Apogeo
Reklama

Čtveřici největších bank stoupl zisk meziročně o třináct miliard

26.05.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čtveřici největších bank stoupl zisk meziročně o třináct miliard

Čtveřice největších bank v Česku v prvním čtvrtletí 2018 vydělala více než třináct miliard korun, což je o téměř dvě

procenta více než ve stejném období loni. Vyplývá to z výsledků bank. Hospodářské výsledky českých bank experti hodnotí převážně jako příznivé, byť jsou citelně ovlivněny jednorázovými faktory.

Český bankovní trh se i přes růst zadluženosti domácností vyznačuje velmi nízkým procentem ohroženého dluhu. To má za následek pozitivní dopad na čistý zisk bank díky rozpouštění opravných položek. To se nejvíce projevilo ve výsledcích České spořitelny,“ řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza Karel Kotoun.
ČSOB se podle něj začínají vyplácet investice do velkých transformačních projektů zaměřených na digitalizaci a diverzifikaci obchodního modelu. „Komerční bance se naopak nedaří dostatečně lákat zákazníky na nabídku produktů a služeb. Nezachytila ani vlak s boomem operativního leasingu. I proto se na ně tlačí Unicredit Bank, Raiffeisenbank či Moneta,“ dodal. Obecně očekává zpomalení růstu čistého zisku bank od třetího čtvrtletí kvůli zvyšování úrokových sazeb a přehřívání české ekonomiky.
Ziskovost bank se nyní vyvíjí podle očekávání, míní analytik Finlordu Boris Tomčiak. Zejména se postupně zvyšuje čistý úrokový výnos. Taktéž objemy poskytnutých úvěrů podle něho stále stoupají, jelikož ekonomice se daří a domácnosti i firmy poptávají více kapitálu. „Na druhé straně je ve finančním sektoru tlak na růst nákladů. Výhled pro zbytek roku je pro banky příznivý. Úvěrová kvalita by se neměla zhoršit,“ míní. Naopak předpokládá další růst poskytnutých úvěrů i čistých úrokových výnosů.
V kontextu EU jsou nadále i letos české banky nadprůměrně ziskové a rovněž kapitálově silné, takže jejich profitabilita stojí na pevném pilíři, upozornil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. S postupným, velice pozvolným „znormálňováním“ měnových podmínek se banky pomalu vrací ke standardnímu modelu hospodaření v prostředí kladných úrokových sazeb, dodal.
České spořitelně vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun. Na růstu čistého zisku se s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující čistý úrokový výnos a rozpouštění opravných položek.
Čistý zisk ČSOB klesl o 14 procent na čtyři miliardy korun v důsledku růstu investic do mezd a odměn zaměstnanců a nižšího provozního zisku. Důvodem byla zejména loňská vyšší srovnávací základna kvůli jednorázovému výnosu z vypořádání dřívějšího soudního sporu a technické položky z přecenění v prvním čtvrtletí 2018.
Čistý zisk Komerční banky meziročně klesl o 26,5 procenta na tři miliardy korun. Banka upozornila na to, že před rokem měla mimořádný příjem z prodeje budovy své centrály. Čistý zisk bez jednorázových položek se snížil o 8,4 procenta na 2,9 miliardy korun vlivem nižšího zisku z finančních operací. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první čtvrtletí čistý zisk dvě miliardy korun, což je meziroční růst o téměř 40 procent.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama