e-news.cz - kurzy
Reklama

Mladí lidé by chtěli přestat pracovat v šedesáti letech. Na důchod od státu ale spoléhá jen čtvrtina z nich

27.05.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mladí lidé by chtěli přestat pracovat v šedesáti letech. Na důchod od státu ale spoléhá jen čtvrtina z nich

Alespoň dvacet tisíc korun v současné hodnotě. To je příjem, který by podle aktuálního průzkumu agentury IPSOS pro Air Bank chtělo v důchodu dostávat šedesát dva procent respondentů, kteří jsou nyní ve věku osmnáct až třicet pět let.
Oproti současnému průměrnému důchodu je částka vyšší o téměř pět tisíc korun. Navíc chtějí mladí Češi odejít do penze dříve, než je nyní pro ně zákonem stanovená věková hranice. Lidé si jsou ale vědomi, že k dosažení ideální výše příjmu při dřívějšímu odchodu do důchodu budou muset ke starobní penzi přidat ještě další pasivní příjem, ať už z doplňkového penzijního spoření, nebo výnos z investic.
„Příjemně nás překvapilo, že Češi se zodpovědně zabývají problematikou důchodu už od mladého věku a uvědomují si potřebu aktivně se na stáří připravit i po finanční stránce. Každá nová generace by se totiž na státní podporu měla spoléhat stále méně a méně. Mladí tak hledají způsoby, jak se o své budoucí já postarat sami, ať už pomocí různých investic, nebo doplňkového penzijního spoření. Nejpodstatnější je, aby to nakonec neskončilo jen u jejich přání, ale aby od slov přešli i k reálným činům,“ říká Petr Šmíd, vedoucí Oddělení výzkumu Air Bank.
Padesát jedna procent mladých Čechů si myslí, že je nutné se na své finanční zabezpečení v důchodu začít připravovat už ve chvíli, kdy nastoupí do prvního zaměstnání. Dvacet čtyři procent pokládá za vhodný termín dosažení třiceti narozenin a patnáct procent dotázaných říká, že by se touto otázkou měl člověk zaobírat ve chvíli, kdy se mu narodí první dítě.
Do penze dříve a s vlastními úsporami
Přestože se střední délka života neustále prodlužuje, většině mladých lidí by vyhovovalo přestat pracovat už při dosažení šedesát let věku. Znamená to pro ně nejen odchod do předčasného důchodu, a tedy i nižší starobní důchod, ale zároveň nutnost zajistit si příjem na velmi dlouhou penzi.
Respondenti by si v důchodu přáli v průměru pobírat dvacet dva tisíc korun měsíčně. Výsledky se mírně liší mezi pohlavími; zatímco ženám by stačilo dvacet tisíc korun, mužům by vyhovovalo dvacet čtyři tisíc. Mladí Češi ale počítají s tím, že při odchodu do důchodu se jejich pravidelný příjem značně sníží a že jejich vysněný důchod je pravděpodobně vyšší, než bude ten státem vyplácený. A většina se na to chce připravit.
Jen jedna čtvrtina mladých lidí se plánuje spoléhat pouze na státní důchod. Ostatní využívají či plánují využívat celou škálu finančních produktů a investic, aby si zajistili pohodlný důchod. Preferované nástroje mužů a žen se mírně liší. Zatímco u mužů jsou na prvním místě investice do nemovitostí a na druhém doplňkové penzijní spoření, ženy by se spořicím produktům (jako je spořicí účet a doplňkové penzijní spoření) věnovaly jako prvním a investice do nemovitostí jsou pro ně až druhé nejzajímavější.
V současnosti má však většina respondentů založený pouze spořicí účet a k ostatním krokům se teprve chystá. Padesát šest procent lidí by si přálo zainvestovat do nemovitosti a výnos z ní pobírat v důchodu, doplňkové penzijní spoření má v úmyslu si v budoucnu založit více než třetina mladých.
Výzkum realizovaný agenturou IPSOS pro Air Bank se uskutečnil v únoru 2021 formou online dotazníku na reprezentativním vzorku 980 respondentů ve věku osmnáct až třicet pět let.
Foto: Pixabay
Zdroj: Air Bank


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama