Konečná částka – Ujistěte se, že je ve smlouvě přesně uvedená konečná částka, kterou máte zaplatit, pokud jste kupující nebo dostat, když jste prodávající.
  • Přesný popis vozidla – Nepodceňte detailní popis vozidla, včetně jeho přesného technického stavu a závad.

Foto: Shutterstock


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama