Apogeo
Reklama

Současný chaotický způsob přijímání exekučních zákonů je nebezpečný

12.03.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Současný chaotický způsob přijímání exekučních zákonů je nebezpečný

Soudní exekutoři působí v České republice již dvacet let. Přijetím exekučního řádu zákonodárce reagoval na stav hlubokého rozvratu platební morálky, k němuž na konci devadesátých let došlo.


Měli jsme sice tržní ekonomiku, ale platit faktury řádně a včas nebylo v módě. A nebylo divu. Dlouhodobě personálně i materiálně poddimenzovaná soudní soustava mající v rukou značně zastaralé zákony neumožňující pružně a efektivně reagovat na zvýšení objemu práce nebyla vůbec připravena.
Soudy se táhly, avšak ani po vyhraném soudním sporu stát nedokázal pokrývat rostoucí poptávku po efektivním výkonu spravedlnosti prostřednictvím výkonu rozhodnutí prováděného soudem. Dosavadní státem prováděný soudní systém vymáhání práva fakticky zkolaboval. Rozsudky přiznávající právo na zaplacení v té době neměly pro věřitele valného významu a rovnou se ukládaly do šuplíku. Jen o málo lepší pak byla situace v insolvenčním právu, kam se řada věřitelů uchýlila v naději, že alespoň v konkurzu z dlužníka nějaké peníze dostanou. V neposlední řadě nezapomínejme ani na zoufalé pokusy věřitelů o pokoutný výkon spravedlnosti vlastními silami, které nejednou vyústily ve fyzickou újmu na zdraví dlužníka, až nakonec končily před orgány činnými v trestním řízení.
Zavedením profese soudního exekutora tak zákonodárce chtěl na jednu stranu ochránit dlužníka před neřízeným násilím věřitelů na dlužnících, na druhé straně věřitelům dal do rukou do té doby nevídaně efektivní nástroj vymožení spravedlnosti.
Uplynulo dvacet let a je třeba se podívat, kde jsme dnes. Exekuční řád byl novelizován bezmála padesátkrát. Ještě hůř je na tom občanský soudní řád s trojnásobným počtem novel. Přitom za celou dobu jeho účinnosti v době socialismu byl novelizován jen pětkrát.  Výsledkem pak je, že exekuce se rok od roku stává stále méně efektivní, naopak administrativně i finančně náročnější na správu řízení. Soudní exekutoři namísto toho, aby vymáhali právo, jsou zatíženi bezpočtem povinností administrativní povahy, které samy o sobě s vymáháním práva vůbec nesouvisejí. Okruh prostředků, které dříve sloužily k vymáhání pohledávek, se značně zúžil. Stávající způsoby provedení exekuce trpí často až přepjatým formalismem. Zvýšily se nezabavitelné částky. Zúžil se okruh postižitelného majetku a dlužník v exekuci dostal do rukou stále účinnější prostředky, jimiž se může bránit, zejména pak řízením obstruovat do té míry, že provést exekuci proti třebas i majetnému, avšak zarputilému sudiči je časově i finančně značně náročné. Není proto divu, že celé dvě třetiny exekučních dražeb se podaří provést za více než tři roky od zahájení exekuce. Pětina dražeb je pak provedena dokonce i po více než deseti letech od zahájení exekuce.
Do toho přichází vládní návrh, jímž se novelizuje jak občanský soudní řád, tak exekuční řád s cílem přispět k vyřešení problematiky vícečetných exekucí. Ta se mezitím víceméně vyřešila prakticky sama, neboť počet exekucí a osob v exekuci od roku 2017 klesl o pětinu a roční nápad nově zahájených exekucí je na polovině počtu z doby před osmi lety. Ani počet osob s vícečetnými exekucemi se nezvyšuje. Co ale roste, je průměrná délka exekuce. Mohou za to právě výše zmíněné restrikce z minulých let.
Avšak namísto toho, aby zákonodárce vedení exekuce zjednodušil, zrychlil a tím i zlevnil a vytvořil podmínky k jejich ukončení vymožením, došel k závěru, že každá stará exekuce je zcela jistě exekucí neúspěšnou a je třeba ji stůj co stůj zastavit pro bezvýslednost. K tomu přichází opět s balíkem opatření, která k odbřemenění systému nepovedou, naopak exekuční proces ještě více zaplevelí balastem. Řada pozměňovacích návrhů k novele jde nejen proti smyslu a účelu exekuce, ale často jsou v rozporu se základními principy a zásadami, na nichž je vystavěn nejen exekuční řád, ale celý civilní proces vůbec. Mnohé jsou pak navzájem neslučitelné, některé z nich pak dokonce i vnitřně protichůdné. Hodit něco na papír neznamená, že to bude v praxi i proveditelné, natož pak ufinancovatelné nebo že to dává smysl. S nově naloženým balastem se budou soudy i soudní exekutoři jen obtížně vypořádávat, a pokud jde o efektivitu způsobů exekuce, pak na soudní exekutory novela klade takové nároky, že se exekuce v mnoha případech často i proti majetnému dlužníkovi s přihlédnutím k nepřiměřené délce řízení bude zdát marnou. Připomeňme si, že jednou ze záruk spravedlnosti, je i její rychlý výkon. Vymáhat právo deset a více let není spravedlnost.
Navrhované navrácení místa zahájení exekuce zpět na exekuční soudy je v praxi jen těžko představitelné, neboť právě s cílem odbřemenit soudy a tím urychlit exekuci bylo místo zahájení řízení v roce 2009 přeneseno na soudní exekutory. Soudy zbavené této balastní agendy se pak mohly zaměřit na rozhodovací činnost, což napomohlo k vyčištění skříní zejména od nánosu nevyřízených sporů o zastavení exekuce a zrychlení rozhodování soudů z let na měsíce, často i jen týdny od předložení věci. Bohužel doba, kdy soudy dokázaly odvolání a jiná podání odklizovat s až obdivuhodnou rychlostí, je stále vzdálenější, neboť rozšiřování prostředků procesní obrany z posledních let soudy opět zavalilo a doba potřebná k vyřízení opravných prostředků se rok od roku prodlužuje.
Bude-li trend chaotické a nepromyšlené normotvorby v oblasti exekucí pokračovat, pak očekávám, že průměrná délka exekuce a počet vedených exekucí budou opět narůstat, neboť nebude možné je v dostupné době ukončovat jako úspěšně provedené. To je ale velmi nebezpečné, neboť právo, které není efektivně vynutitelné v kvalitě, kvantitě a čase, přestává být vynutitelným. Kde chybí vynutitelnost, vytrácí se respekt občanů k právu a vůle se normami řídit a tyto dodržovat.
LUKÁŠ JÍCHA, soudní exekutor
Foto 1: Pixabay
Foto 2: poskytnuto Lukášem Jíchou
Zdroj: Lukáš Jícha
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama