Roky 2020 a 2021 zmítané pandemií COVID-19 zasadily celému gastronomickému průmyslu, včetně pivovarství, poměrně silnou ránu.
Aktuální data o celkové produkci českých pivovarů ukazují, že se situace pozvolna lepší a objem konzumace piva se vrací k před-pandemickým hodnotám. Zásadní roli pro celé odvětví ale hrají změny spotřebního chování.
V roce 2022 české pivovary navařily více než 20,5 milionů hl piva. To je sice o něco méně, než se původně očekávalo, ale stále se oproti roku 2021 jedná o nárůst o téměř milion hl. K rekordním hodnotám z roku 2019 nicméně stále chybí více než dalších tisíc hl.
Graf: Celkový výstav piva v českých pivovarech
Zdroj: ČSPS
Pro hospodské a pivovary je nicméně klíčová konzumace piva hlavně v restauračních provozovnách. V tomto ohledu se ale právě příliš nedařilo. Oproti roku 2021 se spotřeba čepovaného piva zvýšila pouze o 6 % a na celkové spotřebě se hospody a restaurace podílejí z 31 %. Pomineme-li covidové roky 2020 a 2021, jedná se o nejnižší spotřebu čepovaného za několik uplynulých desítek let. Na úkor hospod nicméně nadále významně roste spotřeba doma, na kterou připadá zbylých 69 % celkové spotřeby. Jen lahvové pivo pak zaujímá celkem 39 % celkového výstavu.
„Hospody a restaurace jsou zejména v menších městech a na vesnicích často hlavním nebo dokonce jediným místem pro setkávání lidí. Rostoucí ceny a ekonomická nejistota však bohužel drží lidi více doma, což má nepříznivý dopad na sektor gastronomie, který se dosud zcela nevzpamatoval z tvrdých následků pandemie a nyní čelí dalším problémům. Vláda navíc nyní uvažuje o zvýšení DPH na stravovací služby a čepované pivo, což by pro řadu nejen vesnických hospod mohlo znamenat definitivní hřebíček do rakve,“ uvedla Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
Graf: Poměr spotřeby mezi ON-TRADE a OFF-TRADE
Zdroj: ČSPS
Čemu se naopak zadařilo, byl export českého piva do zahraničí. Vývoz v roce 2022 vzrostl o 2 % a vrátil se na hodnotu 5,4 milionů hektolitrů z roku 2019. Největšími exportními trhy byly tradičně Slovensko, Německo a Polsko.
Vedle toho také roste obliba nealkoholického piva. V roce 2022 jeho produkce dosáhla rekordního objemu 1,3 milionu hl, což znamená meziroční nárůst o 13 %. Obliba nealkoholických piv roste již desátým rokem v řadě a pivovary proto dál rozšiřují svou nabídku o různé další příchutě a varianty.
MICHAEL FANTA, senior analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP
Foto: Pixabay
Zdroj: CETA