Apogeo
Reklama

Budoucnost hypoték v Česku. Sazby rostou několikanásobně, na finance letos nedosáhne třetina žadatelů

01.04.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Budoucnost hypoték v Česku. Sazby rostou několikanásobně, na finance letos nedosáhne třetina žadatelů

Hypoteční boom v České republice letos končí, na úvěr nedosáhne třetina žadatelů. Takové jsou závěry analýzy finančněporadenské platformy Chytrý Honza. Podle jejích dat se snížila průměrná hodnota hypotéky ze 3,5 milionu korun v posledním kvartálu loňského roku na tři miliony korun v lednu i únoru 2022 a narostla průměrná doba fixace z 6,1 na 6,5 roku. Společnost použila finanční data ze své servisní platformy spolu s daty ze sítě svých online srovnávačů Chytryhonza.cz a Hypo-portal.cz. I přes zvyšování úvěrových sazeb byl rok 2021 oproti předchozím rokům bohatý na celkové množství sjednaných hypoték. Tento trend však dle současných předpovědí pokračovat nebude a rok 2022 se ponese ve znamení poklesu. Mezi hlavní důvody poklesu výsledky analýzy řadí protiinflační kroky České národní banky z roku 2021.
„Závěry naší analýzy naznačují, že letos skončí zlatá éra hypoték. Rok 2022 nenaváže na předchozí silné období a vrátíme se na úrovně před rekordním rokem 2021. Již nyní vidíme, že náš hypoteční srovnávač Hypo-portal.cz využívají pouze vážní zájemci o hypotéku. Poradci z naší sítě hlásí nejen pokles žadatelů o hypotéky, ale také snížení průměrné hodnoty těch schválených. Faktorů, které k situaci na hypotečním trhu vedly, je řada. Od zvyšující se inflace přes stoupající ceny nemovitostí až po úpravy v samotných vyhláškách. I proto odhadujeme, že až třetina žadatelů jednoduše neuspěje,“ komentuje data Jiří Havrlant, CEO společnosti Chytrý Honza.
Na třicet let s vyšší fixací
Stejně jako v roce 2020, i v uplynulém roce byly hypotéky nejčastěji sjednávány na nejdelší možnou dobu 30let. Průměrná doba fixace vzrostla z 6,1 roku v prvních měsících roku 2021 na 6,5 roku v jeho závěru. Nárůst analytici Chytrého Honzy přisuzují zdražování hypoték, které způsobilo ze strany klientů vyšší tlak na uzavření hypotéky z obavy dalšího navyšování. Celkově se hypoteční poptávka v loňském roce zvýšila téměř dvojnásobně oproti roku 2020, což dle závěrů analýzy může poukazovat na lepší finanční situaci žadatelů.Doba, na kterou si lidé hypotéky sjednávali, byla proporčně zastoupena stejně jako v roce 2020.
Poptávka po hypotékách reflektuje kroky ČNB a její zvyšování úrokové sazby. Proto lidé pravděpodobně volili jakoukoli hypotéku, na kterou dosáhli. První zvýšení úrokových sazeb z 2,13 % na 2,23 % přišlo v červenci loňského roku, přičemž v prosinci 2021 vyrostla úroková sazba na 3,75 %. Zároveň si v nejisté době chtěli klienti bank své hypotéky zafixovat na delší dobu a mít alespoň nějakou jistotu. 
Predikce pro letošní rok
Oproti poslednímu kvartálu roku 2021 množství sjednaných hypoték v počátku letošního roku výrazně klesá. Rovněž se snížil průměrný objem hypoték. Projevilo se tak navýšení sazeb z prosince loňského roku. Poslední zvýšení na 4,5 % přišlo v únoru 2022, přičemž ČNB očekává, že se úrokové sazby letos ustálí na 4,3 %, s následným poklesem od poloviny roku. Chytrý Honza letos očekává pokles objemu hypotečních úvěrů zhruba o 20–30 %. Únorové zvýšení úrokových sazeb by podle jeho analytiků mělo být letos poslední. Předpokládají také, že možnost dosáhnout na hypotéku bude ovlivněna také nastavením limitů ukazatele LTV (poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti), ukazatele dluhové služby DSTI (poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem) a příjmového ukazatele DTI (celkové zadlužení žadatele o úvěr k jeho čistému ročnímu příjmu), k jejichž zpřísnění dojde 1. dubna. Kvůli těmto faktorům asi třetina žadatelů v letošním roce na hypotéku nedosáhne.
„Pokles samozřejmě neznamená, že by o hypotéky nebyl zájem. Klesající trend bych označil za citelný, nikoli fatální. Dle mého názoru se jedná spíše o uzavření určité kapitoly hypotečního boomu. Další boom by nás podle současných dat mohl naopak čekat v segmentu pojištění, které je méně komplexní z administrativní stránky a v nejistých dobách o něj klienti projevují vyšší zájem,“ uzavírá výsledky analýzy Havrlant.
Foto: Pixabay
Zdroj: HustáKomunikejšn s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama