Apogeo
Reklama

Podnikatelé kvitují zrušení povinných testů v zaměstnání

14.05.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podnikatelé kvitují zrušení povinných testů v zaměstnání

Zástupci podnikatelských organizací kvitují, že Nejvyšší správní soud zrušil již napodruhé opatření ministerstva zdravotnictví k povinnostem pozitivně testovaných zaměstnanců a OSVČ. Kritizují zároveň fakt, že ministerstvo nejenom že nebylo schopno své opatření řádně zdůvodnit, ale že naopak bylo zdůvodnění ještě stručnější než předchozí.
Nejvyšší správní soud zrušil opatření obecné povahy Ministerstva zdravotnictví, protože toto opatření vykazovalo hrubé nedostatky v odůvodnění. Nejvyšší správní soud jej označil za nepřezkoumatelné. Účinnost rozsudku soud odložil o čtyři dny, aby ministerstvo mělo čas případně vydat opatření nové, a to bez vad, které mu soud vytkl. Ministerstvo tak musí opatření především důkladněji odůvodnit, ale je povinno vyjádřit se například i k přiměřenosti zásahu do práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických osob, jak vyžaduje tzv. pandemický zákon.
Vedení evidence nebylo zdůvodněno
Zrušené opatření stanovilo některé povinnosti zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), kteří byli pozitivně testováni na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2: například, aby tuto skutečnost oznámili lékaři, opustili pracoviště a podrobili se konfirmačnímu vyšetření testem RT-PCR. Zároveň zaměstnavatelům a OSVČ ukládalo vést evidenci provedených testů.
„Nejvyšší správní soud se ve svém rozhodnutí přidržel nedávného rozsudku ze dne 14. 4. 2021, ve kterém vyslovil nezákonnost předchozího obdobného opatření Ministerstva zdravotnictví a také konstatoval, že ministerstvo jej řádně neodůvodnilo v souladu s požadavky pandemického zákona,“ konstatuje se v aktuálním rozhodnutí
V nynějším rozsudku soudci ministerstvu vytkli, že odůvodnění ještě více zestručnilo namísto toho, aby jej upřesnilo. Podle soudu povinnost k vedení evidence provedených testů napadeného opatření nebyla v opatření odůvodněna vůbec, nebyl vymezen ani účel, pro který má být tato evidence vedena. Takový přístup NSS označil za „hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění“. Soud také kriticky poukázal na to, že ministerstvo vůbec neodůvodnilo, proč je opatření ve srovnání s úpravou předchozí rozšířeno i na OSVČ. „Je politováníhodné, že Ministerstvo zdravotnictví přistupovalo tak liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných. Mělo by si nejen tento rozsudek, ale i další rozsudky pečlivě prostudovat a přípravu těchto opatření podstatně zkvalitnit,“ zkritizoval postup MZdr předseda senátu Tomáš Rychlý,
Chybí test proporcionality
NSS v odůvodnění rozsudku v zásadě opakuje argumenty, které uplatnil již dříve při rušení obdobných opatření, se kterými se HK ČR dlouhodobě ztotožňuje a které opakovaně vznáší. NSS má zásadní výhrady k legislativní praxi MZDr, konstatuje Miroslav Beneš z odboru vnější komunikace Hospodářské komory ČR. Zlepšení dosavadní praxe MZDr. včetně podrobného odůvodňování mimořádných opatření byly důvody (mimo jiné) pro přijetí pandemického zákona. MZDr, však ve své praxi tuto skutečnost vůbec nezohledňuje. Pandemický zákon navíc ukládá povinnost provádět u přijímaných opatření test proporcionality, což MZDr. neplní. NSS konstatuje, že v legislativní praxi MZDr je viditelná „určitá ledabylost při vydávání a odůvodňování mimořádných opatření“ a s údivem konstatuje, že navzdory všem předpokladům (tedy hlavně s ohledem na více informací o nemoci a průběhu epidemie) později přijaté opatření je v odůvodnění ještě kratší než dříve zrušené opatření MZDr. „Protože opatření MZDr není odůvodněno v souladu se zákonnými požadavky, je dle názoru NSS nepřezkoumatelné,“ vysvětluje ve shodě s rozsudkem Beneš.
Mocenská zvůle
 „Vláda se v době koronakrize naučila, že nemusí nic zdůvodňovat a prokazovat. Bez důkazů potřebnosti, bez vědecky podložených faktů nám přikazuje tu roušky, jindy respirátory, musíme je nosit i v parcích nebo pak zase nemusíme, musíme dodržovat dvoumetrové odstupy, ale neplatí to v hromadné dopravě atd. atd,“ vypočítává nesmyslnosti vládních opatření Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů – Unie podnikatelských a živnostenských spolků. „Svou mocenskou zvůli vláda nejvíce prokázala ve vztahu k malým podnikatelům a živnostníkům ve službách, obchodu, gastru, cestovním ruchu a kultuře. Těm vypnula podnikání bez jediného slova důkazu o tom, že to pomáhá, případně, komu to pomáhá.“
Téměř každé opatření vlády už zrušil některý ze stupňů českých soudů, ale vždy zbytečně. Vláda si vede svou a soudní rozhodnutí ignoruje, míní dále. Nejvyšší správní soud znovu zrušil opatření ministerstva zdravotnictví týkající se povinností zaměstnanců a živnostníků po zjištění pozitivity testem na koronavirus. Opět dal soud, jako již dříve několikrát, vládě čas na nápravu. To vše je možno nahlížet ze dvou úhlů:
Za prvé, máme vládu, která vědomě porušuje zákony naší země, a která dokonce ignoruje soudní rozhodnutí. Máme vládu, která ani po jasném upozornění soudem nejeví snahu o nápravu svého jednání. Takové jednání je drzé, a lze je jistě nazvat zneužitím moci.
Bábek rovněž poukazuje na to, že soudy, které opakovaně nacházejí v jednání vlády pochybení a místo odsouzení a trestu ji opakovaně dávají čas na opravu chyb. To samozřejmě irituje všechny podnikatele a živnostníky, protože ty úřady téže vlády, kterou soudy tak chrání, za každé pochybení okamžitě pokutují a kriminalizují. „Zdá se, že si před zákonem nejsme rovni.“
Podnikatelské odbory nezákonné jednání vlády podrobně monitorují a zaznamenáváme i soudní benevolenci vůči vládě. I když se dá očekávat spíše přístup podle rčení, co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi, Podnikatelské odbory budou vyžadovat, aby se soudy a úřady chovaly i k chybujícím podnikatelům a živnostníkům tak, jako nyní k vládě, uzavírá Bábek.
Neexistující odpovědnost
„NSS už jednou takřka totožné opatření zrušil s tím, že ministerstvo musí svá opatření řádně odůvodňovat. Ministerstvo pod novým ministrem zdravotnictví přitom nové opatření odůvodnilo ještě stručněji. Povinnost zaměstnavatelů vést evidenci provedených testů ani rozšíření na OSVČ pak ministerstvo neodůvodnilo vůbec,“ říká Jiří Víšek, předseda představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků ČRTakové jednání podle Víška ukazuje, že ministerstvo ignoruje rozhodnutí soudu, když na výtku soudu o nedostatečném odůvodnění reagují stejným rozhodnutím prakticky bez odůvodnění. „Úředníci se tím staví nad soud. Proč tak činí?  Protože úředník není hmotně odpovědný za důsledky své práce. Na rozdíl od OSVČ, která je okamžitě trestána za každé opomenutí. Je víc než nutné konečně odstranit výsostné právo úředníka na beztrestnost. I on musí hmotně odpovídat za výsledky své práce, za kterou je dobře placen,“ uzavírá Víšek.
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Dětský den s Jakubem Vágnerem nabídne u jezera Katlov zábavu pro celou rodinu

11.05.2024, Autor: red

Areál jezera Katlov nedaleko Červených Janovic ožije radostí a veselím. V sobotu 1. června 2024 se zde koná oblíbený Dětský den rybářských slavností s Jakubem Vágnerem a Rádiem Blaník, který slibuje nezapomenutelný zážitek pro celou rodinu. Jedná se již o osmý ročník této akce, který opět nabídne kompletní vstup zdarma.

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama