e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi se v souvislosti s umělou inteligencí obávají hlavně zneužití pro vojenské účely nebo kyberkriminalitu

19.01.2023, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi se v souvislosti s umělou inteligencí obávají hlavně zneužití pro vojenské účely nebo kyberkriminalitu

Určitá podoba umělé inteligence pomalu ale jistě prostupuje prakticky všemi oblastmi ekonomiky. Přestože většina lidí je tomuto trendu nakloněna, skoro všichni jsou zároveň opatrní.

95 % lidí přiznává v souvislosti s umělou inteligencí nějaké obavy, nejčastěji kvůli zneužití pro vojenské účely nebo kyberkriminalitu. Nejméně se lidé obávají, že je umělá inteligence připraví o zaměstnání. Vyplývá to z průzkumu technologické firmy Agnostix mezi více než 1000 respondenty napříč českou společností. 

Jen 5 % dotázaných lidí se nechalo slyšet, že se v souvislosti s umělou inteligencí ničeho neobává. Ostatní jsou opatrnější a mají z umělé inteligence určitý respekt. „Je dobře, že ačkoliv Češi obecně umělé inteligenci fandí, zůstávají alespoň částečně obezřetní. Je to ostatně naprosto přirozená reakce na téměř vše nové, co se v našem životě objeví,“ popisuje Mário Mitas, spoluzakladatel společnosti Agnostix, která se specializuje na vývoj virtuálních asistentek.  

Všechno se dá zneužít

Nejvíce lidí má v souvislosti s umělou inteligencí obavu z jejího zneužití, ať už pro vojenské účely nebo kyberkriminalitu. Tento pocit sdílí téměř 6 z 10 lidí, a to prakticky bez ohledu na jejich věk nebo pohlaví. 

„Obava z vojenského využití je jistě oprávněná. Je ale potřeba upřesnit, že, navzdory laickému názoru, riziko nasazení umělé inteligence ve vojenském průmyslu nespočívá v tom, že by se umělá inteligence ‘vymkla kontrole‘. Riziko spočívá v míře správnosti rozhodování autonomních vojenských strojů,“ popisuje Mitas a dodává: „U kyberkriminality bych se spíše obával nástupu kvantových počítačů, které budou schopny prolomit současné šifry. Právě ty jsou dnes totiž absolutním základem soukromí v digitálním světě.“ 

Ztráta kontaktu i soukromí

Nadpoloviční většina lidí (53 %) se také obává, že je umělá inteligence připraví o soukromí nebo lidský kontakt. Ztráty lidského kontaktu se výrazně více bojí ženy než muži. Zatímco tento strach sdílí 46 % mužů, v případě žen panuje obava o ztrátu kontaktu s lidmi u 60 % z nich. Z věkových skupin trápí úbytek lidského kontaktu nejméně mladou generaci do 26 let věku.

Mladí se naopak více než ostatní strachují o své soukromí. Že je bude stále někdo poslouchat nebo sledovat, se obává 56 % z nich. „Těmto myšlenkám rozumím, ale pokud člověk vlastní telefon, chodí na internet a pohybuje se na sociálních sítích, nejde o nic nového. Už dlouho žijeme v době, kdy nás stále někdo může sledovat nebo poslouchat. Teď jde jen o to tyto informace uhlídat a umět využít ve svůj prospěch schopnost strojů nám rozumět,“ říká Mitas.

Máme to pod kontrolou? 

Takřka přesně polovina dotázaných Čechů se v případě umělé inteligence obává vymknutí se z naší kontroly. Jde o názor, který převažuje více mezi staršími lidmi a také mezi ženami. „V tomto případě sehrála jistě významnou roli řada oblíbených sci-fi filmů s katastrofickými scénáři. Ve skutečnosti ale nic takového nehrozí. Dnešní umělá inteligence sice do jisté míry simuluje činnost mozku, ale to je vše, nemá vlastní vědomí, které by bylo dobré anebo špatné. A podle mě ani nikdy mít nebude,“ popisuje Mitas z Agnostixu. 

Auta bez řidičů a lidé bez práce

Menšina lidí (45 %) se ve spojení s umělou inteligencí obává bezpečnosti, čímž je myšlena například bezpečnost v dopravě, pokud se postupem času začnou objevovat auta bez řidičů. Vůbec nejméně se však lidé obávají ztráty zaměstnání. Že jim nebo jejich blízkým umělá inteligence sebere práci, z toho má strach jen 28 % Čechů. Ve větší míře panuje tato obava mezi nekvalifikovanými pracovníky a také mezi lidmi, kteří pracují v prodeji nebo ve službách. Naopak nejklidnější jsou řídící pracovníci.     

„Obecně platí, že umělá inteligence většinou nebude nahrazovat celé profese, ale spíše bude napomáhat s úlohami, které jsou dnes zbytečně pracné, anebo do jisté míry rutinní. Výjimečně mohou sice některé pozice zanikat, například v důsledku zavádění samoobslužných pokladen, ale stejně jako v minulosti se pro tyto profese objeví nové a mnohdy dokonce lepší pracovní pozice,“ dodává Mitas.   

Foto: Pixabay

Zdroj: INTENSITY


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama