e-news.cz - kurzy
Reklama

Zdravotní pojišťovnu změní příští rok téměř 58 000 lidí

25.10.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zdravotní pojišťovnu změní příští rok téměř 58 000 lidí

Zdravotní pojišťovnu změní od příštího roku téměř 58 000 lidí, zhruba o čtyři tisíce méně než loni. Vyplývá to z informací z Centrálního registru pojištěnců, který má ČTK k dispozici.


Nejvyšší zůstatek mezi příchozími a odchozími klienty má druhá nejmenší pojišťovna RBP (dříve Revírní bratrská pokladna). Podle některých pojišťoven hrála roli v letošních přestupech i epidemie covidu-19, jiné její vliv nepozorují. Některé pojišťovny nabízely i příspěvky na testy nebo na dezinfekci.
Největší zdravotní pojišťovna VZP přijde v součtu o více než devět tisíc pojištěnců. Z více než 5,9 milionu lidí ji opustilo zhruba 22 700 pojištěnců, a naopak zhruba 13 500 k ní chce přejít. „V rámci mimořádné situace způsobené onemocněním covid-19 VZP v podstatě nerealizovala žádnou marketingovou kampaň oproti oborovým pojišťovnám,“ sdělil k tomu ČTK mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. Dodal, že na příští přestupní termín v březnu má pojišťovna připravenou novou strategii.
Druhý nejvyšší přírůstek má druhá největší Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR. Od začátku roku jí přibude přes 2 600 nových klientů. „Výsledek považujeme za velmi dobrý, dokazující zájem občanů o pojištění v druhé největší zdravotní pojišťovně v zemi,“ uvedla k tomu mluvčí pojišťovny Hana Kadečková. Podle ní epidemie covidu-19 mohla rozhodování občanů o přestupu k jiné pojišťovně přibrzdit.
Kladného výsledku dosáhla také třetí největší Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. „Myslíme si, že epidemie covidu-19 a speciální příspěvky pojišťoven související s touto nemocí nehrají při změně pojišťovny významnou roli,“ řekla ČTK mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Pojišťovna klientům nabízí příspěvek šest set korun na PCR test, čerpání je ale podle Mazurové proti jiným příspěvkům relativně nízké.
Naopak podle obchodní ředitelky Oborové zdravotní pojišťovny, která má čtvrtý nejvyšší počet klientů mezi zdravotními pojišťovnami, Miloslavy Lukešové hrál příspěvek pět set korun, který pojišťovna zavedla už v březnu, na test na covid-19 nemalý vliv. Pojišťovna získá od příštího roku navíc po započtení příchodů i odchodů 757 klientů. V podzimním termínu se podle ní celkově zdravotní pojišťovnu rozhodlo změnit zhruba stejně lidí jako loni, jarní termín využilo méně lidí. Bylo jich kolem 45 000.
Podle vedoucího oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Jana Matese ale naopak příspěvky související s epidemií covidu-19 významnou roli nehrály. „Už z toho důvodu, že nabídka takovýchto mimořádných příspěvků je navázána na určitou aktuální situaci, která se může v řádu týdnů a měsíců změnit. Klienti, kteří se rozhodnou k přestupu, však vědí, že účinek jejich přihlášky nastává až od 1. ledna následujícího roku,“ sdělil ČTK. Pojišťovna, která je zhruba se 700 000 pojištěnci třetí nejmenší, získá od ledna 486 nových pojištěnců.
Největší příchod nových pojištěnců od příštího roku zaznamená pojišťovna RBP (dříve Revírní bratrská pokladna), která byla v minulosti spojená zejména s působením v moravskoslezském regionu. Nově se k ní přihlásilo 11 500 pojištěnců, čímž dosáhla na kladný rozdíl přes 4 300 lidí. „Připravujeme nejen tradiční preventivní programy, ale také nové nabídky moderních programů pro pojištěnce s potřebou zvýšené péče. Naše nabídka jim umožňuje kvalitnější přístup ke zdravotní péči,“ uvedl výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.
Nejmenší Zdravotní pojišťovně Škoda, která se specializuje na zaměstnance těchto automobilek a jejích rodiny, měla v podzimním termínu záporné saldo sedmdesát jedna pojištěnců, odešlo jich pět set. Vliv epidemie a nabídek s ní souvisejících se dá podle asistenta ředitelky pojišťovny Petra Kvapila velmi obtížně kvantifikovat. „Nemyslím, že byly tím hlavním důvodem při rozhodování občanů o případné změně pojišťovny,“ sdělil ČTK.
Podle kritiků není český systém veřejného zdravotního pojištění pravým pojišťovnickým systémem, protože si pojišťovny nemohou reálně konkurovat, například výší pojistného nebo nabídkou péče. Jako jediný nástroj, kterým se mohou reálně odlišit, mají kromě smluvní politiky příspěvky z fondu prevence, z nichž klientům proplácejí například očkování, pravidelnou pohybovou aktivitu, ale také některá vyšetření.
Počty pojištěnců přestupujících mezi zdravotními pojišťovnami:

Počet pojištěnců Počet pojištěnců: Saldo 01/2021
(přestup ke konci září)
Saldo 07/2020
(přestup ke konci března)
Všeobecná ZP 5,93 milionu – 9159 – 2623
ZP Ministerstva vnitra ČR 1,31 milionu + 2610 + 1831
České průmyslová 1,24 milionu + 1028 + 1015
Oborová ZP 731 000 + 757 + 1294
Vojenská ZP 700 000 486 – 744
RBP (dříve Revírní bratrská pokladna) 427 000 + 4349 – 812
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda 143 000 – 71 + 39

Zdroj: Centrální registr pojištěnců
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama