Apogeo
Reklama

Většina Čechů spoléhá pro případnou druhou vlnu pandemie na úspory

16.08.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Většina Čechů spoléhá pro případnou druhou vlnu pandemie na úspory

Více než polovina Čechů spoléhá pro případnou druhou vlnu Covid-19 na úspory.


Z průzkumu poskytovatele půjček Provident Financial a společnosti NMS Market Research však vyplývá, že ideální finanční polštář, kterým je šestinásobek měsíčního výdělku, má naspořeno sedmnáct procent Čechů. Průzkum se uskutečnil v červnu mezi šesti sty respondentů.
S pravidelným spořením to podle průzkumu Providentu není příliš růžové. Pětina lidí nespoří vůbec a jako důvod udává, že nemá z čeho. Uvádí to i každý desátý v domácnostech s čistým měsíčním příjmem nad čtyřicet tisíc korun.
„Za absencí úspor stojí nedostatečná motivace si je vytvořit, podcenění rizika ztráty příjmu či nenadálých výdajů, případně malý přehled o vlastních financích. Finanční gramotnost Čechů je bohužel stále nízká,“ uvedl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.
Pětina lidí spoří pouze nárazově, když jim na konci měsíce zbydou peníze. Na osmnáct procent šetří do tisícovky měsíčně a úspory tisíc až pět tisíc korun odkládá stranou dvacet šest procent Čechů. Pouze každý desátý spoří více.
Spoléhat při šetření pouze na to, co na konci měsíce zbude na účtu, podle průzkumu příliš nefunguje. Na čtyřicet dva procent lidí s touto strategií má našetřeno do deseti tisíc korun. Například rozbitá pračka takovou domácnost stojí veškerou rezervu. O něco lépe je na tom dalších třicet jedna procent dotázaných, kteří spoří nárazově. Ti mají polštář deset tisíc až padesát tisíc korun.
Odborníci udávají jako bezpečnou rezervu úspory šesti platů. S průměrnou čistou mzdou (dvacet pět tisíc pět set korun) by tedy měl člověk mít naspořeno sto padesát tři tisíc korun. „Obzvlášť v dnešní velmi nejisté době je finanční rezerva důležitá. Pomáhá zvládat pocit stresu, že v případě nenadálých událostí nezůstane rodina bez peněz. Bohužel pětina dotázaných v našem průzkumu nemá našetřeno nic a dalších dvacet sedm procent má úspory pouze do dvaceti tisíc korun. Ty pro rodinu s dvěma dětmi stěží vystačí na jeden měsíc výpadku příjmů,“ upozornil odborník na osobní finance v Providentu Marek Reichl.
I když lidé znají výši svých úspor, je pro ně obtížné říct, jak dlouho by z nich dokázali vyžít v případě ztráty příjmu. Neví to dvacet tři procent lidí s rezervou do deseti tisíc korun. Déle, než rok by ze svých úspor dokázalo žít devatenáct procent lidí ve věku 55 až 64 let, ale pouze šest procent mladých dospělých (18 až 24 let).
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Dětský den s Jakubem Vágnerem nabídne u jezera Katlov zábavu pro celou rodinu

11.05.2024, Autor: red

Areál jezera Katlov nedaleko Červených Janovic ožije radostí a veselím. V sobotu 1. června 2024 se zde koná oblíbený Dětský den rybářských slavností s Jakubem Vágnerem a Rádiem Blaník, který slibuje nezapomenutelný zážitek pro celou rodinu. Jedná se již o osmý ročník této akce, který opět nabídne kompletní vstup zdarma.

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama