e-news.cz - kurzy
Reklama

Zmatky kolem účetních – ale týkají se i jejich klientů

11.03.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zmatky kolem účetních – ale týkají se i jejich klientů

Otočky vlády ČR kolem závodních jídelen a také přemety, jaké že dokumenty policie a armáda bude požadovat („papírové jsou pro policisty pohodlnější, tak elektronickou formu nebude stát uznávat“) jsou dostatečně známé. Vláda hned v prvních dnech nového nouzového stavu zkrátka zase bodovala…
Trochu stranou pozornosti stojí další úžasná právní klička: Máme březen, dnes ne měsíc bezpečnosti, ale daňových přiznání. Účetní mají práce nad hlavu, pomoc u nich hledají i klienti s doklady za celý rok najednou. V roce 2020 ministryně financí reagovala na pandemii prodloužením termínu pro podání přiznání k dani z příjmu z posledního března až na 20. srpna.
Letos přichystala pro poplatníky jinou taškařici. Dne 26. 2. 2021 vláda svým nařízením č. 217 v rámci nouzového vláda uzavřela provozovny účetních a daňových poradců na dobu od 1. do 21. 3. 2021 (zatím – dnes přiznal premiér Babiš ve Sněmovně, že žádný plán nemá a nic se po 21. 3. rozvolňovat nebude). Na tiskové konferenci 1. 3. se paní ministryně zmínila, že termín pro přiznání k dani z příjmu neprodlouží, protože den předtím (28. února) spustilo ministerstvo financí web MOJE daně a tím zjednodušilo mnoha poplatníkům zpracování přiznání.
A konečně 2. 3. 2021 vydalo ministerstvo financí ČR tiskovou zprávu, zpřesňující vládní usnesení.
Omezení se totiž týká pouze provozoven, nikoli výkonu činnosti účetních a daňových poradců. Takže v zavřených provozovnách lze vykonávat činnost i nadále, účetní dokonce může vyrazit za klientem a pracovat u něj (má totiž spoustu volného času a chuti trávit jej na stanovištích kontrol mezi okresy). Jen klient za účetním nesmí – i předání dokladů má být maximálně distančně, bez kontaktů.
Je to přece krásně jednoduché a průzračné: V zavřené provozovně se může pracovat, doklady se budou předávat distančně, aby se omezila možná nákaza, ale pokud pracuje účetní u klienta, už je vše v pořádku (Covid to přece pozná a nezaútočí)!!!
Pro korektnost je nutno podotknout, že od ledna 2021 nově platí, že pokud poplatník odevzdá přiznání k dani z příjmu do konce dubna elektronicky, je podané včas. Ani premiér netuší, jak dlouho budou ve skutečnosti trvat tři týdny – možná i déle než do konce dubna. Takže účetní – a s nimi i ty, kdo mají odevzdat přiznání k dani z příjmu, asi čekají hodně horké „tři týdny v délce měsíců“.
Zkrátka není nad jasná a právně čistá nařízení a vládu, která ví, co dělá a činí tak pouze a jedině v zájmu občanů!
V pondělí 8.3. vláda prodloužila lhůty pro odevzdání přiznání k dani z příjmu o další měsíc…
JIŘÍ VÍŠEK v.r., předseda představenstva
Foto: Pixabay.com


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Dětský den s Jakubem Vágnerem nabídne u jezera Katlov zábavu pro celou rodinu

11.05.2024, Autor: red

Areál jezera Katlov nedaleko Červených Janovic ožije radostí a veselím. V sobotu 1. června 2024 se zde koná oblíbený Dětský den rybářských slavností s Jakubem Vágnerem a Rádiem Blaník, který slibuje nezapomenutelný zážitek pro celou rodinu. Jedná se již o osmý ročník této akce, který opět nabídne kompletní vstup zdarma.

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama