Apogeo
Reklama

Průzkum: Dvě třetiny rodičů svým dětem spoří

10.12.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum: Dvě třetiny rodičů svým dětem spoří

Dvě třetiny rodičů svým dětem spoří nebo investují na lepší start do života. Nejvyužívanější formou je stavební spoření, které má pro své děti založeno padesát devět procent dotázaných.


Investiční produkty používá pro zhodnocení úspor svých dětí dvanáct procent rodičů. Vyplývá to z průzkumu portálu Portu společnosti Wood & Company mezi 851 respondenty.
Dalším v pořadí je dětský spořicí účet, který dětem pořídilo třicet devět procent rodičů. Investiční životní pojištění pro děti má zřízeno patnáct procent respondentů. Další spořicí a investiční produkty jsou využívány výrazně méně, podílové fondy má pro své děti 7,5 procenta rodičů, akcie či dluhopisy anebo alternativní investice kolem čtyř procent.
„V letošním roce pod vlivem pandemie covid-19 a turbulentního vývoje na trzích vzrostl významně zájem o investiční produkty ze strany retailových klientů. Řada lidí si uvědomila, že pouze se spořicími produkty si nevystačí a budou muset postoupit, byť minimální riziko, pokud chtějí své úspory zhodnotit. Překvapuje mě proto, že pro své děti využívá investiční nástroje tak málo rodičů,“ uvedl šéf Portu Radim Krejčí.
Z těch rodičů, kteří dětem spoří nebo investují, jich třicet osm procent plánuje střádat více než patnáct let. Jsou mezi nimi především mladí rodiče do třiceti pěti let, žijící ve větších městech a s vysokoškolským vzděláním. Horizont deseti až patnáct let chce dodržet asi pětina rodičů, další čtvrtina bude spořit nebo investovat dětem alespoň pět až deset let, častěji rodiče z menších měst do pěti tisíc obyvatel. Maximálně pět let plánuje střádat čtrnáct procent rodičů.
Téměř polovina rodičů očekává průměrné roční zhodnocení svých peněz 1,5 až tři procenta, další více než třetina úročení do 1,5 procenta. Roční zhodnocení mezi třemi a pěti procenty očekává dvanáct procent rodičů a šest procent má ambice zhodnotit úspory svých dětí více než pětiprocentním úročením. Ambicióznější očekávání mají častěji muži a mladší rodiče.
„To, že tak výrazný podíl dotazovaných Čechů neočekává od spořicích a investičních produktů zhodnocení vyšší než tři procenta ročně, je zarážející a potvrzuje konzervativní přístup Čechů k financím. Při aktuální inflaci téměř tři procenta tyto produkty nejen nic nevydělají, ale naopak z úspor zbytečně ukrajují,“ připomněl Krejčí.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama