e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče, zveřejněnému průzkumu PMI ve zpracovatelském průmyslu v ČR

05.01.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče, zveřejněnému průzkumu PMI ve zpracovatelském průmyslu v ČR

Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI v prosinci prudce zrychlil a byl nejsilnější od dubna 2018.
Průzkum hlásí zrychlení růstu výroby i nových zakázek, ve zpracovatelském sektoru se zvýšil optimismus ohledně výhledu na příštích dvanáct měsíců.
K růstu celkového PMI indikátoru navíc opět možná trochu paradoxně přispěla také karanténní opatření v souvislosti s druhou vlnou pandemie: tato opatření vedou v Evropě ke zpožďování v zásobování a v metodice průzkumu PMI pak celkový indikátor roste.
Výsledek průzkumu PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu za loňský prosinec je každopádně příznivou zprávou, vývoj se příznivě projevil také v růstu zaměstnanosti v tomto sektoru české ekonomiky – zaměstnanost vzrostla nejvyšším tempem od června 2018.
Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v prosinci z hladiny 53,9 na úroveň 57,0, když finanční trh očekával mírnější nárůst na úroveň 54,3.
Úroveň padesáti bodu v rámci průzkumu PMI odděluje pokles a růst aktivity v příslušném sektoru ekonomiky a hodnota celkového indikátoru PMI pro zpracovatelský průmysl byla v závěru loňského roku nejvyšší od dubna 2018.
Prosincový průzkum hlásí jak zrychlení tempa růstu průmyslové výroby, a to nejsilnějším tempem od června 2018, tak zesílení tempa růstu nových objednávek v tuzemském zpracovatelském průmyslu, jež se zvyšovaly nejrychleji od února roku 2018.
Zlepšil se také výhled na příštích dvanáct měsíců: optimismus v tuzemském zpracovatelském průmyslu je nejsilnější od srpna 2018.
Vše se pozitivně projevilo také v náboru pracovníků ve zpracovatelském průmyslu: loňský prosinec vykázal dle průzkumu PMI nejsilnější růst zaměstnanosti v tomto sektoru české ekonomiky od června 2018.
Tuzemský průmysl se stále zotavuje z prudkého poklesu výroby a objednávek, jež způsobily jarní uzavírky spojené s první vlnou pandemie koronaviru.
Stávající druhá vlna pandemie navíc nevedla k uzavírkám ve výrobních podnicích anebo k omezením v zahraničních obchodu a průmysl si tak navzdory pandemii nyní vede velmi dobře, což je patrné ve vývoji i v řadě dalších evropských zemích.
V samotném prosinci růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI výrazně zrychlil a byl znatelně silnější než v Maďarsku a Polsku.
Pro vývoj v dalších měsících bude důležitý vývoj na straně vakcinace obyvatelstva.
Pokud se podaří dostat pandemii pod kontrolu, tak z toho budou těžit nejenom nejhůře zasažená odvětví v sektoru služeb, ale šlo by o velmi pozitivní zprávu i pro globální průmyslovou výrobu a mezinárodní obchod, z čehož by profitovali i tuzemští průmysloví výrobci.
Pro celý rok 2020 očekávám pokles české průmyslové výroby o zhruba osm procent, k meziročnímu růstu se tuzemský průmysl vrátí letos, kdy by celoroční růst výroby měl překonat 4,5 procenta.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments
Foto: Pixabay.com
Zdroj: PR. Konektor
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama