Apogeo
Reklama

Nespolehliví plátci DPH desetkrát častěji končí v exekuci

08.01.2018, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nespolehliví plátci DPH desetkrát častěji končí v exekuci

Podnikatelské subjekty evidované coby nespolehliví plátci daně z přidané hodnoty končí v exekuci desetkrát častěji.

V insolvenčním řízení se objevují firmy vedené jako nespolehliví plátci čtyřikrát častěji. Pětina z nich je zatížena exekucí a na osm procent je uvaleno insolvenční řízení. Nespolehliví plátci se často koncentrují na tzv. virtuálních adresách. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF na základě dat portálu Informaceofirmach.cz.
Přes 81 procent nespolehlivých plátců DPH jsou obchodní společnosti s ručením omezeným, fyzické osoby po podnikatelé tvoří 12 procent. Takřka 15 procent nespolehlivých plátců DPH disponuje ve výkonné pozici osobou, která má bydliště registrované na městském úřadě a 17 procent je předlužených.
Dvě pětiny evidovaných nespolehlivých plátců neuveřejňují bankovní účet v registru plátců DPH a 76 procent včas nezveřejňuje účetní závěrku. Podle vedoucího datového oddělení CRIF Jana Ciklera lze obecně říci, že u nespolehlivých plátců DPH je minimálně pětkrát vyšší šance, že se u nich vyskytne další závažná negativní informace, než je tomu u zbytku trhu.
Nespolehliví plátci DPH rovněž často využívají tzv. virtuální adresy. Jedná se například o pražské adresy Kaprova 42/14, kde je evidováno 217 nespolehlivých subjektů, Rybná 716/24, kde sídlí 145 subjektů, nebo na náměstí Svobody 93/22 v Brně, kde je evidováno 97 nespolehlivých plátců. Mezi subjekty sídlící na těchto adresách existují vazby jak ze strany statutárních orgánů, tak i přes dozorčí rady nebo další majetkové vazby.
Třetina nespolehlivých plátců se generuje ze tří podnikatelských odvětví: ve zprostředkování velkoobchodu a velkoobchodu v zastoupení (13 procent), ostatních profesních, vědeckých a technických činnostech (10 procent) a v pronájmu a správě vlastních nebo pronajatých nemovitostí (9 procent).
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Inflace v ČR

06.05.2024, Autor: Martin Švehla

Nebezpečný fenomén soustavného zdražování a nestability cen se jeví jako zvládnutý. Spotřebitelské ceny v ČR rostly dva měsíce po sobě tempem pouhá 2 %, což je inflace na úrovni cíle ČNB. Ta také zahájila již v prosinci 2023 snižování svých základních úrokových sazeb. Jsou to opatrné kroky, podporují však naději na brzké oživení české ekonomiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená auta stále více používají i lidé ve věku 40 – 60 let

30.04.2024, Autor: Z blogosféry

Carsharing se v posledních letech stává stále populárnější alternativou ke klasickému vlastnictví automobilu. A to nejen ve světových metropolích, ale i v České republice. Není překvapivé, že nejčastějšími uživateli jsou zástupci mladší generace, pro které je sdílená ekonomika součástí životního stylu.

Rozdělený dluhopisový trh

29.04.2024, Autor: Z blogosféry

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a dluhopisy změn: začaly se mezi nimi rozevírat výkonnostní nůžky. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama