e-news.cz - kurzy
Reklama

Svaz: Otevírání obchodů a služeb vláda nekonzultovala, je pomalé

15.04.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Svaz: Otevírání obchodů a služeb vláda nekonzultovala, je pomalé

Otevírání obchodů a služeb uzavřených kvůli koronaviru je v pěti vlnách pomalé, vláda své návrhy nekonzultovala s těmi, kterých se

dotýkají. ČTK to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Plán vlády podle něj ve srovnání s postupem v sousedních zemích vypadá podivně.
Rozvolňování opatření zavedených kvůli epidemii nového typu koronaviru vláda chystá v pěti etapách od 20. dubna do 8. června. Harmonogram pro otevírání provozoven vychází z toho, že koronavirus bude „pod kontrolou“, řekl po jednání kabinetu vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Nevyloučil změny podle epidemiologické situace.
Pět plánovaných etap po sobě následuje nejprve po týdnu, poté po dvou. V pondělí 20. dubna by podle plánu vlády měli otevřít mimo jiné řemeslníci, farmářské trhy a autobazary. O týden později mají následovat provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech nad pět tisíc metrů čtverečních. Provozovny do tisíce metrů čtverečních mimo velká nákupní centra se mají otevřít od 11. května.
Od 25. května mohou být v provozu letní zahrádky u restaurací nebo bufetů s prodejem přes okénko, holičství, kadeřnictví a kosmetické služby. Zbylé obchody v nákupních centrech i mimo ně, vnitřní prostory restaurací a hospod nebo hotely a další ubytovací zařízení budou moci fungovat od 8. června.
Prouza ocenil, že vláda představila plán, který je pro podnikatele nezbytný. Připomněl ale, že SOCR a další zástupci podnikatelů žádali o předložení harmonogramu několik týdnů. O skutečné účinnosti změn rozhodne, jaká opatření budou muset restaurace a obchody přijmout, uvedl. SOCR bude podle Prouzy rozhodnutí vlády ještě podrobně analyzovat.
Vláda rozložení do pěti vln s časovými odstupy neobhájila, řekl ale Prouza. Nepochopitelná je podle něj diskriminaci obchodů podle velikosti plochy. „Není nijak obhajitelné, proč může otevřít třeba prodejna elektra o 199 metrech čtverečních, ale její o dva metry čtvereční větší konkurent bude ještě 14 dní uzavřen,“ podotkl.
Otevírání malých prodejen je podle Prouzy v rozporu s rozhodnutím vlády z minulého týdne, kdy umožnila otevření hobbymarketů, tedy jedněch z největších obchodů v zemi co do prodejní plochy. „Opět zde chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je otevření velkého hobbymarketu v pořádku, zatímco velká prodejna elektra, obuvi či oblečení zůstane rozhodnutím vlády ještě dlouho zavřena,“ dodal Prouza.
Rozhodnutí vlády, kterým se autobazary a autosalony otevřou příští pondělí, uvítala asociace autobazarů APPAA a také síť autobazarů AAA Auto. „Příští týden ukáže, zda lidé uskuteční své odložené nákupy aut,“ uvedla generální AAA Auto Karolína Topolová.
Asociace oznámila, že během středy připraví metodický pokyn pro své členy o nutnosti dodržování hygienických pravidel. Podle nich je možný vstup do prostor autobazaru pouze předem určenému počtu zákazníků, zákazník má jednat s jedním zaměstnancem prodejce a vozy se musejí dezinfikovat před zkušební jízdou i po ní. Autobazary také mají zákazníkům poskytovat dezinfekci a měřit zaměstnancům teplotu, nutné je nošení roušek a hygienických rukavic.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama