e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi spoří, ale skoro polovina přiznává slabší finanční gramotnost

12.02.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi spoří, ale skoro polovina přiznává slabší finanční gramotnost

Každý druhý Čech si v posledním roce pravidelně odkládal finance stranou. Nejčastěji šetří mladí (25–34 let) a starší (45–64 let). Naopak sebejistota ve finanční gramotnosti Čechů je v mezinárodním srovnání horší. Přes čtyřicet procent občanů si není jisto, že se vyzná v nabídce finančních služeb a produktů na trhu.

Přes čtyřicet dva procent spoluobčanů se zároveň muselo za svůj život potýkat s tíživou finanční situací. Vyplývá to z online průzkumu společnosti IPSOS MORI, který si nechala zpracovat britská skupina International Personal Finance (IPF), jež v České republice působí pod značkou Provident Financial.
Více než polovina Čechů šetří pravidelně
Když byli respondenti dotazováni na úspory v posledních 12 měsících, více než polovina (padesát dva procent) dotázaných v České republice uvedla, že spořila každý měsíc nebo většinu měsíců. Kromě Čechů patří mezi pravidelně spořící také Estonci (padesát jedna procent). Mezi věkové skupiny, které si nejčastěji peníze odkládají pravidelně, patří v České republice mladí dospělí do 25 let a skupina 45–64 let (padesát osm procent). „Většina mladé generace přistupuje ke svým financím velmi zodpovědně a je zvyklá si část financí odkládat. Téměř šedesát pět procent mladých uvádí, že se o svých financích radí s rodiči, ” uvádí Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Providentu a manažerka projektu Neviditelní. Pro porovnání – úplnou absenci úspor uvedlo jen sedm procent mladých dospělých (18–24 let).
Kromě věku má na pravidelné ukládání peněz také značný vliv dosažené vzdělání. Téměř tři čtvrtiny respondentů s vysokoškolským vzděláním uvádí, že spoří každý měsíc/většinu měsíců. To stejné uvádí jen třicet devět procent respondentů s nižším vzděláním.
Kolik procent populace si bylo schopno odkládat si finanční prostředky stranou většinu měsíců v roce:

Austrálie 56 %
Česko 52 %
Estonsko 51 %
Litva 46 %
Lotyšsko 37 %
Maďarsko 35 %
Polsko 47 %
Rumunsko 35 %
Španělsko 46 %

 
Finanční gramotnost Čechů se s nástupem mladších generací zlepšuje
Z průzkumu vyplývá, že více než polovina (padesát čtyři procent) Čechů si myslí, že má poměrně dobré nebo dobré znalosti finančních produktů a služeb. Na druhou stranu, dvě pětiny (čtyřicet jedna procent) respondentů uvedly, že si jistí nejsou. Litevští (sedmdesát procent) a australští (šedesát sedm procent) respondenti častěji uvádějí, že si jsou finančními produkty a službami jisti. I v případě orientace mezi finančními produkty platí, že svou roli hraje vzdělání. „Lze ovšem vypozorovat jasný trend, kdy mladší generace od 18 do 34 let má už mnohem větší znalosti finančních produktů a služeb. Překvapilo nás, že mnohem více sledují specializované weby a zpravodajství ze světa financí, než generace jejich rodičů,“ doplňuje Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Providentu a manažerka projektu Neviditelní.
Čeští účastníci průzkumu s vysokoškolským vzděláním častěji uvádějí, že jsou si jisti svými znalostmi o finančních produktech a službách a častěji to potvrzovali muži (šedesát procent) než ženy (čtyřicet sedm procent).
Třetina starší populace se potýkala s dlouhodobou pracovní neschopností
Více než polovina (padesát čtyři procent) dotázaných v České republice uvedla, že se nikdy nedostala do tíživé životní situace, mezi které patří nedostatek finančních prostředků na běžný chod domácnosti, dlouhodobá nezaměstnanost, pracovní neschopnost, nebo zamítnutí žádosti o půjčku bankou či jiným věřitelem.
Na druhou stranu, čtyřicet dva procent českých účastníků průzkumu se alespoň v jedné z následujících situací ocitlo: nedostatek finančních prostředků na běžný chod domácnosti (dvacet dva procent), dlouhodobá pracovní neschopnost (dvacet procent), dlouhodobá nezaměstnanost (dvanáct procent), žádost o úvěr zamítnutý bankou (dvanáct procent), žádost o úvěr zamítnutý jiným věřitelem (šest procent). „Zjištění, že třetina lidí, kterým je mezi 45-64 lety se potýkala s dlouhodobou pracovní neschopností, může být překvapivé. Tyto situace jsou způsobeny nejen nemocí respondenta, ale často také péčí o blízkého příbuzného či přímo člena rodiny. Předpokládáme, že tento trend bude dále narůstat a bude klást zvýšené finanční nároky nejen na jednotlivce, kteří poskytují neformální péči, ale i na zdravotní a sociální systém,” uvádí Kateřina Jarošová, tisková mluvčí a manažerka projektu Neviditelní.
Zatímco dvacet devět procent účastníků ve středním věku (35-44 let) častěji uvádí, že měli problémy s nedostatkem finančních prostředků na chod domácnosti, starší lidé (45-64 let) častěji uvádějí dlouhodobou pracovní neschopnost (třicet dva procent). Lidé s nižším vzděláním ve větším množství případů uvádějí, že jim banka zamítla žádost o úvěr (sedmnáct procent).
Foto: Pixabay
Zdroj: AMI Communications


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama