Apogeo
Reklama

Úředníci Finanční správy odmítají respektovat rozhodnutí soudu

15.11.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Úředníci Finanční správy odmítají respektovat rozhodnutí soudu

Finanční správa utrpěla další vážný šrám na své reputaci.

Soud zrušil zajišťovací příkazy, které loni vydala proti stavební firmě ze Vsetínska. „Soud dospěl k závěru, že zajišťovací příkazy nebyly opřeny o dostatečné skutkové důvody, které by svědčily o naplnění podmínek pro aplikaci tak mimořádného institutu, jakým je zajišťovací příkaz. Majetková situace a ekonomické chování žalobce nevykazovaly tak závažné nestandardní znaky, aby odůvodňovaly přistoupení k vydání zajišťovacích příkazů,“ píše se v odůvodnění rozhodnutí soudu.

Zajišťovací příkaz, to je už pár let zlý sen každého podnikatele v této zemi. Kvůli zajišťovacím příkazům čelí Finanční správa dlouhodobě kritice politiků i médií. Za dosluhující vlády byl její ředitel Janeček několikrát na koberečku ve sněmovně, kam si ho pozvali zástupci opozičních pravicových stran. Ministr Babiš a po něm ministr Pilný byli několikrát interpelováni s dotazem, co s tím hodlají dělat. Nic viditelného se však nestalo, naopak. Kauz přibývá.

Pro připomenutí, zajišťovací příkaz je jedním z nástrojů finančáků proti neplatičům daní. Pokud úředníci nabudou dojmu, že by jakákoli firma nemusela dostát svým daňovým povinnostem, mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, zadržet peníze nebo obstavit majetek. Desítky firem tento postup fakticky položil, protože ze dne na den nebyly schopny platit zaměstnancům či dodavatelům.

A v tom je podstata tohoto problému. Stačí pouhé podezření. Pouhé podezření úředníka. Úředníka bez významnější odpovědnosti. Zvlášť když ho podrží samotný ředitel Finanční správy. Dodejme, že několik firem uvažuje o arbitráži vedené proti státu. V případě úspěchu těchto firem, a podle rozhodnutí už několika soudů lze předpokládat jejich úspěch, to zaplatíme my všichni.

S posledním rozhodnutím soudu ovšem celá věc dostala ještě daleko obludnější rozměr. Finanční správa rozsudek nekomentovala, což se od ní tak nějak jako od orgánu státní moci čeká, ale budiž. Ovšem podle právního zástupce firmy Ondřeje Lichnovského navíc odmítla zadržované peníze napadené firmě vydat zpět. Prý s odkazem na podanou kasační stížnost. To znamená, že je teď u nás úředník vyšší soudu? Že orgán státní moci nemusí respektovat rozhodnutí soudu? To by byl velmi nebezpečný precedens, už teď mají kroky Finanční správy devastující dopady na veřejné mínění a důvěru ve státní aparát.

To by zasloužilo silnou politickou a mediální odezvu. Jenže v nastalé situaci dosluhující vlády, sestavování nové a zatím nesvolané sněmovny se toho zřejmě nedočkáme, protože politici teď řeší sami sebe. Pak musí jít na jednání schůze nové sněmovny především zákon o státním rozpočtu. Takže do té doby tady bude moci Finanční správa řádit jako černá ruka.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama