Apogeo
Reklama

Riziko insolvenční šikany či zakleknutí pomůže řešit holding

13.06.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Riziko insolvenční šikany či zakleknutí pomůže řešit holding

Podnikání je někdy náročné. Zejména v situacích, kdy přicházejí podpásovky. Třeba když při řešení vzájemně sporných pohledávek jedna ze stran podá šikanózní insolvenční návrh, který ovšem postačuje k zahájení insolvenčního řízení spolu se všemi konsekvencemi pro údajného dlužníka. Takové kroky mohou vést k narušení obchodních vztahů, zesplatnění úvěrů, ztrátě zákazníků a dalším obtížím vč. ukončení smluvních vztahů atd. Napadené firmě pak nevzniká jen materiální újma, ale také újma na pověsti atd. 

K ochraně proti insolvenční šikaně výrazně pomohly novely insolvenčního zákona, kdy např. ust. § 147 odst. 1 insolvenčního zákona (dále jen „InsZ“), umožňuje požadovat náhradu škody či újmy po navrhovateli, nebo ust. § 128a odst. 3 InsZ, podle kterého lze udělit za bezdůvodný návrh pokutu do výše 500 tis. Kč. A výrazně pomohl také institut § 100a InsZ, který umožňuje soudu v pochybnostech rozhodnout o tom, že se insolvenční návrh, vyhláška, kterou se oznamuje zahájení insolvenčního řízení, a jiné dokumenty v rejstříku nezveřejní za účelem ochrany „dlužníka“. Také záloha na náklady insolvenčního řízení pomáhá, ale s ohledem na svou výši, pro domnělé věřitele není velkou překážkou pro podání šikanózního návrhu. 

Současné nástroje ochrany tak představují spíše bariéry, nikoliv ovšem absolutní řešení. Když se firma stane terčem insolvenční šikany nebo jiného útoku či rizika, je situace vždy vážná a vyžaduje urgentní pomoc odborných poradců. Potenciální (ne)dlužník se tak bude muset v mnohých případech proti „věřitelům“ bránit vlastním aktivním jednáním. 

A štěstí, jako obvykle, přeje připraveným. Tedy např. těm, kteří řeší bezpečnost svého podnikání prostřednictvím holdingové struktury, ruku v ruce s odborným nastavením stanov či společenské smlouvy svých společností. Důvodem je zásada oddělení majetku od tzv. provozu, a tedy provozních rizik. Holdingová formace efektivně pomůže nejen v situaci, kdy se firma stala terčem šikanózní insolvence, ale také při neoprávněném „zakleknutí“. Výrazně také pomůže snížit riziko úspěšné krádeže firmy. 

Právě bezpečnost bývá nejčastěji důvodem pro vybudování holdingu. Ostatně se zablokovanými účty se dotčenému subjektu hledá pomoc (např. i advokáta či daňového poradce) jen dost složitě. Dotčený subjekt lze v holdingu odstavit k odbornému řešení a okamžitě pokračovat v podnikání s ready-made firmou.

Navíc již jednou zdaněné příjmy ze svých dceřiných společností holding nezdaní. Vlastníci navíc mohou pobírat dividendy až z holdingu namísto přímo z dceřiné firmy a platit tak daň z příjmu až když peníze skutečně potřebují a nemusí je exponovat riziku v provozní firmě. Vystavovat jakýkoliv důležitý firemní majetek, např. domy, licence atp. obchodnímu riziku přímo v provozní firmě, je nerozum. Nabízí se jak efektivní řešení v tuzemsku, tak i sofistikované formace s bezpečnými přístavy v Británii, Nizozemí, Kypru či Lichtenštejnsku. Zřízení holdingu může být pro vlastníky navíc velmi výhodné i z daňových důvodů, a to i v tuzemsku.

Michael Dobrovolný, Business Manager, PKF Apogeo

Foto: Pixabay

Zdroj: PKF Apogeo


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Změny v povinném ručení: Zelená karta končí, více úkonů vyřídíte online

28.09.2024, Autor: Z blogosféry

Od 1. října 2024 čekají české řidiče výrazné změny v povinném ručení. Zákon č. 30/2024 Sb., který upravuje pravidla pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, přináší mimo jiné zrušení povinnosti mít u sebe zelenou kartu, rozšíření online služeb a novinky týkající se platnosti pojištění. Co vše se tedy změní a jak se na nové podmínky připravit?

Sportka se po 10 letech dočká změn. Největší a nejoblíbenější loterijní hra přinese až dvojnásobně více milionářů i vyšší pravděpodobnost výhry

24.09.2024, Autor: Z blogosféry

Oblíbenou loterii Sportka čeká během letošního podzimu poprvé od roku 2014 řada změn. Ty povedou ke zlepšení výherní zkušenosti i zvýšení počtu výherců. Za poslední dekádu vygenerovala nejstarší hra loterijní společnosti Sazka více než 1 900 milionářů a vyplatila jim přes 11 miliard korun.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Advokáti nabízejí bezplatnou právní pomoc postiženým povodněmi a Komora pomůže i postiženým advokátům

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s ničivými povodněmi, které zasáhly mnohá místa České republiky a ohrozily a stále ještě na některých místech ohrožují lidské životy i majetek jednotlivců či organizací, vyzvala Česká advokátní komora advokáty a advokátky k poskytování bezplatné právní pomoci všem, kteří ji v důsledku této přírodní katastrofy budou potřebovat.

ADRA nasazuje dobrovolníky v zasažených oblastech

16.09.2024, Autor: Z blogosféry

Humanitární organizace ADRA Česká republika sleduje situaci v povodněmi zasažených oblastech a nasazuje dobrovolníky. Ze současných informací vyplývá, že pomoc bude zapotřebí zejména v Moravskoslezském kraji, Libereckém kraji a Jihočeském kraji. Dobrovolníci ADRA České Budějovice se zapojují už od pátku do čtyřhodinových

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Střet odborů s vládou pokračuje: kdy, komu a kolik se bude přidávat?

28.08.2024, Autor: Z blogosféry

Odbory dnes opět budou jednat s vládou o růstu platů ve veřejném sektoru a podle veřejných vystoupení se zdá, že zatím shoda není úplně blízko. Hraje se v zásadě o tři věci. Komu přidat, kolik přidat a od kdy přidat? Zatímco odboráři by nejraději přidávali plošně a hned, vláda selektivně a od příštího roku. Jak na tom tedy jednotlivé skupiny zaměstnanců ve veřejném sektoru jsou?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama