e-news.cz - kurzy
Reklama

Zlínská podnikatelská legenda Baťa je stále inspirací pro řadu firem

23.10.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zlínská podnikatelská legenda Baťa je stále inspirací pro řadu firem

I v současnosti se řada firem stále inspiruje baťovskými principy a snaží se o jejich aplikaci.

Firmy zajímá, jakým způsobem firma Baťa fungovala, jaké principy Baťa uplatňoval nebo jak dokázal měnit myšlení lidí. České tiskové agentuře to sdělila projektová manažerka Nadace Tomáše Bati Gabriela Culík Končitíková. Nadace připravila na právě proběhlý víkend ve Zlíně dvoudenní konferenci Principy Baťa v praxi, které se zúčastnila stovka podnikatelů. Firmy se podle slov svých ředitelů snaží především o komunikaci, transparentnost a spolupráci a řada z nich například zakládá vlastní školy.
Podle manažerky Nadace Tomáš Bati nebylo cílem setkání poukazovat na historii, ale poznat skutečný odkaz Tomáše Bati, a to v několika oblastech – racionalizace práce, vytváření vztahů se spolupracovníky, zákazníky a obchodními partnery. „V neposlední řadě také upozornit na jedinečnou vlastnost Tomáše Bati – měnit sebe a následně i lidi okolo sebe,“ doplnila Končitíková, podle níž byly pro Baťu důležité sdílené hodnoty. „Některé firmy si stěžují, že nemají kvalitní lidi a loajální zaměstnance. Ale lidé se nemění, i Baťa si je musel vychovat. Dokázal geniální věc, ,svou‘ firmu přetvořil na ,naši‘ firmu.“
Důležitá byla podle Končitíkové rovněž transparentní komunikace i mzdy, schopnost vychovat si vlastní lidi a vzdělávat je: „Například prodavač nerovná se podavač, u Baťů se říkalo, že boty dokáže podat i opice, ale prodat, to už je něco jiného. Prodavač byl psycholog, toto nyní chybí, spousta firem hledá lidi, kteří dokážou prodat jejich produkt.“
Inspirací baťovskými principy se netají třeba zakladatelé zlínské firmy Tescoma nebo Stanislav Martinec, majitel vizovické společnosti Koma, vyrábějící modulární systémy. Koma například provozuje vlastní školu, kterou projde každý nový zaměstnanec. Martinec si zakládá na otevřenosti. „Říkáme výsledky každý měsíc všem technikům, vědí, jak jsme na tom.“ Některé z principů však podle Martince dnes již nelze aplikovat. Za Bati se například při přijímání nových zaměstnanců ověřovalo v domovské obci, jaký je to člověk a zda nemá problémy. V dnešní době také není reálné, aby byl systém tak tvrdý, jako byl za Baťů.
Řadu Baťových principů se snaží uplatnit rovněž ředitel břeclavské společnosti Fosfa Ivan Batěk. Firma také založila vlastní školu. „Je to však mnohaletá záležitost, jde o živý organismus, aby byly všechny části v souladu,“ říká ředitel. Podle něj stojí firma na čtyřech pilířích – respektu, úctě, disciplíně a vzájemné důvěře. „Začíná fungovat, spíš začíná klíčit, že spolu lidé začínají spolupracovat,“ dokončil Batěk.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Advokáti nabízejí bezplatnou právní pomoc postiženým povodněmi a Komora pomůže i postiženým advokátům

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s ničivými povodněmi, které zasáhly mnohá místa České republiky a ohrozily a stále ještě na některých místech ohrožují lidské životy i majetek jednotlivců či organizací, vyzvala Česká advokátní komora advokáty a advokátky k poskytování bezplatné právní pomoci všem, kteří ji v důsledku této přírodní katastrofy budou potřebovat.

ADRA nasazuje dobrovolníky v zasažených oblastech

16.09.2024, Autor: Z blogosféry

Humanitární organizace ADRA Česká republika sleduje situaci v povodněmi zasažených oblastech a nasazuje dobrovolníky. Ze současných informací vyplývá, že pomoc bude zapotřebí zejména v Moravskoslezském kraji, Libereckém kraji a Jihočeském kraji. Dobrovolníci ADRA České Budějovice se zapojují už od pátku do čtyřhodinových

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Střet odborů s vládou pokračuje: kdy, komu a kolik se bude přidávat?

28.08.2024, Autor: Z blogosféry

Odbory dnes opět budou jednat s vládou o růstu platů ve veřejném sektoru a podle veřejných vystoupení se zdá, že zatím shoda není úplně blízko. Hraje se v zásadě o tři věci. Komu přidat, kolik přidat a od kdy přidat? Zatímco odboráři by nejraději přidávali plošně a hned, vláda selektivně a od příštího roku. Jak na tom tedy jednotlivé skupiny zaměstnanců ve veřejném sektoru jsou?

PVK: Cizinecký vstup se otevře pro veřejnost

26.08.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou zájemcům v neděli 15. září komentované prohlídky unikátního kanalizačního prostoru přímo pod Staroměstskou radnicí tzv. Cizineckého vstupu.

Kanalizace není skládka, zdůrazňují PVK

22.08.2024, Autor: red

Rozhodně se do kanalizace nesmějí dostat chemické látky, barvy, ředidla, motorové oleje, léky, omamné látky, zahradní chemie, ale také biologický odpad. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Inflace v ČR v červenci 2024 ožila víc, než se čekalo

16.08.2024, Autor: Martin Švehla

V červenci se meziroční míra inflace zvýšila na  2,2 %. Nejzajímavější na tomto údaji je v podstatě pouze to, že se inflace odchýlila od všeobecného očekávání, a že i ČNB předpokládala nižší hodnotu, konkrétně 2 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama