e-news.cz - kurzy
Reklama

Nejbohatším Čechem je Kellner, následují Babiš a Vítek

07.10.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejbohatším Čechem je Kellner, následují Babiš a Vítek

Nejbohatším Čechem je podle časopisu Forbes nadále Petr Kellner, jehož majetek přesahuje tři sta miliard korun.

Na druhém místě se umístil předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš s necelými devadesáti miliardami korun. Vedoucí trojici uzavírá realitní magnát Radovan Vítek. V letošním roce poprvé přesáhl majetek sedmdesáti nejbohatších Čechů jeden bilion korun.
Jmění nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, vlastníka investiční skupiny PPF, vzrostlo oproti minulému roku o 55 miliard na celkem 310 miliard korun, když se na růstu odrazil především úspěšný rozvoj splátkového byznysu skupiny Home Credit v Číně. Druhý Andrej Babiš si meziročně polepšil o 18 miliard na celkových 88 miliard korun. Forbes uvádí, že ačkoli „jeho zemědělsko-potravinářský Agrofert je sice aktuálně zaparkovaný ve dvou svěřeneckých fondech, Babiš zůstává jediným příjemcem z nich plynoucích benefitů, proto ho dále řadíme mezi tuzemské miliardáře“.
Třetí místo obsadil realitní magnát Radovan Vítek s 57 miliardami korun. Jen o dvě miliardy nižší hodnotu majetku má na čtvrtém místě majitel skupiny KKCG Karel Komárek. Nejlepší pětku uzavírá finančník a majitel fotbalového klubu AC Sparta Praha Daniel Křetínský, který vlastní majetek v hodnotě 50 miliard korun.
Mezi deset největších českých boháčů se letos zařadil rovněž finančník Pavel Tykač (31 miliard korun), nově se v první desítce objevili zakladatelé softwarové firmy Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš (oba 21 mld.), kterým na záda dýchají spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva (20,7 mld.) a podnikatel a vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala (18 mld.). Odhad hodnoty majetku tohoto bývalého spoluvlastníka společnosti NWR, mateřské společnosti OKD, Forbes v porovnání s loňskem snížil o dvě miliardy na 18 miliard korun kvůli „neprůhlednosti jeho aktuálních investic“.
Nováčky v žebříčku 70. nejbohatších Čechů jsou například vlastník brněnské skupiny Jet Investments Igor Fait, ústecký podnikatel Aleš Graf nebo vlastník skupiny Unicapital Pavel Hubáček. Celkové jmění sedmdesáti nejbohatších českých podnikatelů poprvé v historii překonalo hranici bilionu korun, když dosáhlo rekordních 1,039 bilionu korun.
Při odhadu majetku nejbohatších Čechů Forbes vychází z výročních zpráv a dokumentů v obchodním rejstříku, dále sleduje tržby, ziskovost jejich firem přes EBITDA a současně bere v potaz dluhy a volné finance. Vedle toho sleduje, jak se oboru daří v celosvětovém kontextu, jak se vyvíjejí tržby a ziskovost dané firmy v čase a jaké připravuje investice.
Žebříček nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes (TOP 10):

Jméno Majetek v mld. Kč (2017) Majetek v mld. Kč (2016)
1. Petr Kellner 310 255
2. Andrej Babiš 88 70
3. Radovan Vítek 57 49
4. Karel Komárek 55 49
5. Daniel Křetínský 50 22
6. Pavel Tykač 31 31
7. Eduard Kučera 21 10,3
8. Pavel Baudiš 21 10,3
9. Marek Dospiva 20,7 18,2
10. Zdeněk Bakala 18 20

Zdroj: Forbes


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Většina firem již nevnímá ESG jako povinnost, ale jako klíč k úspěchu

21.05.2024, Autor: Z blogosféry

Firmy zkratku ESG, která pod sebou skrývá kritéria udržitelnosti, odpovědného přístupu a řízení firem, donedávna nevnímaly příliš pozitivně. Braly ji hlavně jako další zákonnou povinnost, která jim přinese nadbytečnou administrativu, přičemž tento náhled sdílí v současnosti už jen čtvrtina firem.

Komentář Radomíra Jáče k cenám výrobců/PPI, ČR za duben 2024

20.05.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny průmyslových výrobců se v dubnu letos poprvé vydaly k meziročnímu růstu, jenž činil 1,4 % a vyšel mírně pod očekáváním trhu. Ceny zemědělských výrobců v dubnu prohloubily svůj meziroční pokles, což je poměrně překvapivá a z pohledu vývoje cen potravin dobrá zpráva.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Co je inflace a jaké jsou příčiny vysoké inflace?

20.05.2024, Autor: Martin Švehla

Všeobecný a soustavný růst cen zboží a služeb, který znehodnocuje peníze se nazývá inflace: dochází k poklesu reálné hodnoty peněz, za stejný obnos si koupíme méně zboží.

Inflace v Česku – březen 2024

16.05.2024, Autor: Martin Švehla

Údaje o inflaci v ČR za březen potvrzují optimistický výhled: stejně, jako v únoru, i v březnu vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 2 %. Aktuálně je tedy inflace v ČR na úrovni inflačního cíle ČNB. Otázkou je, zda je tak inflace plně pod kontrolou. To se bohužel v návaznosti na vývoj v předcházejících dvou letech s určitostí říci nedá.   

Spoření na důchod v daňově podporovaných produktech

16.05.2024, Autor: Z blogosféry

Plánovaná důchodová reforma počítá s postupným zhoršováním výpočtu starobního důchodu a poklesu náhradového poměru při odchodu do starobního důchodu. Vlastní spoření a investování na důchod bude ještě důležitější, než je tomu nyní. Zodpovědní občané si přitom mohou díky penzijnímu spoření snižovat daňový základ. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Inflace skokově narostla, důvod k panice to ale zatím není

14.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu dubna oproti předchozímu měsíci narostly o 0,7 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 2,9 %. Jedná se o citelně vyšší hodnotu, než očekával trh (2,4 %) i Česká národní banka (2,5 %). V bezprostřední reakci posiluje kurz české koruny z EUR/CZK 24,92 na EUR/CZK 24,84, což odráží přehodnocení tržního názoru směrem k vyšším tuzemským úrokovým sazbám.

Na českém trhu práce klid

12.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v dubnu podle očekávání klesla z březnových 3,9 na 3,7 %. Úřady práce evidovaly přibližně 280 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o 8 tisíc méně než před měsícem a o 19 tisíc více než před rokem.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod se utěšeně zotavuje

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby českých maloobchodů v průběhu března vykázaly meziměsíční nárůst o 1,3 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 6,1 %. Oproti tržnímu očekávání (2,8 %) se jedná o příjemné překvapení. Zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru, a ten tak nově činí 2,5 namísto původně udávaných 1,6 %.

O práci při rodičovské dovolené je v Česku zájem. Alespoň částečný úvazek umožňuje méně než polovina zaměstnavatelů

10.05.2024, Autor: Z blogosféry

Jen 45 % žen na mateřské nebo rodičovské pracuje, přestože o minimálně částečný úvazek projevily zájem. Vyplývá to z průzkumu platformy Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte z loňského září. Podle loňských statistik pečuje o děti do čtyř let věku v České republice přes 350 tisíc osob.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama