Když nemůžeš, tak přidej, říkával Emil Zátopek. Zdánlivě neproveditelná zásada legendárního olympionika může slavit úspěch i v byznysu.
Zejména v citlivé otázce propouštění zaměstnanců, které nahrazují stroje. Expanze firmy, rozšíření výroby či sortimentu může pracovní místa zachovat.
Digitalizace není hrozba, ale šance, zní od mnohých analytiků. Optimistické proklamace makroekonomů a podnikatelských vizionářů však málokdy sdílejí ti, kterých se automatizace práce dotkne nejvíce – tedy zaměstnanci, jejichž pracovní místa jsou inteligentními stroji přímo ohrožena. Robotizace může být hrozbou zejména pro zaměstnance s nízkou kvalifikací, které lze strojem snadno nahradit. Studie Ministerstva průmyslu a obchodu Národní iniciativa Průmysl 4.0 předpovídá, že na digitalizaci doplatí hlavně úředníci, řidiči automobilů, pokladníci, a také pracovníci obsluhy strojů a zařízení bez ohledu na to, zda jde o stroje těžební, výrobní či potravinářské. „My už tímhle procházíme – nemáme kam umisťovat zaměstnankyně vracející se po rodičovské dovolené. Jejich práci nahradily stroje,“ upozorňoval již před dvěma lety Radovan Burkovič, prezident Asociace pracovních agentur. Také studie společnosti McKinsey Global Institute, kterou citovala britská televize BBC a v níž se předpovídá, že do roku 2030 přijde kvůli robotům o práci až 800 milionů lidí, tvrdí: „Nejvíce postižení budou operátoři strojů a pracovníci v potravinářství“. Situaci v současnosti zmírňuje rekordně nízká nezaměstnanost. Firmy a ještě více zaměstnanci by se ale měli na blížící se změny již teď připravovat.
Jde to, ukázal výrobce luštěninových chipsů
Jeden příklad z praxe. Výrobna firmy Yes Chip, známá jako producent zdravějších luštěninových chipsů a těstovin, patří snad ve všech ohledech k nejvíce rizikovým, co se týče ztráty pracovních míst. Nejenže spadá do výše zmíněných kategorií potravinářství i obsluha strojů, ale navíc pochází z Jeseníku, tedy regionu s dlouhodobě spíše vysokou nezaměstnaností. Když tedy majitelé před časem oznámili pracovnicím záměr expandovat a výrobu částečně automatizovat, vypadalo to, že většina z nich skončí do pár měsíců na úřadu práce. Majitel Martin Mondek však zvolil jinou cestu: „Rozhodli jsme se našim zaměstnankyním zvýšit kvalifikaci a přeškolit je z víceméně manuálních pracovnic na obsluhu poloautomatizovaného provozu. Mělo to jen jedinou podmínku – museli jsme samozřejmě adekvátně tomu navýšit výrobu. Toho jsme se ale nebáli, protože čísla prodejů rostla poslední dobou doslova skokově.“
Recept na desateronásobné zvýšení výroby? Šikovní obchodníci a „love brand“
Yes chips začínala jako v podstatě garážová firma v roce 2015, ale již za dva roky produkovala sedm tun luštěninových chipsů za měsíc. Proto se majitel příliš dlouho nerozmýšlel, zda investovat do nové výrobní haly, která bude vyrábět až desetinásobek chipsů měsíčně než doposud. „Máme šikovné obchodníky a daří se nám budovat komunitu fanoušků. Pronikli jsme poměrně rychle na paluby vlaků i letadel velkých přepravců i na pulty největších řetězců,“ vysvětluje Mondek. V jeho nové, částečně automatizované výrobně nakonec našlo uplatnění všech dvanáct pracovnic z původního provozu. „Začínala jsem jako dělnice, poslední rok jsem měla na starosti plánování směn, zajišťování zásob a kontrolu kvality. Náplň práce se po přesunu do nových prostor pro všechny samozřejmě zásadně změní,“ vysvětluje vedoucí provozu Martina Janečková.